Iași (ITRC): Examen de bacalaureat și licență
Examenul de bacalaureat și licență pentru cei 19 candidați de la Institutul Teologic din Iași are loc în zilele de 12 și 13 iunie 2008. Preasfințitul Petru Gherghel este președintele comisiei de examinare. Din comisia de examinare mai fac parte și preoți profesori de la Institutul Teologic din Iași.
În cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, ca și în alte instituții de învățământ, este deja o tradiție ca la sfârșitul studiilor academice să se susțină un examen final.
În cazul unui absolvent al Institutului Teologic, examenul final are o dublă semnificație: pe o parte este examen de bacalaureat în teologie în fața Universității Pontificale din Lateran, iar pe de altă parte este examen de licență în fața statului român.
Universitatea Pontificală din Lateran l-a numit și anul acesta pe PS Petru Gherghel președinte al comisiei de examinare și, în același timp, cel care va proclama la final, în mod oficial, în numele Universității Pontificale din Lateran, calificativele pe care le-a obținut fiecare absolvent.
Din comisia de examinare mai fac parte: pr. prof. univ. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Seminarului; pr. dr. Ștefan Lupu, profesor de teologie dogmatică; pr. dr. Lucian Farcaș, profesor de teologie morală; pr. Iosif Antili, profesor de exegeză; pr. Alois Bulai, profesor de exegeză; pr. Isidor Chinez, profesor de teologie morală.
Candidații vor trebui să facă o prezentare succintă a lucrării finale moderate de unul dintre părinții profesori din Seminar, să prezinte detaliat subiectul pe care l-au extras, în mod oficial, cu 24 de ore înainte de susținerea examenului și să răspundă întrebărilor suplimentare adresate de către membrii comisiei.
Conform regulamentului Facultății de Teologie a Universității Pontificale din Lateran, la care Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași este afiliat din anul 1995, media finală este rezultatul a două pătrimi din media materiilor teologice promovate de-a lungul anilor de studii, o pătrime este dată de nota obținută la lucrarea finală scrisă și o pătrime este nota obținută la examenul final oral.
Bacalaureatul, în universitățile pontificale, constituie primul grad academic înaintea licenței și a doctoratului.
Pr. Felician Tiba
lecturi: 8.