Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Paris și Strasbourg: Prezentarea unei cărți despre catolicii din Moldova

Cartea Les catholiques de la Moldavie, histoire d'une minorité religieuse de Roumanie ("Catolicii din Moldova. Istoria unei minorități religioase din România"), scrisă de istoricul francez Jean Nouzille, a fost prezentată, la Ambasada României din Paris, la 2 februarie 2009, și apoi la Universitatea din Strasbourg, la 5 februarie 2009. Din România au fost prezenți la aceste evenimente pr. Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, și pr. Ștefan Lupu, vicerector la același institut.

Autorul cărții este istoricul francez Jean Nouzille, decedat la vârsta de 80 de ani, în ziua de 13 februarie 2007 la Strasbourg. Specialist în istoria națiunilor din Europa centrală, Jean Nouzille a fost președinte al Comitetului European de Istorie și Strategie Balcanică, membru titular al Academiei Alsaciei, codirector al Seminarului de studii de istorie și civilizație europeană al Universității de Științe Umane "Marc Bloch" din Strasbourg, membru al Comisiei Franceze de Istorie Militară, membru al Centrului de Cercetări privind Europa Centrală al Universității "Paris IV", Sorbona.

Lucrarea închinată catolicilor din Moldova: "Les catholiques de la Moldavie, histoire d'une minorité religieuse de Roumanie" este prima carte de anvergură, de acest fel, în limba franceză, bazată pe surse valoroase și pe o bibliografie impresionantă.

Cele nouă capitole ale cărții, care însumează 424 de pagini, prezintă, în etapele sale deosebite, istoria catolicismului de pe aceste meleaguri: originile creștine, primele episcopii catolice din secolele al XIV-lea și al XV-lea, criza provocată de husitism și protestantism în secolul al XVI-lea, contrareforma evidențiată prin înființarea Episcopiei de Bacău (secolele al XVII-lea și al XVIII-lea), catolicii din Moldova în secolul al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea, momentul tragic al instaurării regimului comunist și situația din timpul regimului comunist (1945-1989).

Ultimul capitol, al nouălea, se ocupă cu perioada actuală a renașterii vieții catolice de după căderea dictaturii ceaușiste.

Cercetarea profesorului Nouzille se vrea temeinică și echidistantă. Din nefericire, boala necruțătoare care i s-a agravat în ultimul an de viață nu i-a îngăduit să revizuiască în întregime vastul material și să-și vadă încununată munca titanică pe care a depus-o, cartea fiind tipărită în august 2008 la Iași, prin bunăvoința PS Petru Gherghel și grija Editurii "Sapientia" din Iași.

Publicarea cărții sale, cu amabila încuviințare a familiei Nouzille constituie un omagiu și o deosebită recunoștință aduse autorului.

(Adaptare după Radio Vatican)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat