Iași: Continuă itinerarul spiritual spre Înviere, pentru tineri
Episcopia Romano-Catolică de Iași organizează, prin intermediul Oficiului pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor, un itinerar spiritual pentru Postul Mare pentru tinerii din Iași, oferind astfel posibilitatea ca aceștia să se pregătească intens pentru trăirea sărbătorilor de Paști.
Tema primei întâlniri a fost "Evreul Saul în fața celui atârnat pe cruce". Conferința a fost susținută joi, 19 martie 2009, de pr. Alois Bulai, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași.
Cea de-a doua conferință va fi susținută joi, 26 martie 2009, ora 19.00, de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop romano-catolic de București. Tema ce va fi dezbătută este: "Dumnezeu și libertatea".
Seria întâlnirilor se va încheia joi, 2 aprilie 2009, când, la ora 19.00, PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, va susține conferința "Creație-evoluție. Plan mântuitor sau întâmplare?".
Întâlnirile vor avea loc în Aula sinodală a catedralei romano-catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină".
După conferințe este prevăzut un moment de dialog și de reflecție, oferindu-se oportunitatea de a adresa întrebări invitaților.
* * *
Papa Benedict al XVI-lea, comentând textul sfântului Paul: "Ați fost chemați la libertate" (Gal 5,13), într-o lectio divina ținută vineri, 20 februarie 2009, seminariștilor din seminarul mare din Roma, spunea: "Ce este libertatea? Cum putem fi liberi? Sfântul Paul ne ajută să înțelegem această realitate complicată care este libertatea introducând acest concept într-un context de viziuni antropologice și teologice fundamentale. El spune: «Această libertate să nu devină un pretext pentru a trăi conform cărnii, ci prin iubire să fiți unii în slujba altora»... «carnea» nu este trupul, ci «carnea» - în limbajul sfântului Paul - este expresie a absolutizării eului, a eului care vrea să fie totul și să ia totul pentru sine. Eul absolut, care nu depinde de nimic și de nimeni, pare, în definitiv, să posede realmente libertatea. Sunt liber dacă nu depind de nimeni, dacă pot să fac tot ceea ce vreau. Dar tocmai această absolutizare a eului este «carne», adică este degradare a omului, nu este cucerire a libertății: libertinismul nu este libertate, este mai degrabă falimentul libertății". Sfântul Părinte continuă: "Probabil cunoașteți cu toții cuvintele frumoase ale sfântului Augustin: «Dilige et fac quod vis - Iubește și fă ceea ce vrei». Ceea ce spune Augustin este adevărul, dacă am înțeles bine cuvântul «iubire». «Iubește și fă ceea ce vrei», dar trebuie realmente să fi pătruns în comuniunea cu Cristos, să ne fi identificat cu moartea și învierea sa, să fim uniți cu el în comuniunea trupului său".
Pr. Felix Roca
lecturi: 12.