Sighetu Marmației: Tineri din Iași în pelerinaj
Un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, însoțiți de prieteni de la alte facultăți, au fost în pelerinaj la Sighetu Marmației în perioada 7-9 iunie 2008. Îndrumătorul acestui pelerinaj a fost pr. Iosif Iacob, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași.
În dimineața zilei de 7 iunie, grupul de 32 de tineri se pregătea să dea startul mult așteptatului pelerinaj. După un drum de 12 ore cu trenul (timp în care nu a lipsit buna dispoziție, dar și oboseala) se ajunge la destinație: Sighetu Marmației; aici am fost cazați în casa "Famiglia Madre Colomba" a Surorilor Benedictine. Aceste surori ne-au acordat, de-a lungul șederii, multă atenție și ne-au făcut să simțim ce înseamnă cu adevărat iubirea dezinteresată, iubirea care se dăruiește pe sine pentru binele aproapelui.
Duminică, 8 iunie, am participat cu toții la Liturghia greco-catolică, în cadrul căreia am avut ocazia să împărtășim cu frații noștri întru credință bogăția mesajului universal pe care Isus l-a lăsat. Am fost rechemați la o continuă rugăciune care trebuie să fie baza activităților noastre. Rugăciune care trebuie să însuflețească credința noastră. Această participare a fost ca o pregătire pentru următorul pas, (punctul culminant în pelerinajul nostru) și anume vizitarea "Memorialului victimelor comunismului și al rezistenței". Aici, în închisoarea muzeu am avut cu toții ocazia de a vedea ceea ce alții au trăit în mod real în suflet și trup, în ființa lor.
A fost un timp în care am descoperit impresionanta mărturie de credință, impresionantul curaj și patriotism al predecesorilor noștri religioși, precum episcopul nostru martir Anton Durcovici, politici, precum Iuliu Maniu. Alături de mărturia acestora am descoperit și mărturia atâtor oameni simpli, elevi și studenți, profesori și țărani.
Pășeam fiecare cu marea emoție și cu o oarecare curiozitate în celulele în care s-a suferit atât de mult, așteptând să vedem și să citim profundele și marcantele mesaje lăsate de aceștia pentru noi cei de azi.
Am continuat, apoi, cu vizitarea "Cimitirului săracilor", unde ne-am rugat pentru cei care și-au pierdut viața, acuzați fiind de "înaltă trădare", în timp ce ei nu făceau decât să apere adevărul. Ghidul de aici ne-a spus că ne-am așezat în locul unde, în harta României, formată din brazi, se afla Sighetu Marmației.
Mai târziu, am "migrat" din locurile maramureșene spre locul unde, în aceeași hartă, se găseau meleagurile moldovenești, în chip special în zona orașului Iași, punctul nostru de plecare. Iar noi, în amuzanta situație care s-a creat am îndrăznit să ne autointitulăm: "moldovenii din Moldova Sighetului!".
Luni, 9 iunie, a urmat vizitarea mănăstirii din Săpânța și a vestitului "Cimitir vesel" din aceeași localitate, după care s-a luat un picnic și apoi... din nou acasă!...
La sfârșitul celor trei zile, timp în care ne-am îmbogățit cu o multitudine de informații, am realizat ce rol important are istoria în existența fiecărui popor, în existența fiecărui om. Totodată, contează mult cine ești, însă contează enorm și ceea ce faci, așa cum am citit și în mesajele din "Cimitirul vesel", mesaje care poate nu aparțineau unor eroi, dar într-un fel sau altul, prin conținutul vesel sau mai trist, nu fac altceva decât să ne transmită și ele cât de important este să fii om printre oameni!
Mulțumim celor care s-au implicat și au făcut posibilă buna desfășurare a acestei excursii-pelerinaj și într-un chip deosebit bunului Dumnezeu fără de care nimic nu s-ar fi concretizat.
"Cine uită trecutul e condamnat să-l repete!" (George Santayana)
"Viața a pierdut în fața morții, dar memoria câștigă în fața neantului!" (Tzvetan Todorov)
Mihaela Păduraru
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
7-9 iunie: Sighetu Marmației: Tineri din Iași în pelerinaj
lecturi: 55.