Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Asasinate în serie în Postul Mare

Dacă lucrurile s-ar fi întâmplat astăzi, n-am mai fi avut istoria lui Iov. Ar fi fost euthanasiat, din rațiuni "umanitare", poate chiar de soția sa. Nici a leproșilor vindecați în Vechiul și Noul Testament și cu siguranță, nu a paraliticului coborât cu targa prin acoperișul casei unde se afla Isus... Ar fi fost euthanasiați - doar erau boli incurabile. Poate că nici a lui Tobias, fiindcă dacă am scoate vindecarea tatălui și a celei care-i va deveni soție, cartea lui ar rămâne tare săracă...Dar moartea lui Isus, cum ar fi oare schimonosită de noi, cei de astăzi?!

Fiindcă, poate nu știți încă, dar cu toată împotrivirea Marelui Duce Henry I, euthanasia s-a legiferat marți, 17 martie 2009, și în Luxemburg. Și fiindcă situația risca să genereze o criză asemănătoare aceleia din 1990, când unchiul său, regele Baldwin al Belgiei, a refuzat să semneze legalizarea avortului, parlamentul anti-life al Luxemburgului a modificat Constituția, anulând necesitatea aprobării legilor de către Marele Duce. În felul acesta, Luxemburg devine a treia țară europeană care legalizează euthanasia, după Olanda și Belgia. Răul se întinde. Ca baobabul de pe asteroidul Micului prinț, răul scoate mai întâi niște muguri firavi de tot, după care prinde rădăcini și poate face să explodeze... nu asteroidul respectiv, fiindcă de el avea grijă un conducător responsabil(micul prinț) și fără parlament anti-life - ci planeta noastră. Și iată "mugurii" răului în forma legii: medicii nu mai sunt acționați în justiție în cazul suicidului asistat medical sau al practicării euthanasiei la bolnavii incurabili " în anumite condiții". Ce rezultă de aici?

1. legalizarea euthanasiei voluntare deschide calea euthanasiei non-voluntare: crima cheamă crima, gustul răului e molipsitor;

2. pierderea propriei demnități: în calitate de medic, aleg să-mi exercit profesiunea de medic, nu de "euthanasiator" (termenul echivalent, de "călău", a ieșit din modă - din păcate, numai termenul, nu și noțiunea). Cred că ajunge pentru tot restul istoriei ticăloșia doctorului Guillotin - cel care a inventat și legiferat utilizarea ghilotinei, ca să "nu mai sufere inutil" condamnații la moarte în timpul revoluției franceze, precum și a medicilor criminali din lagărele de concentrare.

3. pierderea încrederii în corpul medical: medicul pune diagnosticul de boală incurabilă, este obligat de aceeași lege să comunice fără menajamente diagnosticul pacientului, iar după aceea... pacientul așteaptă ceva: nu știe nici el sigur ce anume: Să fie tratat sau euthanasiat?!... Și oricum, nu mai poate fi niciodată sigur ce anume va alege din rațiuni economice sau așa-zis "umanitare" medicul său; doar euthanasia lui Terri Schiavo și a Eluanei Englaro au avut la baza rațiuni așa-zis "umanitare" (soțul și respectiv tatăl se plictisiseră de atâta suferință pe care oricum nu ei o îndurau, nici măcar nu îngrijeau ei pacientele, iar maicilor nu li s-a permis să le îngrijească), dar și rațiuni economice: acum suntem în "criză economică", dar adevărata criză e aceea a conștiinței, a încrederii, a credinței, a umanității...

Acum se află în stare comatoasă de 17 ani și fără perspective de recuperare, o pacientă pe nume Caroline Ramirez ("Carol" pentru prieteni), care la vârsta de 21 de ani a fost victima unui accident de circulație. Este îngrijită într-un așezământ din Asunción, Paraguay. Ketty, mama lui Carol, spune: "Fiica mea este cel mai frumos lucru pe care-l am și pe care l-aș fi putut avea vreodată. Mă simt aleasă în mod special de Dumnezeu. Nu știu la ce s-a gândit tatăl acelei fete (Eluana Englaro) când a ales s-o facă să moară. Ultimul lucru pe care l-aș face ar fi să aleg euthanasia. Niciodată!" În continuare, afirmă că pe amândouă - pe ea și pe fiica ei - le susține credința. Da. Dar în Paraguay nu s-a legiferat (încă) euthanasia. Carol își poate permite (încă) să trăiască.

Luxemburg, Olanda, Belgia, Japonia, câteva state din SUA - au legiferat euthanasia.

Fără a se fi făcut vreun referendum național, într-o problemă de viață și de moarte.

Crima e oricând, întotdeauna și indiferent de motivații, hidoasă.

Suntem în Postul Mare.

Și legiferăm crima.

Paștele a devenit doar un nou prilej de cumpărături, distracții în aer liber, manele, filme porno sau horror la televizor, bani puțini și spoială electorală multă.

Acum două mii de ani, Fiul lui Dumnezeu a murit pentru noi.

"Pentru ca noi să avem viață și s-o avem din belșug".

Vă mai amintiți?

Se numea Isus.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat