Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Crește sentimentul pro-vita al poporului polonez

Interviu luat vicepreședintelui de la Polish Federation of Pro Life Movements

de Antonio Gaspari

Mulți vorbesc despre avort ca expresie a emancipării feminine, indicându-l printre roadele progresului, dar în Polonia avortul legal a fost impus înainte de naziști și apoi de dictatura comunistă.

Într-un interviu acordat agenției ZENIT, inginerul Antoni Zieba, secretar al World Prayer for Life și vicepreședinte al Polish Federation of Pro Life Movements, se întreabă de ONU și Uniunea Europeană fac presiuni asupra Poloniei pentru a liberaliza avortul, când este țara cu cele mai mic număr de întreruperi de sarcină voluntare.

Deși are o legislație asemănătoare cu aceea a Spaniei, în această materie, de fapt Polonia are un număr foarte scăzut de avorturi. În Spania, în anul 2006 au fost 98.500 de avorturi, adică 270 de avorturi pe zi, în timp ce în Polonia în același an au fost 360 de avorturi, mai puțin de un avort pe zi.

Care este secretul acestor rezultate? Legea este aplicată mai riguros sau cultura vieții este mai puternică?

Zieba: Nu cunosc exact situația din Spania. Ceea ce pot să spun este că societatea poloneză este în favoarea vieții. Am ajuns la acest obiectiv grație mai multor decenii de rugăciuni și opere de apostolat, desfășurate și în timpul dominației comuniste. În cadrul structurilor Bisericii Catolice am desfășurat o intensă activitate în apărarea vieții celor nenăscuți. Această acțiune apostolică s-a intensificat grație activităților diferitelor mișcări și organizații de laici care s-au format după declinul comunismului în Polonia, care a avut loc în anul 1989. Cu sfârșitul cenzurii am putut să distribuim material educativ în privința vieții copiilor și a copilelor încă de la zămislire. Am explicat cum se reduc daunele sindromului post-avort și am făcut cunoscută adevărata istorie a legalizării avortului în Europa și în Polonia. Primii care au legalizat avortul în țara noastră au fost naziștii în martie 1943. Voiau să-i elimine pe polonezi cu avortul. Apoi au venit comuniștii, și cu promulgarea legii despre avort la 27 aprilie 1956, a început dictatura lor.

Pentru numeroși polonezi, îndeosebi pentru tineri, aceste fapte ar fi trebuit să trezească o reflecție și o recunoaștere că avortul a fost legalizat, impus și practicat în Polonia de dușmanii săi: naziștii și comuniștii.

În acest context cărțile, pliantele, fluturașii, despre avort, distribuiți în biserică, în școli, pe drumuri, au avut un impact profund în societatea poloneză. În această privință, învățăturile lui Ioan Paul al II-lea cu privire la ocrotirea vieții umane de la zămislire până la moartea naturală au fost inestimabile și decisive pentru situația din Polonia.

Cum a răspuns societatea civilă la această campanie de sensibilizare?

Zieba: În Constituția poloneză, articolul 38 spune: "Republica din Polonia asigură ocrotirea legală a vieții oricărei ființe umane". Unii parlamentari polonezi au prezentat o petiție în care au cerut să fie adăugat "de la zămislire până la moartea naturală".

Din păcate, Camera de jos a Parlamentului a respins cererea, dar conform sondajelor realizate de PGB Polka Grupa Badawucza (cel mai bun centru de cercetare cu privire la sondaje), 52 % dintre polonezi sunt în favoarea acestui tip de întărire a apărării vieții în Constituție, în timp de 35 % sunt împotrivă. Peste 506.000 de persoane au semnat petiția, în timp ce mai puțin de 2.000 și-au exprimat dezaprobarea.

Dumneavoastră sunteți secretarul World Prayer for Life. Ce muncă desfășoară această asociație pro-life?

Zieba: Vorbind despre ocrotirea vieții, trebuie menționat rolul mare și decisiv desfășurat de rugăciuni. În Polonia s-a dezvoltat o mișcare de masă care se roagă și este dedicată adoptării spirituale a copiilor nenăscuți. O adevărată cruciadă pentru ocrotirea celor zămisliți. Aceste rugăciuni au schimbat inima și mintea concetățenilor noștri și au întărit respectul față de viață.

World Prayer for Life asumă adopția spirituală a copiilor zămisliți. Mișcarea s-a născut în anul 1980, când eram încă sub dominația comunistă. Ideea rugăciunii pentru cei nenăscuți a fost inspirată direct de slujitorul lui Dumnezeu, pontiful Ioan Paul al II-lea, în timpul călătoriei sale în Polonia la 7 iunie 1979).

În sanctuarul marian din Kalwaria Zebrzydowska, Sfântul Părinte a ținut un discurs important în care a cerut rugăciuni pentru copiii nenăscuți, explicând că omul nu trăiește numai cu pâine, și că trebuie să fie prezent mereu un grup de persoane care se roagă Domnului.

Câte asociații pro-vita poloneze există? Cum sunt coordonate? În ce raport se află cu Biserica catolică? Ce funcții de asistență desfășoară?

Zieba: În Polonia sunt circa 160 organizații, fundații și grupuri informale, în favoarea vieții care trebuie să se nască și activi în ocrotirea mamelor și a copiilor. Federația Poloneză a Mișcărilor Pro-vita este condusă de dr. Pawel Wosicki și cuprinde circa 130 de organizații și grupuri (www.profile.com.pl/federacja).

Cooperarea dintre federație și Biserica Catolică este splendidă. Întâlnirile dintre conducătorii laici, episcopi și preoți este frecventă. Actualmente federația nu are raporturi cu celelalte Biserici necatolice.

În recenta reuniune a Mișcărilor Europene pentru Viață desfășurată la Roma, dumneavoastră ați propus să se celebreze o zi pentru viață care să aibă caracter mondial, exact la 25 martie. Dedicând-o rugăciunii pentru viață. Puteți să ne explicați mai bine sensul și finalitatea propunerii dumneavoastră?

Zieba: Rugăciunea este piatra unghiulară a acțiunilor bune. În enciclica sa Evangelium vitae, slujitorul lui Dumnezeu Ioan Paul al II-a a scris că "este urgentă o mare rugăciune pentru viață, care să străbată întreaga lume". Această rugăciune trebuie să fie desfășurată întregul an dar sunt convins că ziua de 25 martie, sărbătoarea Bunei-Vestiri, a zămislirii lui Isus în trupul Mariei, ar trebui să devină ziua mondială de rugăciune pentru apărarea vieții.

Ziua vieții se desfășoară în diferite țări, la diferite date. Propun să se facă din ziua de 25 martie ziua mondială de ocrotire a vieții. Fără a renunța la ziua vieții naționale.

Această zi a anului în care în toată lumea se roagă, reflectează și desfășoară apostolate pentru ocrotirea necondiționată a vieții oricărei persoane, de zămislire până la moartea naturală, poate să reprezinte o zi de unitate pentru toți militanții pro-life și pentru bărbații și femeile de bunăvoință.

Între multele mișcări pentru viață a fost ridicată și propunerea de a cere tuturor țărilor și instituțiilor internaționale să aibă măcar o zi fără avorturi, adică ziua de 25 martie. Care este părerea dumneavoastră în această privință?

Zieba: Asta este o idee măreață. Noi vom susține această propunere și vom aduna semnături într-o petiție care trebuie să fie propusă autorităților poloneze cerând sprijinul pentru această propunere atunci când va fi supusă dezbaterii Națiunilor Unite.

A aduna semnături este o ocazie bună pentru a aminti fiecăruia că pruncii încă nenăscuți sunt ființe umane ocrotite de Declarația Universală a Drepturilor Omului care la articolul 3 afirmă că "fiecare individ are dreptul la viață, la libertate și la siguranța persoanei sale".

În timp ce în Europa există un avort la fiecare 27 de secunde și un divorț la fiecare 30 de secunde, în Polonia avorturile și divorțurile sunt la minim. Și totuși o anumită cultură relativistă, foarte influentă în instituțiile europene exercită presiuni asupra țării voastre pentru ca să promoveze legislații radical-socialiste. Ce ne puteți spune în această privință?

Zieba: Polonia este prima țară din lume care în mod democratic a respins o lege care autoriza avortul și a introdus o lege care ocrotește viața umană încă de la zămislire. Și totuși diferite organizații cum ar fi Națiunile Unite sau Uniunea Europeană fac presiuni asupra Poloniei pentru ca să schimbe propria lege cu privire la avort.

Aceste presiuni trezesc obiecții și nemulțumire din partea populației, care în clasele mai în vârstă, își amintește că prima lege în favoarea avortului a fost impusă de naziști în anul 1943, iar a doua lege despre avort a fost promulgată de dictatura comunistă la 27 aprilie 1956.

Cum se poate cere Poloniei să restaureze o lege favorabilă avortului, impusă de cele mai rele dictaturi din secolul al douăzecilea? Această cerere devine și mai inacceptabilă dacă ne gândim că cei 15 ani de aplicare a legii în favoarea vieții a dat rezultate optime. Numărul avorturilor se menține la un nivel foarte scăzut, 360 în anul 2006.

În timp ce în anii '90 numărul de avorturi înregistrate era de 100.000 pe an, în timpul anilor dictaturii comuniste se estimează că numărul total era de peste 600.000 pe an.

Sănătatea femeilor însărcinate se îmbunătățește încontinuu, cu o diminuare constantă a morților legate de naștere. Mortalitatea infantilă și numărul avorturilor spontane este în constantă scădere.

De ce ar trebui să schimbăm o lege care funcționează așa de bine?

Traducere după ZENIT de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat