Discursul lui Benedict al XVI-lea luându-și rămas bun de la Australia
Prezentăm în continuare discursul rostit luni dimineața, 21 iulie 2008, de Benedict al XVI-lea la Aeroportul Internațional din Sydney, când și-a luat rămas bun de la Australia la sfârșitul celei de-a XXIII-a Zi Mondială a Tineretului.
* * *
Dragi prieteni,
Înainte de a-mi lua rămas bun de la voi, vreau să le spun celor care m-au găzduit cât de mult am gustat vizita mea și cât de recunoscător sunt pentru ospitalitatea primită. Îi mulțumesc primului ministru, Kevin Rudd, pentru curtoazia arătată față de mine și față de toți participanții la Ziua Mondială a Tineretului. De asemenea, îi mulțumesc guvernatorului general, generalul maior Michael Jeffery, pentru prezența sa aici și pentru că m-a primit cu gentilețe la Amiralatul General la începutul activităților mele publice. Guvernul Federal și Guvernul Statului Noii Țări a Galilor de Sud, ca și locuitorii și comunitatea de întreprinzători din Sydney au colaborat cu generozitate în susținerea Zilei Mondiale a Tineretului. Un eveniment de acest gen cere o muncă imensă de pregătire și eu știu că vorbesc în numele multelor mii de tineri când exprim aprecierea mea și recunoștința mea față de voi toți. În stilul australian caracteristic, voi ați oferit un călduros bun-venit mie și nenumăraților tineri pelerini care s-au revărsat aici din toate colțurile lumii. Familiilor gazdă din Australia și Noua Zeelandă, care au făcut loc tinerilor în casele lor, le sunt în mod special recunoscător. Voi ați deschis ușile voastre și inimile voastre pentru tineretul lumii, și în numele acestor tineri vă mulțumesc.
Pe scenă, în zilele trecute, actorii principali au fost, desigur, înșiși tinerii. Ziua Mondială a Tineretului le aparține lor. Ei au făcut din această Zi un eveniment eclezial cu caracter global, o mare celebrare a tineretului, o mare celebrare a ceea ce trebuie să fie Biserica, poporul lui Dumnezeu în mijlocul lumii, unit în credință și în iubire și făcut capabil de către Duhul Sfânt să ducă mărturia lui Cristos înviat până la marginile pământului. Le mulțumesc pentru că au venit, le mulțumesc pentru participarea lor și mă rog ca să aibă o călătorie de întoarcere sigură. Știu că tinerii, familiile lor și persoanele prieteni în multe cazuri au făcut mari sacrificii pentru a pe permite lor să ajungă în Australia. Pentru toate acestea întreaga Biserică le este recunoscătoare.
Îndreptându-mi privirea înapoi la aceste zile emoționante, în mintea mea ies în evidență scene semnificative. Am fost foarte emoționat de vizita la mormântul lui Mary MacKillop și le mulțumesc Surorilor Sfântului Iosif pentru oportunitatea pe care am avut-o de a mă ruga la Sanctuarul cofondatoarei lor. Stațiunile de la Via crucis pe străzile din Sydney ne-au amintit cu eficacitate că Cristos ne-a iubit "până la sfârșit" și a împărtășit suferințele noastre pentru ca noi să putem împărtăși bucuria lui. Întâlnirea cu tinerii la Darlinghurst a fost un moment de bucurie și de mare speranță, un semn că Cristos ne poate ridica din situațiile cele mai dificile, redându-ne demnitatea noastră și permițându-ne să privim înainte spre un viitor mai bun. Întâlnirea cu responsabilii ecumenici și interreligioși a fost marcată de un spirit de fraternitate genuină și de o dorință profundă de o colaborare mai mare în angajarea de a edifica o lume mai dreaptă și pașnică.
Și fără îndoială întâlnirile de la Barangaroo și de la Crucea Sudului au fost punctele culminante ale vizitei mele. Acele experiențe de rugăciune, celebrarea noastră bucuroasă a Euharistiei, au fost o mărturie elocventă a operei dătătoare de viață a Duhului Sfânt, prezent și activ în inima tinerilor noștri. Ziua Mondială a Tineretului ne-a arătat că Biserica se poate bucura de tinerii de astăzi și să fie plină de speranță pentru lumea de mâine.
Dragi prieteni, în timp ce-mi iau rămas-bun de la Sydney, îi cer lui Dumnezeu să-și îndrepte privirea iubitoare asupra acestui oraș, asupra acestei țări și asupra locuitorilor ei. Mă rog ca mulți dintre ei să poată fi inspirați de exemplul de compasiune și de slujire al Fericitei Mary MacKillop. Și în timp ce vă salut purtând în inimă sentimente de recunoștință profundă, spun încă o dată: Dumnezeu să binecuvânteze poporul din Australia!
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.