Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bijghir: Biserica la 50 de ani și parohia la 40 de ani

Printre satele catolice ce înconjoară orașul Bacău în partea de răsărit pe drumul Bacău- Vaslui, la 12 km depărtare de orașul amintit, se află satul Bijghir, aparținând comunei Buhoci. Satul a luat ființă probabil în intervalul 1828-1835. Catolicii sunt veniți în marea majoritate din satul catolic Prăjești, statisticile menționând la început localitatea cu numele de Micloșești, de la familia "Miclăuș" cu mare frecvență în sat. Actualmente multe familii poartă acest nume și nu este exclus să fi fost la început o singură sau câteva familii. Așezarea acestor credincioși s-a menționat pe Valea Ulmului datorită râului Ulm care împarte satul în două: partea catolică și cea ortodoxă, satul având pentru un timp și denumirea de Ulm.

Pentru prima dată în Schematismul misiunii 1850 apare satul Miclocești cu 324 de credincioși.

Denumirea de Satul Nou pe care a purtat-o multă vreme apare în anul 1874 în Schematismul Misiunii.

În 1871-1872 este specificată existența unei biserici din lemn construite în anul 1850 de locuitori. Statistica anuală a Parohiei Prăjești care administra din punct de vedere creștin spiritual Satul Nou menționa în anul 1888 o nouă biserică în construcție. Aceeași statistică pentru prima dată în anul 1904 menționează localitatea Satu-Nou Bijghir.

Simpla denumire "Bijghir" a fost folosită de statistica aceleași parohii în anul 1920.

Evoluția demografică arată o creștere a comunității și la cererea credincioșilor s-a impus constituirea actualei biserici în anul 1958 de către parohul Neculai Ivanciuc.

În anul 1968, episcopul Petru Pleșca, prin decret episcopal, înființează comunitatea Bijghir ca parohie de sine stătătoare, primul paroh fiind pr. Mihai Agiurgioaie. Timp de șase luni a fost construită casa parohială cu cele necesare spre bună administrație. În anul 2008 satul are 595 familii cu 2.367 credincioși.

De-a lungul timpului, la această parohie au slujit un număr de 15 preoți (5 parohi și 10 vicari).

În anul Domnului 2006, în luna septembrie, a fost numit paroh părintele Vasile Rediu, decan al Decanatului de Traian. Prin grija și strădania părintelui, biserica a fost reînnoită, atât în interior, cât și în exterior, după cerințele actuale, impunându-se reparații substanțiale pentru înfrumusețarea lăcașului închinat "Sfintei Fecioare Maria Îndurerată" cu hramul la 15 septembrie.

Activitatea pastorală a preoților care au slujit în comunitate cât și rugăciunile poporului au oferit Domnului un număr de cinci vocații la sfânta Preoție și cinci vocații la viața consacrată. În prezent, viața religioasă a creștinilor este activă prin participarea la sacramente, la sfânta Liturghie și la multiplele devoțiuni.

Împlinirea a 50 de ani de existență a bisericii actuale cât și încheierea lucrărilor de renovare generală împreună cu comemorarea a 40 de ani de la înființarea parohiei oferă un prilej mare de aducere de mulțumire Domnului pentru harurile primite și revărsate asupra comunității în toată această perioadă. Cu această ocazie la 10 august 2008 va avea loc sfințirea bisericii și consacrarea altarului.

Pr. Vasile Rediu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat