Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare de Crăciun

Într-o mare mizerie zăcea omenirea, demnitatea omului era depravată, relele cele mai profunde tulburau ordinea socială; cei săraci, mâhniți, suferinzi erau respinși de ceilalți oameni, pentru ei nu existau speranțe, nici mângâieri. De patruzeci de secole un mic popor aștepta și oamenii cei mai de seamă din acel popor invocau cu tărie eliberarea. Cine le-ar fi adus-o? Când avea să vină eliberarea? Oamenii cei mai de seamă din poporul care era în așteptare, inspirați de lumina supremă, o prevăzuseră și numărau anii: "Când vor trece șaptezeci și două de săptămâni de ani atunci va veni eliberarea: când toată lumea va fi în pace atunci va veni eliberarea pentru oameni". Așa s-a spus și așa a fost. Acum o mie nouă sute douăzeci de ani, acele șaptezeci și două de săptămâni de ani trecuseră, tot pământul era în pace; urma să vină eliberarea?

Să mergem cu gândul în regiunea Palestinei și să ne oprim să reflectăm la ceea ce se întâmplă într-un orășel numit Betleem. Este un du-te vino de lume, agitație, zarvă de glasuri, oameni care nu se mai văzuseră de mulți ani și care se salută; unii cer informații, alții caută găzduire, unii vând, alții cumpără. În acea confuzie, în capătul unei străzi apare o scenă simplă, dar dragă; scena nu are nimic extraordinar, dar în mijlocul gălăgiei are o notă de suavitate, de blândețe, iar sufletul însetat de pace nu se îndepărtează, o caută.

Să observăm scena cea simplă: este un om mai în vârstă, dar voinic, el trage de frâu un măgăruș, pe care stă o femeie tânără. Mersul lor este liniștit, plin de calm și maiestate. Probabil vin de departe, împinși fiind de datoria impusă fiecărei persoane de a se înregistra în propria localitate de naștere. Acele două persoane se apropie. După înfățișare, bărbatul pare obosit, dar cu o sublimitate de inimă nemaivăzută; pare a fi una dintre acele figuri pe care fantezia poate doar în parte să le înfățișeze atunci când caută imagini deosebite, ființe sublime; figura lui îndeamnă la venerație, trezește gânduri de misticism, de profund respect. Dar ceea ce impresionează mai mult este tânăra pe care el o însoțește. Privind-o, nu pare creatură a acestei lumi, atât de mare este frumusețea ei: ochii sunt două stele, fruntea strălucind de o lumină divină, obrajii având o culoare nemaivăzută. Toți aceia care o văd se opresc să o privească și își apleacă fruntea în semn de rugăciune. Înfățișarea ei este ca primăvara cea mai frumoasă. Ține capul un pic înclinat; prezența ei transmite gânduri care nu se compară cu nimic din ceea ce există pe pământ, pare absorbită în Dumnezeu. Cine sunt aceste două personaje? Dacă de pe ochii noștri ar cădea vălul care ne împiedică să vedem liber, ni s-ar arăta o scenă de paradis: am vedea cete de îngeri, de heruvimi și serafimi, cete ale celor mai sublime duhuri cerești care însoțesc cele două persoane. Cine sunt așadar? Spuneți-o voi, o îngeri ai lui Dumnezeu, care cu multă bucurie însoțiți această frumoasă Doamnă!

Misticul cuplu se oprește un pic pentru a se hotărî pe ce drum să apuce și vorbesc între ei: "Maria", zice bărbatul, "Iosif", răspunde femeia. Sunt, așadar, cele două mari personaje: Maria și Iosif. Ei vin de departe pentru a fi înregistrați în țara de origine și venirea lor este dorința celor 40 de secole. Toți profeții au așteptat această venire, pentru că la Betleem s-ar fi arătat eliberatorul. Oh! Dacă ochiul uman nu ar fi fost orbit în acea mare zi! El ar fi văzut bucuria pământului, minunățiile cerului, toți ar fi fost înmărmuriți și ar fi privit acel cuplu preasfânt! Din Maria avea să se nască eliberatorul. Binecuvântată să fii tu, Maică preacurată, care mult bine vei da lumii.

Este noaptea dintre 24 și 25 decembrie de acum o mie nouă sute douăzeci de ani. Întunericul este profund, frigul se face simțit; tot pământul se odihnește în cea mai mare liniște. În apropierea orășelului Betleem se află o mică grotă, săpată în pământ; când plouă, acolo se adăpostesc trecătorii, se odihnesc pelerinii. Din acea grotă, în memorabila noapte, se zărește o rază de lumină: oameni săraci, fără casă, fără foc s-au adăpostit acolo: săracă lume! În anotimpul rece, în frig, ei suferă mult!

Două persoane de fapt s-au adăpostit acolo și se odihnesc. Cât este de tristă situația lor! Oh! Oare nu s-a găsit nici un suflet bun care să le vină în ajutor? Da, nimeni nu s-a găsit care să aibă milă de ei; dar oare sunt ei persoane rele care să nu merite milă? Nu, nu sunt persoane rele; de fapt, ei, în mizerie și suferință, nu se plâng de inima împietrită a acelora de la care au cerut găzduire și nu au primit, ci se roagă pentru ei și rugăciunea lor este fierbinte, înflăcărată, plină de caritate, plină de iubire; nu sunt așadar persoane rele. Înfățișarea lor o arată cu tărie; au sufletul cel mai sfânt ce se poate imagina. Nu sunt așadar persoane rele. Cine sunt atunci?...

Sunt Maria și Iosif... soți săraci; după multă suferință din cauza drumului lung, iată-i ajunși să se odihnească într-o grotă rece, umedă și fără ajutor. Vom putea noi plânge dacă vom avea nenorociri? Să învățăm resemnarea chiar și în necazurile cele mai mari. Maria și Iosif se roagă și rugăciunea lor este înflăcărată, sunt adânciți în Dumnezeu, ce va face Dumnezeu în ei?... Este miezul nopții, stelele strălucesc în toată splendoarea lor, luna trimite pe pământ razele ei cele mai luminoase; nu se simte nici o adiere de vânt, nici un zgomot în noaptea tăcută, totul este pace. Din înaltul cerului apare o rază, devine tot mai luminoasă, coboară spre pământ, luminează văile și munții: coboară, coboară, coboară, cu o viteză amețitoare; toată natura tresare de bucurie, de parcă fiecare element al naturii aplaudă. Ce este? Din acea rază apare o ființă angelică, strălucind de lumină: este frumoasă, maiestuoasă, pare a fi ornamentul cerului. Ea se apropie de niște săraci păstori, le spune să stea fără frică pentru că ea este mesagera unei vești bune și spune: "Vă vestesc vouă o mare bucurie, astăzi vi s-a născut Mântuitorul lumii". O altă lumină apare pe firmament: sunt mii și mii de duhuri cerești care coboară în cete cântând cel mai curat, cel mai frumos, cel mai încurajator cântec care s-a mai auzit vreodată de ființă omenească: "Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință". Ei cântă. Pământul se apleacă în semn de venerare, cerul e în bucurie. "Mărire în cer lui Dumnezeu și pace oamenilor de bunăvoință", repetă îngerii în miez de noapte; "Mărire în cer lui Dumnezeu și pace oamenilor de bunăvoință", răspund împrejur elementele firmamentului. Păstorii plini de emoție își zic unii altora: "Să mergem la Betleem, să mergem, să vedem ceea ce ne-a fost anunțat".

Și iată-i alergând pe câmpii și pe văi; iată-i în fața grotei. O, Dumnezeul meu, să fie oare acesta, așa de sărac și rece, locul unde s-a născut Regele universului? Da, acesta este locul unde s-a născut Regele universului și eu aș vrea să strig tuturor săracilor din lume, tuturor nevoiașilor: "O sărmanilor, o mâhniților, o suferinzilor, sus inimile, consolați-vă; condiția voastră astăzi este binecuvântată, căci însuși Domnul universului s-a făcut sărac, ba chiar mai sărac decât voi; sus inimile; dacă suferiți, suferințele voastre sunt bineplăcute în ochii lui Dumnezeu; dacă plângeți, lacrimile voastre sunt duse de îngeri în fața lui Dumnezeu și orice durere a voastră vă va da bucurie nepieritoare, bucurie veșnică. De azi înainte porțile bogaților nu vor mai fi închise pentru voi, caritatea va fi mare în lume, pentru că voi, o săracilor, reprezentați persoana Mântuitorului, iar cei bogați, făcându-vă binele, i-l fac lui Dumnezeu. Sus inima, săracule, consolați-vă voi cei care suferiți".

Păstorii intră în grotă și rămân înmărmuriți, cad în genunchi și adoră profund: pe o mână de paie au văzut un prunc, atunci născut, și nu pot face nimic altceva decât să cadă în genunchi; o rază de lumină divină înconjoară micul său chip și acea rază le spune că pruncul era Dumnezeu și Dumnezeu se făcu simțit în inimile lor. Se făcu simțit cu multe daruri și haruri, de pace și bucurie. Și când, după ce l-au adorat, s-au întors la turmele lor, n-au putut face altceva decât să-l preamărească pe Dumnezeu și minunile sale.

Să mergem și noi la picioarele ieslei unde este așezat Isus și să-i oferim sufletele noastre. Să mergem la el cu o inimă simplă ca inimile păstorilor și să-i spunem: "O, Isuse, mângâietorul celor mâhniți, ajutorul celor suferinzi, tatăl tuturor, gândește-te la noi, o Isuse. Tu ai venit pe pământ pentru a da tuturor pace, pentru aceasta, o Isuse, ai trimis îngerii tăi, ca în momentul venirii tale pe pământ să cânte «Pace oamenilor de bunăvoință», dă-ne, așadar, pacea, o Isuse. Pământul fără pacea ta este un loc de suferință și durere și tu știi, o Isuse, că atunci când ești departe, orice surâs este plin de lacrimi, orice bucurie plină de tristețe. Dă-ne așadar pacea ta, o Isuse; dă-ne-o cum ai dat-o sfinților tăi, cum ai dat-o păstorilor, cum ai dat-o sufletelor predilecte. Tu, pentru că ești atotputernic, vezi toate momentele zilei noastre. O, Isuse, tu știi ceea ce simțim noi, ceea ce simte sufletul nostru; vezi lacrimile secrete, necesitățile, ascunse celorlalți; gândește-te la noi, o Isuse. Da, gândește-te la noi și dă-ne pacea ta sfântă. Noi vrem, o Isuse, pacea ta sfântă deoarece cu ea suferințele noastre se alină, truda noastră se purifică, lacrimile noastre sunt strânse de îngeri. Noi vrem, o Isuse, pacea ta, pentru că la ea avem dreptul, fiind fiii tăi. Oh! Nu ai venit oare pe pământ să suferi pentru noi? Mângâie-ne așadar, dulce Isuse. Mângâie-ne cu mângâierea ta adevărată și gândește-te la cei dragi ai noștri: să fie toți ai tăi, dulce Mântuitor, și tu acceptă-ne pe noi ca pe cei dragi ție; noi suntem ai tăi, ai tăi vrem să fim acum și întotdeauna, în timp și în veșnicie. Din sfânta ta iesle dă-ne binecuvântarea ta, ca, susținuți fiind de ea, să putem străbate mai repede cursul existenței noastre ca apoi să ne unim cu tine pe veci".

25 decembrie 1920

Abatele Ildebrando Gregori,
fondatorul Congregației Benedictine a Surorilor Reparatoare
ale Sfintei Fețe a Domnului Nostru Isus Cristos


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat