Horlești: Deja cu amintiri din vacanță
Nu a trecut mult timp de când mult așteptata vacanță mare a sosit. Pentru copiii și tinerii din Horlești acest lucru nu a însemnat instalarea în fața calculatorului sau a televizorului; preocuparea lor a fost cu totul alta.
Începând cu 17 iunie 2008, un grup de tineri au mers la Bacău într-un campus pentru a se iniția ca formatori sau animatori.
În săptămâna următoare, au pus în aplicare tot ceea ce au învățat pentru că la Horlești a fost organizat de către părintele vicar, Eduard Patrașcu sub călăuzirea părintelui paroh, Petre-Antica Dominic-Felician, un campus pentru copii cu titlul "Secretul fericirii" în perioada 23-29 iunie 2008.
Timp de o săptămână, un grup de aproximativ 75 de copii au plecat alături de patru frați dintr-o poveste în căutarea secretului fericirii. Pentru ca totul să meargă bine s-au împărțit în patru echipe și, îndrumați de părintele vicar și animatori, au dat start acțiunii.
Programul a fost variat, copiii bucurându-se în afară de o scurtă cateheză zilnică, de multe jocuri, dans, excursie la pădure și multă voie bună.
Pe măsură ce zilele treceau activitatea devenea tot mai captivantă; fiecare echipă încerca să fie mai disciplinată și mai activă pentru că la sfârșitul zilei erau răsplătiți cu note și bonusuri.
Momentul cel mai așteptat al zilei era descoperirea în locuri ascunse a unui semn, a unui indiciu care îi conducea spre secretul fericirii. Fiecare lucru găsit făcea referire la una din cele șapte virtuți. Întotdeauna descoperirea semnului era însoțită de aplauze și strigăte de bucurie.
Plini de entuziasm eram și noi, animatorii. Am trăit din plin fiecare clipă chiar dacă spre sfârșitul zilei oboseala își făcea simțită prezența. Sfânta Liturghie încheia fiecare zi, dar nu ne întorceam acasă până nu analizam problemele cu care ne-am confruntat sau ne exprima bucuriile trăite.
Ziua de duminică a adus, cu nostalgie, încheierea campusului. În cadrul unei Liturghii solemne, părintele Edi ne-a descoperit că secretul fericirii ține de fiecare dintre noi, anume să căutăm să ocupăm locul special pregătit pentru noi la masa Sfintei Treimi, așa de frumos sugerată de icoana lui Rublev: atâta timp cât Sfânta Treime este prezentă în viața noastră, noi suntem introduși în viața lui Dumnezeu și, deci, suntem cu adevărat fericiți.
"Secretul fericirii e-n mâna ta", așa începe imnul campusului: ajută-ne, Doamne, să fim mereu prudenți, drepți, cumpătați și puternici pentru a nu înceta să te iubim, să credem în tine și să sperăm că într-o zi te vom vedea în împărăția ta, din locul pe care tu ni l-ai pregătit din veșnicie și ne vrei acolo pentru veșnicie.
Camelia Bejan
* * *
Impresii
"Mie mi-a plăcut cel mai mult la campus povestea celor 4 frați și dansurile" (Cosmin Ciobanu)
"Mie mi-a plăcut faptul că în fiecare zi trebuia să găsim un semn-indiciu care ne ajută să găsim secretul fericirii" (Vlad).
"Mie mi-a plăcut să mă joc, să dansez și să caut comoara" (Andreea Frunză).
"Mie mi-a plăcut la campus de părintele și de animatoarele din echipă de la noi pentru că erau cuminți și de părintele pentru că cânta frumos" (Bianca Cucuteanu)
"Îți mulțumesc, Doamne, pentru acest campus minunat" (George Cogeanu).
"Mie mi-a plăcut la campus că Ramona a fost cu noi în echipă: a fost foarte bună cu noi". (Andreea Cucuteanu).
"Mie mi-a plăcut la campus cel mai mult căutarea comorii deoarece toată lumea - copii și animatori - se întrebau unde putea fi, adică oare cam unde ar fi ascuns-o părintele" (Mădălina Bodușcă)
"Campus = un mod frumos de a învăța lucruri noi, o activitate cu scop educativ. Lucrul în echipă și colaborarea între animatori și animatori-preot au fost foarte importante pentru organizarea și reușita acestor frumoase zile" (Felicia Romila - animatoare).
"Mi-a plăcut totul. A fost pentru prima oară când am fost animator. Cu toate că a trebuit să am grijă de cei mai mari, apropiați de vârsta mea, fapt pentru care a fost un picuț mai greu, mă bucur mult pentru aceste zile: a fost foarte frumos" (Ema Bejan)
"A fost un campus bine organizat și îi mulțumesc pe această ocazie pr. Edi și celorlalți animatori, deoarece au colaborat foarte bine și s-a lucrat mereu împreună, ceea ce a făcut ca și copii să fie uniți, chiar dacă era prima oară și chiar dacă erau aproape 80 de copii și 15 animatori: nu e ușor să coagulezi un astfel de grup; tocmai pentru că am văzut această unitate țin să mulțumesc tuturor" (Simona Crășmariu)
lecturi: 8.