Satu Mare: Conferința internațională "Justitia et Pax"
La palatul episcopal romano-catolic din Satu Mare a avut loc, în zilele de 8 și 9 februarie 2009, conferința internațională "Justitia et Pax", organizată de comisiile "Justitia et Pax" din centrul și estul Europei. Tema întâlnirii a fost "Traficul uman. Evadare în Europa în speranța unei vieți mai bune". Printre invitați a fost și PS Petru Gherghel, responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopilor din România, însoțit de pr. Mihai Pătrașcu.
Deschiderea conferinței a avut loc, duminică, 8 februarie, la palatul episcopal, în prezența a peste 40 de invitați, reprezentanți bisericești și ai unor instituții de specialitate, preocupate de tema menționată, veniți din țară și de peste hotare (Germania, Ungaria, Albania, Austria, Ucraina și Olanda).
Discuțiile au fost deschise de președintele Comisiei "Justitia et Pax" din România, PS Jeno Schonberger, episcop de Satu Mare. Secretarul general al Comisiei, Janos Jozsa, a făcut o scurtă introducere asupra temelor de discuție.
În cadrul dezbaterilor, PS Petru Gherghel a vorbit despre viziunea Conferinței Episcopilor din România asupra migrației în România iar Mons. Janos Gojak a vorbit despre învățătura Bisericii Catolice în legătură cu migrația și traficul uman, după care au urmat ample discuții privind problema migrației în țările comisiilor prezente și eficiența combaterii problemei.
În a doua zi a conferinței au fost dezbătute aspecte ale migrației și ale traficului uman, poziția unor instituții față de acest fenomen și modalitățile prin care pot fi sprijinite victimele traficului uman, urmând ca prin schimburile de experiență să se găsească soluții comune pentru ca fenomenul să poată fi combătut.
Tot în cadrul acestei conferințe a fost prezentată și cartea "Migrație, mobilitate și drepturile omului, la granița de est a Uniunii Europene". La sfârșitul întâlnirii a fost prezentat tabloul complex al realității actuale în ceea ce privește migrația și traficul uman.
"Justitia et Pax" este o rețea internațională formată din 31 de comisii naționale care lucrează în coordonare cu alte instituții bisericești, cum ar fi CCEE (Consiliul Conferințelor Episcopale Europene), Caritas etc. "Justitia et Pax" este în contact permanent cu Consiliul Pontifical pentru Dreptate și Pace, făcând în același timp parte din rețeaua globală destinată dreptății și păcii, într-o formă practică. Comisia "Justitia et Pax" este destinată totodată rezolvării problemelor de actualitate, cum ar fi cel al migrației și traficului uman, încercând să aducă la dialog diferite persoane și instituții în subiecte de importanță comună, urmând ca rezultatele analizelor să fie trimise la instituțiile statului sau la organizațiile civile abilitate.
Liviu Crișmaru
lecturi: 8.