Mesaj de încurajare și de mângâiere de Ziua Mondială a Bolnavului
Celebrăm și anul acesta la 11 februarie o nouă Zi Mondială a Bolnavului. Continuăm să ascultăm ecoul celebrării acestei zile din anul trecut, când s-au împlinit 150 de ani de la aparițiile Maicii Domnului la Lourdes și când spre grota din Massabielle s-au îndreptat milioane de pelerini, bolnavi sau sănătoși, pentru a se bucura împreună cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea de privirile mângâietoare și încurajatoare ale Mamei noastre cerești. Maria, ca Mamă a lui Isus și a noastră, continuă să-și arate aceeași iubire plină de milostenie față de toți fiii Bisericii și fiii ei. Ea rămâne mereu alături de cei care se îndreaptă spre ea cerându-i ajutor.
Ne-am bucurat să știm că și mulți dintre creștinii noștri din Iași și din România au pornit în pelerinaj până la Lourdes, ca să primească și să aducă cu ei mai mult curaj și mai multă iubire de viață, chiar și în suferințe și lipsuri.
Biserica, în comemorarea Fecioarei Maria de Lourdes, ne arată că ea, cea preacurată și nevinovată, cea iubitoare și milostivă, cea îndurerată și curajoasă le stă alături tuturor celor ce luptă în această vale de lacrimi, îi întărește și îi mângâie, susținându-i să își unească sacrificiile proprii cu cele ale Fiului său.
Suferința, intrată în istoria omenirii în urma păcatului strămoșesc, a fost luată asupra sa de însuși Fiul lui Dumnezeu pentru a-i schimba rostul, transformând-o prin sacrificiul său în mijloc de purificare și mântuire, în cale de înălțare. Nu ar fi fost posibil acest lucru, dacă nu ar fi fost alegerea specială a Fiului lui Dumnezeu. Așa a înțeles-o și tânăra din Nazaret, Maria, care a fost aleasă și a acceptat să se asocieze la marea operă de iubire și de salvare a omenirii, săvârșită de Mântuitorul lumii.
Asociată la sacrificiul lui Cristos, Maria - Mater dolorosa, care la picioarele crucii suferă cu Fiul său divin, este simțită și descoperită ca fiind deosebit de aproape de comunitatea creștină, care se adună în jurul membrilor săi suferinzi, de cei ce poartă semnele pătimirii Domnului. Maria suferă cu aceia care sunt în încercare, cu ei speră și este pentru ei întărire, susținându-i cu ajutorul ei matern (Papa Ioan Paul al II-lea, Salvifici doloris, 26).
Ziua Mondială a Bolnavului, pe lângă faptul că este o ocazie de a-i întâlni pe cei bolnavi și suferinzi, care se simt înconjurați și pătrunși de iubirea și curajul ce vin de la Fiul durerilor și de la Maica îndurerată, pe lângă mesajul de încurajare pe care îl primesc de la Biserică prin păstorul ei suprem, papa de la Roma, cât și prin păstorii locali, episcopi, preoți și capelani sanitari, este și o fericită ocazie de a îndrepta spre toți operatorii sanitari, spre toți cei care îndeplinesc o misiune pe lângă cei ce sunt în suferință, spre toți voluntarii și rudele care îi înconjoară pe bolnavi un îndemn plin de respect și recunoștință pentru tot ceea ce ei fac în favoarea celor dragi.
Mă bucur, așadar, să le repet tuturor celor bolnavi, încercați și îndurerați, că ei au un loc aparte în inima plină de milostivire a lui Dumnezeu, că Isus îi asociază și îi simte mereu alături în lucrarea sa de purificare și mântuire a lumii, că ei o au cât mai aproape pe Mama cea mai iubitoare, dar și mai îndurerată din istoria omenirii, pe Maria cea de sub cruce și cea de la Lourdes, din toate bisericile și familiile noastre, pe ea care știe să șteargă orice lacrimă din viață și să o transforme în motiv de încurajare și speranță.
Împreună cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, cu toți ceilalți păstori de suflete, mă bucur să adresez tuturor bolnavilor și celor ce se îngrijesc de ei, în diferite moduri, un salut cordial și o încurajare părintească.
Ziua Mondială a Bolnavului este o împrejurare prielnică de a invoca ocrotirea maternă a Mariei asupra celor încercați de boală, asupra operatorilor sanitari, asupra preoților, călugărilor, călugărițelor, asupra voluntarilor și asupra tuturor persoanelor care se dăruiesc cu trup și suflet să le stea alături celor în suferință.
Și în ziua de 11 februarie, când ne unim cu toți fiii Bisericii Catolice, într-o angajare comună și o angajare frățească pentru cei bolnavi, dar și în ziua de 13 mai, zi declarată de noi Ziua Bolnavului la nivel diecezan, invit pe toți fiii Bisericii noastre locale și pe toți frații creștini din orice parte a țării și a lumii să-și arate dragostea lor generoasă față de suferinzi și să simtă iubirea lui Isus și a Mariei față de toți bolnavii noștri.
Îi rog pe toți cei care au ceva de îndurat și suferit să ofere prinosul lor pe altarul iubirii și sacrificiul Domnului nostru Isus Cristos, cum a făcut-o Maica Sfântă pentru binecuvântarea întregii lumi, a Bisericii întregi și a poporului nostru credincios.
Petru Gherghel,
episcop de Iași
lecturi: 12.