Gânduri despre "Lumina păcii" de la Betleem
"Pentru aceasta ne va vizita un soare ce răsare din înălțime, ca să-i lumineze pe cei ce zac în umbra morții și să îndrepte pașii noștri pe calea păcii"(Lc 1,78-79).
"Și tu, Betleeme, pământ al lui Iuda, nicidecum nu ești cea mai mică dintre cetățile de seamă ale lui Iuda; căci din tine va ieși stăpânitorul care va conduce poporul meu Israel" (Mih 5,1).
La începutul vremilor, pe când pământul era doar un pustiu întins și sterp, locuit doar de o nepătrunsă beznă, "Dumnezeu a zis: «Să fie lumină!». Și a fost lumină. Și Dumnezeu a văzut că lumina era bună". Și i-a creat pe oameni ca să se bucure de ea. Numai că, după o lungă înlănțuire de zile și nopți, uitarea s-a așezat peste inimile lor și i-a transformat în același pământ pustiu și sterp de la începuturi.
Dar lumina era bună. Și doar ea mai putea vindeca întunericul uitării.
Pe când puțini o mai așteptau, lumina aceasta s-a arătat într-o micuță grotă de păstori, în Betleem, cetate de-a regelui David. "Cuvântul era lumina adevărată care, venind în lume, luminează pe orice om" (In 1,9).
Pe orice om... Orice om... de ieri, de azi, de mâine... sărac, bogat... liber, prizonier, sclav... copil, tânăr, bătrân...
Treceau secolele peste grota din Betleem... Doar lumina rămânea netrecută, veghind. Încă pâlpâia tăcută și plăpândă, așteptând să fie scoasă de sub obroc de către cei care au fost îndemnați să devină la rându-le lumina lumii, sarea pământului...
S-a întâmplat ca, printre pelerinii care se perindau prin fața grotei în ajunul Crăciunului, să se strecoare un copil. Un copil care a înțeles mesajul nerostit al luminii de la Betleem și a luat o flăcăruie cu el acasă, în Austria, unde a împărțit-o celor care o doreau. De aici a fost doar un pas până când un simplu gest s-a transformat în obicei. Lumina nu putea sta ascunsă.
Curând a devenit liant între oameni de toate națiunile, alinare celor ce trăiau sub opresiune, căldură pentru cei care și-au înghețat relațiile cu aproapele, mângâiere celor aflați în ghearele violenței, sens pentru cei deznădăjduiți și pace pentru cei aflați în război.
Aceasta s-a întâmplat îndeosebi cu ajutorul unor tineri și copii cercetași care, cu focul deja în inimi, au pus la cale înfăptuirea unui plan ce durează de 19 ani în bătrâna Europă: să împărtășească din lumina care, oricât s-ar împărți, nu se va termina niciodată; să o împartă îndeosebi celor din țările ieșite de sub dominația comunismului ca semn de pace, de eliberare, de fraternitate.
Sunt ani buni de când prin aceste plaiuri valahe, la ceas de colindă și așteptare a luminii care este cuvântul Tatălui dăruit nouă, cercetașii români împărtășesc din aceeași lumină. Devine pretext de întâlnire cu cei apropiați, cu cei pe care nu i-au cunoscut niciodată, cu tineri de pe alte plaiuri, cu ei înșiși, fideli promisiunii pe care au depus-o: să facă tot ce le stă în putere să-i slujească lui Dumnezeu și aproapelui în orice situație.
Filigranată-n fir de stih
Plânsă de veacuri de înțelepții ce cu dor
Visau să te mai vadă în ungher de vremi,
Tăcută ființă, plăpând tremurândă,
Mă cauți și-nspre tine blând mă chemi.
Învață-mă, lumină lină, cum să te port în mine
Pe prea-nclinatul drum de viețuire
Iar celor ce își caută odihna doar în tine
Să le împărtășesc din magica-ți sclipire.
Flori Budău
lecturi: 10.