Bacău "Fericitul Ieremia": Uniți în rugăciune pentru unitatea creștinilor
Cu ocazia Octavei Mondiale de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, care s-a desfășurat între 18 și 25 ianuarie 2009, au avut loc la Bacău întâlniri între comunitatea catolică "Fericitul Ieremia" și cea ortodoxă "Sfinții Trei Ierarhi".
În biserica romano-catolică "Fericitul Ieremia" din Bacău, marți, 20 ianuarie 2009, începând cu ora 18.00, a avut loc prima întâlnire ecumenică. La această întâlnire prezidată de pr. Dumitru Gabor, paroh al Parohiei "Fericitul Ieremia", au fost prezenți preoții ortodocși Vasile Sârcu, paroh al comunității "Sfinții Trei Ierarhi", Mihai Octavian Balan și Ovidiu Sârcu, iar din partea comunității catolice au fost prezenți pr. Paul Agu, pr. Adrian Blăjuță și părinții salezieni pr. Venceslau Grosu, pr. Cornel Gabor, pr. Sergio Dall`Antonia, pr. Sandro Solari și pr. Alois Farcaș.
În cea de-a doua oră de rugăciune preoții, împreună cu credincioșii, s-au întâlnit joi, 22 ianuarie, începând cu ora 18.00, în biserica ortodoxă "Sfinții Trei Ierarhi". Această celebrare a fost prezidată de pr. Vasile Sârcu, paroh al comunității gazdă.
* * *
A devenit deja o tradiție pentru cele două parohii din nord-estul Bacăului, "Sfinții Trei Ierarhi" și "Fericitul Ieremia", să se întâlnească, să asculte cuvântul lui Dumnezeu și să se roage împreună, an de an, pentru ca dorința Mântuitorului, "ca toți să fie una", să devină realitate cât mai curând. Multe s-au schimbat, au evoluat în raporturile dintre noi, dintre Bisericile noastre, spuneau cei doi predicatori (Pr. Mihai Octavian Balan și Pr. Dumitru Gabor), amintindu-ne că numai credința și speranța pot genera iubirea care ne unește.
Numărul mare al credincioșilor și al păstorilor din ambele biserici ne-a convins că acesta este drumul cel bun care ne poate conduce la Domnul și Mântuitorul nostru și al tuturor, Isus Cristos, și în această drumeție putem conta unul pe altul, suntem doar frați întru Cristos și fii ai Tatălui nostru ceresc.
"Ce bine e când frații!" au cântat toți în ambele biserici, și venea și ziua unirii (24 ianuarie)... Ce mai așteptăm? Să vină Cuza? Doamne, multe s-ar mai îndrepta cu măria sa! Moșilor Ion Roată li s-ar mai deschide ușile și, intrând, nu ar mai fi nici umiliți, nici batjocoriți sau scuipați, ci ascultați, că au și ei ceva de spus și merită să fie luați în seamă, căci ceea ce noi suntem și avem este rodul muncii și strădaniei lor.
Ne-a bucurat nespus intervenția de mulțumire a pr. paroh Vasile Sârcu. Sfinția sa și-a amintit de cele două sărbători de Paști trăite împreună, ortodocși și catolici, și de întâlnirea din noaptea Învierii ale celor două procesiuni, catolică și ortodoxă. Atunci, minute în șir, s-au schimbat saluturile "Cristos a înviat!" și răspunsul "Adevărat a înviat!". La despărțire, cu o oarecare nostalgie, am plecat fiecare spre bisericile noastre, cântând și proclamând același adevăr: "Cristos a înviat".
Vremea nu prea friguroasă ne-a invitat la acest dezgheț care să ne ducă la primăvara reînnoirii lepădând omul cel vechi cu toate metehnele lui și îmbrăcându-l pe cel nou fără solzi, nici pe ochi și nici pe inimă. Unde e credință și speranță, dragostea vine de la sine.
Pr. Dumitru Gabor
lecturi: 20.