Iași: Ședința decanală
Preoții care activează în Decanatul de Iași au participat joi, 11 decembrie 2008, la ultima ședință decanală din anul 2008. În cadrul întâlnirii, care a avut loc la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, s-au abordat probleme pastorale, spirituale și administrative.
După salutul episcopului, a urmat o succintă prezentare a mesajului redactat de către ultimul Sinod al Episcopilor, făcută de pr. decan Iosif Dorcu. În mesaj se evidențiază valoarea perenă a cuvântului lui Dumnezeu care, pentru caracterul său universal, nu poate fi revendicat ca proprietate culturală exclusivă de nici un popor. El este al nostru, al tuturor, și trebuie să rămână o comoară mereu vie pe care nu doar ne lăudăm că o avem, ci pe care o folosim pentru viața noastră. Acest Sinod a abordat și metodele optime prin care Sfânta Scriptură să fie lecturată de toți creștinii, să existe în fiecare familie. Rămâne în sarcina episcopilor și a fiecărui preot să găsească modalități oportune acestui timp pe care-l trăim de a crea în rândul credincioșilor o cât mai mare familiaritate și un acces cât mai ușor la Sfânta Scriptură.
La această ședință a fost redat în mod sumar documentul despre adorație al Congregației pentru Cler, în care se subliniază covârșitoarea importanță a adorației euharistice, chiar perpetue acolo unde este posibil, ca act de mulțumire adus lui Cristos și pentru repararea greșelilor morale comise de preoți. Adorația euharistică e cea care menține viața Bisericii. Membri acesteia își recunosc slăbiciunile și multele păcate care cer reparație, iar aceasta se face în fața lui Isus euharisticul. Pentru adorația perpetuă pot fi alese sau pregătite locuri specifice care să se transforme astfel în adevărate "cenacole euharistice", expresie întrebuințată în document. În partea sa finală, documentul pune în lumină frumusețea și valoarea maternității spirituale pe care orice femeie, după modelul preacuratei Fecioare, poate să-l trăiască. Sfânta Fecioară este invocată ca Mama preoților. Orice femeie poate deveni mama spirituală a unui preot prin rugăciunea și oferta sacrificiilor ei, păstrându-se între aceștia un raport anonim, strict spiritual.
Pr. Iulian Kropp, responsabil cu oficiul pentru pelerinaje, a exprimat propunerea ca icoana de la Cacica să fie expusă în toate parohiile, plecând de la afirmația că sanctuarul de la Cacica este un loc rezervat nu doar pentru cele două zile ale lunii august, 14 și respectiv 15.
Ca nouă inițiativă misionară, pr. Pavel Chelaru, responsabilul Asociației Misionare Inimă de Mamă (AMIM), pe care a fondat-o în anul 2003, a amintit posibilitatea care s-a creat prin intermediul Centrului Misionar Diecezan, de a adopta copii din Kenya. Suma cerută pentru un copil este de 25 euro pentru un an întreg.
La câteva dintre problemele legate de contabilitatea parohiei a fost invitată să răspundă doamna Angela Ghercă, consilier din Iași în cadrul Ministerului Finanțelor. Pr. Cornel Cadar a ținut să ne amintească că anul viitor se împlinesc 20 de ani de la evenimentele care au declanșat reînființarea Editurii "Presa Bună" și reluarea publicației, devenite lunare, "Lumina creștinului". Anul viitor, fiecare parohie, pe lângă numărul de abonamente făcute la "Lumina Creștinului", va mai primi alte cinci exemplare ale acestei reviste, destinate persoanelor care doresc să citească articolele acestei publicații, dar care, din motive financiare, nu au posibilitatea să și-o procure.
Ședința a început cu rugăciunea pentru beatificarea episcopului Anton Durcovici și s-a încheiat cu rugăciunea Angelus.
Pr. Cristian Diac
lecturi: 8.