Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam: Grigore Vieru

La vestea trecerii la cele veșnice a poetului Grigore Vieru, PS Petru Gherghel s-a rugat și a aprins o candelă care arde în capela Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Luni, 19 ianuarie 2009, a notat câteva cuvinte în cartea de condoleanțe care se află la Biblioteca "Gheorghe Asachi" din Iași:

"Îți mulțumim, maestre Grigore, pentru curajul credinței în Dumnezeu, pentru iubirea față de «Mama» și față de țară. Îți mulțumim pentru «Reaprindeți candela-n căscioare... Se întoarce-acasă Dumnezeu». Îți mulțumim pentru scrisul și graiul tău latin. Îți mulțumim pentru tot și pentru toate. Dumnezeu să te răsplătească printre îngerii săi și printre eroi. Requiescat în pace!". Petru Gherghel, episcop de Iași

*

Reamintim că la 16 aprilie 2004, poetul Grigore Vieru a publicat o scrisoare adresată PS Petru Gherghel în "Citește tot timpul", (Chișinău, nr. 15/123, p. 3):

Mi s-a jilăvit sufletul

Către Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul Bisericii Romano-Catolice din Iași

Cristos a înviat, Preasfințite Petru Gherghel!

Aflu, cuprins de emoții, că în chiar cadrul Liturghiei din noaptea Învierii v-ați alipit inima de lacrima textului meu poetic "Reaprindeți candela", dezvelindu-i într-un mod tulburător de profund și original semnificațiile. Mi s-a jilăvit sufletul de bucurie, mai ales că v-ați îndreptat creștinescul gând către noi în niște vremuri a căror sminteală apasă greu pe inima noastră. Iată că obrazul pe care ni-l scuipă la Chișinău slujitorii duhurilor negre este sărutat de lumina de sus prin cuvântul frățesc și dătător de nădejde al marilor noștri preoți. Porni-m-aș la Iași pe jos, traversând proaspăta însuflețire a naturii, bucuroasă și ea de învierea Domnului Isus Cristos, iar la noi - de reînvierea lui, pentru a vă săruta mâna, căci cuvintele pe care le scriu în semn de recunoștință par a nu avea putere în fața gestului creștinesc al Preasfinției voastre.

Vă mulțumesc. Dumnezeu să vă aibă în pază în mijlocul neuitării sale pentru poporul român.

Cu frățească iubire și credință în izbânda marii dreptăți.

Grigore Vieru
Chișinău, 11 aprilie 2004

* * *

Nota redacției de la Chișinău

La aceste rânduri ale poetului, publicăm încă o dată textul cunoscutului cântec.

Reaprindeți candela

muzică - Ion Aldea-Teodorovici; versuri - Grigore Vieru

Reaprindeți candela-n căscioare
Lângă busuiocul cel mereu -
Degerat la mâini și la picioare
Se întoarce-acasă Dumnezeu.

Doamne cel din slăvile creștine,
Ce păcate oare-ai săvârșit,
Că te-am dus acolo și pe tine,
În siberii fără de sfârșit!

Ref.: Toate le ierți,
Doamne de sus,
Cu blândețe măreață,
Chiar și pe cei care te-au dus
În siberii de gheață.

Ninge frigul și pustiul plouă,
Degerată-mi este inima,
Doamne, bine nu ne-a fost nici nouă,
Fără sfatul și lumina ta.

Doamne, intră și-n a mea chilie,
Și-amândoi, răniți și înghețați,
Să ne încălzim cu bucurie,
Unul lângă altul ca doi frați.
Ref.: ...

* * *

Scurte repere biografice (sursa: www.hotnews.ro)

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererata de pe malul stâng al Prutului, fostul județ Hotin. Cursurile scolii primare și cele medii le-a absolvit în satul natal și în orașelul Lipcani, între anii 1950-1953.

A debutat editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, "Alarma", apreciată de critica literară drept un început de bun augur, în anul 1957. În 1958 a absolvit Facultatea de Filologie și Istorie. În 1960 a fost numit redactor la revista "Nistru", actualmente "Basarabia", publicație a Uniunii Scriitorilor din Moldova. În 1965 i-a apărut volumul "Versuri pentru cititorii de toate vârstele", volum pentru care i s-a acordat Premiul Republican al Comsomolului în domeniul literaturii pentru copii și tineret (1967).

Prin volumul de versuri "Numele tău", apărut în 1968, s-a produs o cotitura în destinul poetului. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariție poetică. În chiar anul apariției a devenit obiect de studiu la cursurile universitare de literatură națională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brâncuși, iar alte două sunt închinate lui Nicolae Labiș și Marin Sorescu. Asemenea dedicații apăreau pentru prima oara în lirica basarabeană postbelică.

În anii următori au apărut volumele "Mama" (1975); "Un verde ne vede!" (1976), pentru care poetului i s-a decernat Premiul de Stat al Republicii Moldova (1978); "Steaua de vineri" (1978), apărută la Editura "Junimea" din Iași; "Izvorul și clipa" (1981), selecție din lirica poetului apărută la Editura "Albatros" din București; "Scrieri alese" (1984), volum în care s-au adunat unele din cele mai frumoase poezii și cântece, medalioane, secvențe publicistice, volum, prefațat de cel mai de seamă critic și istoric literar al Basarabiei, Mihai Cimpoi; "Rădăcina de foc" (1988), la Editura "Universul"; "Curățirea fântânii" (1993); "Văd și mărturisesc" (1996), volumul selectiv de versuri, aforisme și confesiuni, scos de Editura "Minerva" în una din cele mai prestigioase colecții "Biblioteca pentru toți"; "Acum și în veac" (1997), volum antologic, apărut la Editura "Litera" din Chișinău; "Cartea Vieții Mele" - volum ontologic de autor - 550 pagini - (2002). Alături de creația sa poetică se situează și aceea de autor de manuale și abecedare în limba română (Steluța, 1970; Abecedar, 1974; Albinuța).

Grigore Vieru a primit, în 1988, cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.

A fost ales deputat al poporului (1989). La 13 noiembrie 1990 a devenit membru de onoare din străinătate al Academiei Romane, care l-a propus, în 1992, pentru Premiul Nobel pentru Pace. Membru corespondent al Academiei Romane, din 23 martie 1993. Decorat cu Medalia guvernamentală a României "Eminescu - 150 de ani de la naștere" (2000). Decorat cu Ordinul Republicii, laureat al multor publicații din România.


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat