Primul an al proiectului "Tinerii față în față cu viața!"
Asociația "Familia și Viața" a încheiat primul an de activitate la proiectul "Tinerii față în față cu viața!", care are ca scop informarea și responsabilizarea tinerilor cu privire la darul vieții, al valorii propriei sexualități, precum și al riscurilor la care se expun prin adoptarea unui stil de viață libertin, permisiv și imoral.
Proiectul s-a derulat în cursul anului școlar 2007-2008 în nouă licee din Roman, Bacău, Onești și Săbăoani și în școlile profesionale din Adjudeni și Pildești, precum și în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești.
Tema dezbătută în primul semestru a fost "Omul - persoană unică și irepetabilă. Adolescența - vârsta descoperirii propriei identități", iar cea de pe semestrul al II-lea, "Sexualitatea: dar, bucurie și viață. Prietenie, îndrăgostire și iubire". Temele au fost susținute de personalul și voluntarii Asociației "Familia și Viața", în colaborare cu profesorii din unitățile de învățământ care au facilitat comunicarea cu conducerea școlilor și cu elevii.
La aceste întâlniri au participat peste 1.000 de adolescenți și tineri, care au manifestat interes față de subiectele puse în discuție și au pus întrebări de clarificare.
În urma aplicării chestionarelor cu referire la prima temă propusă, s-a confirmat că principalele probleme cu care se confruntă adolescenții sunt: conflictul între generații, neînțelegeri cu prietenii sau colegii de școală, neîncrederea în propria persoană, neacceptarea situației financiare proprii etc. Sentimentul de inferioritate trăit de ei la această vârstă se datorează în mare parte marginalizării de către prieteni, aspectului fizic considerat "necorespunzător", diferențelor care se fac în cadrul școlii între elevi, iar în familie, între frați. Marea majoritate resimt presiunea negativă a grupurilor din care fac parte și caută să învingă această presiune; uneori reușesc, alteori nu. Mulți afirmă că nu au un model unic de urmat, iar unii dintre ei privesc la: Isus, sfânta Fecioară Maria, persoane consacrate, un membru al familiei sau un profesor.
În ceea ce privește tema legată de sexualitate și prietenie, am constatat, că primele cuvintele asociate cuvântului sexualitate sunt, așa cum era de așteptat, dragostea și iubirea, urmate îndeaproape de plăcere, pasiune, viață (maternitate, copii, procreare), sex, protecție, dar și de cuvinte cu conotație negativă precum: frică, risc, trădare, traumă, suferință, avort etc. Principalele surse de informare ale tinerilor cu privire la aspecte legate de sexualitate sunt internetul, mass-media (reviste, TV, cărți, radio) și familia (părinți - mama, frați, bunici). Marea majoritate a tinerilor s-au declarat mulțumiți față de sexualitatea lor feminină sau masculină, iar nemulțumirile apar, în general, la fete, deoarece, ele consideră că au mai mult de suferit în viață datorită sexualității, cât și datorită faptului că sunt tratate ca un "obiect" de către băieți. Mesajele primite din mass-media sunt în mare parte negative și axate pe relația sexuală ca ceva natural, indiferent de vârstă, iar contraceptivele - o necesitate în evitarea sarcinilor nedorite și a contactării bolilor cu transmitere sexuală. De asemenea, mass-media insistă pe devierile în domeniul sexualității, care conduc la dezvoltarea unei imaginații dăunătoare atât pentru viața lor proprie, cât și pentru căsătorie.
Întrebarea predominantă care a apărut în chestionare a fost: "La ce vârstă este bine, normal, trebuie să ne începem viața sexuală?", dar au existat și interese cu privire la avort, bolile cu transmitere sexuală, metodele naturale, efectele contraceptivelor, cât și motivațiile pentru care părinții nu le vorbesc despre aceste lucruri. La finalul întâlnirilor s-a discutat pe marginea întrebărilor puse.
Iată două mărturii ale tinerilor participanți la aceste întâlniri:
"Consider că temele prezentate sunt de actualitate și prezintă aspectele reale din viața adolescenților de azi. Am observat că mulți au ascultat prezentarea temelor cu o atenție deosebită și m-a impresionat faptul că au avut curajul să pună întrebări în legătură cu problemele cu care se confruntă sau aspecte ale sexualității care nu sunt clare pentru ei. Mulțumesc pentru inițiativă și vă felicit pentru curajul de care ați dat dovadă prezentând aceste teme". (A, 18 ani)
"Temele prezentate au avut un efect asupra noastră deoarece ne-au făcut să reflectăm mai mult asupra problemelor pe care le au adolescenții în ziua de azi. Adolescenții au fost foarte interesați de aceste teme pentru că prin acest mod au putut afla mai multe informații despre aceste subiecte". (M, 18 ani)
Activitatea proiectului de pe acest an s-a finalizat cu concursul literar-artistic "Viața umană - o valoare imensă", la care au participat 20 de tineri, prezentând poezii, eseuri și desene și cărora le mulțumim pentru participare. S-a acordat premiul I elevei Balan Maria de la Liceul "Vasile Alecsandri" din Săbăoani, premiul II elevei Farcaș Andreea de la Colegiul Tehnic "Petru Poni" din Roman și premiul III elevei Moise Elisabeta Mihaela de la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești.
Proiectul va fi derulat și în anul școlar 2008-2009, cu celelalte teme propuse: "Prietenie curată. De ce merită să aștepți?" și "Contracepția și avortul. Bolile cu transmitere sexuală".
Iuliana Petruț
lecturi: 12.