Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Apariții editoriale

Editura "Sapientia" anunță apariția cărților Frumusețea vieții creștine dedicate iubirii lui Cristos, după tratatul "Despre feciorie" al sfântului Grigorie de Nyssa, episcop, scrisă de pr. dr. Eduard Ferenț; Poezii, scrisă de Tereza de Lisieux, și Întâlnire cu viitorul tău. De la Mir la maturitatea creștină.

*

Cartea Frumusețea vieții creștine dedicate iubirii lui Cristos, după tratatul "Despre feciorie" al sfântului Grigorie de Nyssa, episcop, scrisă de pr. dr. Eduard Ferenț, apare în colecția "Patrologie", în format 17x24 cm, conține 548 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 35 lei.

Cartea de față prezintă frumusețea trupului Bisericii și a continenței creștine după sfântul Grigorie de Nyssa. Autorul, pr. dr. Eduard Ferenț, este profesor de teologie dogmatică la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași.

Pentru o înțelegere mai profundă a teologiei trupului și a celibatului creștin, autorul și-a structurat lucrarea în trei părți distincte. Prima parte descrie viața și contextul cultural în care a trăit sfântul Grigorie de Nyssa. Partea a doua cuprinde traducerea în limba română a tratatului "De virginitate" ("Despre feciorie"). Partea a treia cuprinde o analiză teologică amplă a sacramentului Căsătoriei și despre starea de feciorie trăită în Biserică din iubire totală față de Cristos cel feciorelnic - Christus virgo.

Paradoxul acestei cărți este faptul că autorul tratatului analizat a fost un om căsătorit, care scrie pagini admirabile despre fecioria creștină. El a cunoscut personal și practic tot ce înseamnă viața de căsătorie, ceea ce i-a permis să realizeze o comparație realistă a celor două stări de viață, mai ales în capitolul al III-lea al tratatului "Despre feciorie".

Prezentul volum se adresează studenților teologi și persoanelor consacrate, dar orice suflet doritor de desăvârșire poate descoperi în paginile aceste cărți o adevărată comoară de gândire și de sensibilitate creștină.

Andrei Dumitrescu

*

Volumul Poezii, scris de Tereza de Lisieux, apare în colecția "Poezie creștină", în format 14x20 cm, conține 280 de pagini și poate fi procurat de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 12 lei.

La Editura "Sapientia" din Iași a apărut volumul de poezii ale carmelitei de la Lisieux, care în scurta sa viață de numai douăzeci și patru de ani a parcurs cu pași de uriaș drumul spre perfecțiune pentru a deveni cea mai mare sfântă a timpurilor moderne, imagine emblematică a abandonării și a încrederii în mizericordia divină, a sanctificării micilor gesturi ale vieții cotidiene, a "căii mici" și a copilăriei spirituale, într-un cuvânt cea pentru care "totul e grație" și al cărui "secret" în relația cu Dumnezeu este de a trăi din iubire.

Traducerea textelor aparține poetei Mala Bărbulescu. Din cuvântul său introductiv aflăm că: "Deși cunoscută de mult timp în România sub numele de «Tereza a Pruncului Isus», adevăratul nume al sfintei de la Lisieux este «Tereza a Copilului Isus», nume pe care această versiune românească a Poeziilor avea datoria să-l restituie în forma sa autentică. Este evident că prunc și copil exprimă în contextul neotestamentar două concepte distincte. Este evident și faptul că sensul arhaic al primului termen, greu de conciliat cu gândirea uimitor de modernă a Terezei, ar necesita oricum adoptarea celui de-al doilea. Dar, dincolo de considerente de ordin lingvistic, aici este vorba de exprimarea fidelă a conținutului spiritual, de pertinența referințelor și de repunerea în drepturi a adevăratei sale identități. (...) Lumina adusă de cercetarea surselor ne obligă, așadar, să procedăm la o legitimă corectare a numelui celei care merită să fie cunoscută și în spațiul românesc cu adevărata sa identitate spirituală: Tereza a Copilului Isus și a Sfintei Fețe".

Cartea reproduce - pe lângă probele documentare care au condus la aceste concluzii - și cele două imagini originale: Copilul Isus și Sfânta Față care au stat la baza consacrării Terezei în viața religioasă și care au fost solicitate în acest scop la Office Centrale de Lisieux.

Traducerea este făcută după ediția critică Thérèse de Lisieux, Oeuvres Complètes, Cerf, Paris 1998, fiind însoțită de numeroase note, trimiteri la referințe biblice și comentarii.

În introducerea sa, P. Didier-Marie, provincial de Paris al Ordinului Carmelului, mărturisește: "Sunt bucuros că cititorii români beneficiază de traducerea poemelor sfintei Tereza a Copilului Isus și a Sfintei Fețe. Munca de traducere se dovedește cu atât mai dificilă cu cât este vorba de poeme care nu se pot limita la o simplă traducere literală. Traducătoarea cunoaște bine scrierile rămase de la «Mica Tereza» și se hrănește cu spiritualitatea carmelitană. (...) Poeziile Terezei ne dezvăluie intensitatea relației sale cu Isus Cristos. Ea vrea să ne aprindă de iubire și pe noi; vrea să ne vadă «a trăi din iubire»".

Repere biografice: Tereza Martin se naște la Alençon în 1873, intră la Carmelul de la Lisieux în 1888, moare în 1897. A fost canonizată la 17 mai 1927 de Papa Pius al XI-lea, iar în 1997 Papa Ioan Paul al II-lea a proclamat-o doctor al Bisericii. Scrierile sale sunt, după Biblie, cele mai traduse în întreaga lume.

Pr. dr. Ștefan Lupu

*

Întâlnire cu viitorul tău. De la Mir la maturitatea creștină este la a doua ediție. La sfârșitul cărții a fost inclus și Micul catehism, cu întrebări și răspunsuri din învățătura creștină specifice pentru tinerii care se pregătesc la sfântul Mir. Cartea apare în colecția "Cateheză", în format 17x24 cm, conține 136 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 10 lei.

Această carte este un manual de pregătire catehetică pentru sfântul Mir, elaborat de surorile lauretane, și se adresează copiilor și tinerilor care se pregătesc la primirea sfântului Mir. Cartea a fost tradusă în limba română de doamna Lidia Costăchescu. Tipărită într-o ținută grafică deosebită, toate paginile sunt color, iar la ediția actuală s-a adăugat o expunere catehetică despre sfânta Liturghie și despre celelalte sacramente.

Pentru a înțelege învățătura prezentată în acest catehism, autorii au considerat necesar să introducă, în prima parte, un scurt rezumat al adevărurile fundamentale ale doctrinei creștine care au fost explicate în manualul de pregătire la prima sfântă Împărtășanie.

În a doua parte, se arată cât este de importantă primirea și trăirea sacramentului Confirmațiunii, numit în mod obișnuit Mir: prin el, Duhul Sfânt îi dă creștinului puterea de a-și trăi credința și de a fi în lume un martor curajos al lui Isus.

Din lectura acestui catehism, tinerii vor înțelege că sacramentul Mirului nu este un punct de sosire, ci un punct de plecare în drumul vieții, un drum care are ca țintă fericirea veșnică a paradisului: pentru aceasta, în a treia parte, ei vor fi învățați să știe cine sunt și cum trebuie să se comporte în viață, pentru a crește în fiecare zi tot mai mult în iubirea față de Isus.

Pentru a încheia, în a patra parte, tinerilor le este arătat drumul care duce la iubirea desăvârșită a lui Dumnezeu, fericirea lor deplină, prin trasarea principalelor coordonate ale vieții spirituale.

Andrei Dumitrescu

* * *

Frumusețea vieții creștine dedicate iubirii lui Cristos, după tratatul "Despre feciorie" al sfântului Grigorie de Nyssa, episcop
Eduard Ferenț, Ed. "Sapientia", 2009, ISBN 978-973-8980-44-0, 17x24 cm, 548p., 35 lei

Întâlnire cu viitorul tău. De la Mir la maturitatea creștină, ediția a II-a
Ed. "Sapientia", 2009 (prima ediție 2004), 17x24 cm, 136 p., 10 lei

Poezii
Tereza de Lisieux, Ed. "Sapientia", 2008, ISBN 978-973-8980-42-6, 14x20 cm, 280 p., 12 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat