Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Notă informativă a Consiliului Pontifical al Dreptății și Păcii despre criza alimentară

Publicăm Nota Informativă despre actuala situație alimentară mondială pregătită de Consiliul Pontifical al Dreptății și Păcii cu ocazia Întâlnirii Mondiale despre securitatea alimentară care s-a desfășurat în zile de 3-5 iunie 2008, la Roma, la Organizația Națiunilor Unite pentru alimentație și agricultură (FAO).

Premisă

Consiliul Pontifical al Dreptății și Păcii dorește să contribuie cu câteva considerații la reflecția cu privire la actuala situație agricolă și alimentară mondială. În anul 2000 cel mai mare summit de șefi de stat din istorie proclama în mod solemn "Declarația Mileniului" care vedea în atingerea a opt obiective urgente de dezvoltare (Millennium Development Goals), până în anul 2015, îmbunătățirea condițiilor de viață a celor mai săraci. Primul obiectiv era înjumătățirea sărăciei extreme și a foametei, obiectiv a cărui realizare după 8 ani este pusă puternic la îndoială. De fapt, criza alimentară foarte gravă care se arată în aceste luni în multe țări cu căderi sociale tragice, riscă să zădărnicească eforturile făcute până aici de comunitatea internațională.

"A da de mâncare celor înfometați" (cf. Mt 25,35.37.42) este un imperativ etic pentru Biserica Universală, care răspunde la învățăturile de solidaritate și împărtășire ale fondatorului ei, Domnul Isus. În afară de aceasta, a elimina foametea din lume a devenit, în era globalizării, și o exigență care trebuie urmărită pentru a salvgarda pacea și stabilitatea planetei. În această perspectivă Consiliul Pontifical al Dreptății și Păcii, deși nu propune soluții tehnice, îi îndeamnă pe credincioșii laici și pe bărbații și femeile de bunăvoință să caute soluții adecvate la criză în numele solidarității necesare între membrii unicei familii umane1.

Criza alimentară

Ridicarea prețurilor bunurilor de primă necesitate - îndeosebi din sectorul cerealier - începută deja din anul 2005, a căpătat în ultimele luni un ritm amețitor de creștere. Piețele agricole au experimentat de mai multe ori fenomene de creștere sau scădere a prețurilor produselor lor, dar scenariul actual prezintă caracteristici noi față de trecut: creșterea prețurilor lovește aproape toate produsele alimentare principale, are loc în multe țări în același timp și durează pentru o perioadă considerabilă de timp.

Motivele

Contribuția mai multor factori, cu caracter conjunctural și structural, a contribuit la determinarea acestei situații. Printre motivele conjuncturale care stau la baza creșterii prețurilor produselor alimentare se plasează, în primul rând, cantitatea mică a recoltelor datorată condițiilor climaterice adverse și extreme în multe țări producătoare și exportatoare de cereale, cum ar fi China, Vietnam, dar și Bangladesh, Indonezia și Australia. În al doilea rând, creșterea prețurilor energiei a făcut mai scumpă producția agricolă, făcând să se mărească, în afară de cheltuielile pentru transportul produsului de la țară la locurile de vânzare, și cele pentru cultivarea mecanică și pentru inputs cum sunt semințele, fertilizantele și pesticidele. Creșterea prețului petrolului a determinat, de asemenea, interesul de a obține energie din așa-numiții biocarburanți, inducând unele țări să extindă cultivările de cereale destinate pentru bioenergii, luând astfel pământul de la cultivările de cereale pentru uzul alimentar. În al treilea rând, creșterea prețului bunurilor alimentare este determinat, în parte, și de comportamentele investitorilor internaționali care, în fața crizei piețelor financiare, au investit în acest sector și au speculat pe o viitoare creștere a prețurilor bunurilor primare, alimentând astfel ulterior furia neașteptată a acestor prețuri.

În schimb, cât privește factorii structurali la baza crizei alimentare de astăzi este posibil să le distingem între cei de partea cererii și cei de partea ofertei de bunuri alimentare. Pe versantul cererii, creșterea populației și dezvoltarea economică a unor țări a determinat o creștere a consumurilor deci și a cererii de bunuri alimentare. Totuși, creșterea beneficiului în aceste țări a produs mai ales o schimbare structurală în cererea de alimente din partea noilor clase mijlocii: mai puține cereale, mai multe alimente proteice - carne și brânză. Acest lucru i-a făcut pe agricultori să cultive cereale pe cale indirectă pentru a hrăni animalele luând pământul de la cultivarea de produse destinate alimentației umane.

Creșterea cererii de bunuri alimentare s-a ciocnit de o insuficiență a ofertei la nivel mondial a cărei cauze se pot găsi în alegerile de politică economică duse înainte, fie atât de economiile avansate, cât și de instituțiile financiare internaționale în țările în curs de dezvoltare în ultimii 30 de ani. Ajutoarele pentru producerea și exportarea produselor agricole în țările avansate au făcut în așa fel încât, timp de mai multe decenii, cantități excesive de bunuri primare au invadat piața internațională făcând să scadă prețul.

Prețurile mondiale joase pentru bunurile agricole au făcut mai puțin remunerative producțiile și exporturile țărilor în curs de dezvoltare și i-au sărăcit pe agricultori, favorizând golirea satelor și urbanizarea. Fără a mai spune că în multe țări sărace politicile publice, solicitate în acest sens și de instituțiile financiare internaționale, au susținut sectoarele meșteșugărești și specializarea în culturile de export, făcând astfel mai slabă autonomia lor alimentară. Rezultatul este că cea mai mare parte a țărilor mai sărace au devenit importatoare clare de hrană cu consecințe grave asupra capacității productive și de inovație în sectorul agricol.

Efectele

Efectele scumpirii produselor alimentare se împart în manieră inegală în cadrul populației mondiale și între diferitele țări, exportatoare și importatoare de cereale. Criza alimentară sărăcește păturile mai slabe ale populației mondiale, îndeosebi pe cele din zonele urbane care cheltuiesc o cotă consistentă din profitul lor pentru a cumpăra mâncare. Primele victime sunt copiii care sunt privați de o nutriție adecvată pentru creșterea lor și de formarea necesară dezvoltării depline a personalității lor. Conform estimărilor Națiunilor Unite la orice scumpire de 1% a produselor de primă necesitate, 16 milioane de persoane se prăbușesc în nesiguranță alimentară. În practică, de astăzi până în anul 2015 ar putea să existe 1.200.000.000 de înfometați cronici.

Diferite țări exportatoare de cereale, în special orez, între care Indonezia, India, Vietnam, China și recent și Brazilia, au aplicat restricții propriilor exporturi de teamă că nu reușesc să satisfacă cererea națională și pentru a controla în interiorul lor ridicarea prețurilor alimentare. Totuși, interdicția exporturilor de bunuri alimentare, ca răspuns de intervenție al guvernelor la urgența alimentară, determină o ulterioară creștere a prețurilor mondiale ale produselor alimentare și penalizează puternic țările importatoare.

Răspunsul la criză

Răspunsul imediat al comunității internaționale la criza alimentară mondială s-a concretizat pentru moment într-un răspuns de tip situație critică. Președintele Băncii Mondiale a cerut țărilor donatoare să mărească fondurile la Programul Alimentar Mondial al ONU pentru a înfrunta situația alimentară critică. Comisia Europeană a anunțat alocarea altor 117,25 de milioane de euro în ajutoare umanitare. Directorul General al FAO a convocat o întâlnire a tuturor statelor membre ale FAO la Roma, între 3-5 iunie, pentru a vorbi despre siguranța alimentară, schimbarea climaterică și bioenergii. În afară de aceasta, pentru a face față cursei prețurilor și pentru a calma piața, Fondul Monetar Internațional (FMI) încearcă să găsească noi măsuri economice. Îndeosebi, sunt în studiu împrumuturi pentru circa 10 țări, cele mai multe africane, în cadrul programelor pentru reducerea sărăciei. Întâlnirea de la Berna, în Elveția, între 28-29 aprilie 2008, unde s-au adunat conducătorii cei mai mari de la Națiunile Unite pentru a studia intervenții împotriva crizei alimentare mondiale, s-a încheiat cu constituirea unei Task Force a Națiunilor Unite, care va gestiona răspunsul comunității internaționale la urgența hranei.

Ajutoarele alimentare de urgență se configurează desigur în perioadă scurtă - cu condiția să existe o voință efectivă de a colabora din partea autorităților guvernamentale locale cu comunitatea internațională - ca un instrument necesar în sprijinul consumurilor în zonele devastate de sărăcie și de foamete. Totuși, pentru că nu acționează asupra motivelor profunde ale crizei alimentare, aceste ajutoare pot în perioadă medie și lungă să dăuneze piețelor locale și să slăbească ulterior autonomia alimentară a țărilor beneficiare.

Așadar, trebuie înfruntată problema cât mai repede posibil într-o perspectivă de perioadă lungă eliminând motivele structurale din rigiditatea ofertei mondiale de produse alimentare. De fapt, sunt tot mai necesare măsuri pentru a mări producția alimentară în lume: Banca Mondială și Națiunile Unite invocă un "new deal" pentru alimentație, o renaștere agricolă în țările în curs de dezvoltare și în cele dezvoltate.

De fapt, acest boom al prețurilor bunurilor alimentare ar putea să se transforme și într-o oportunitate de creștere pentru țările cele mai sărace din lume, atunci când comunitatea internațională și guvernele naționale se angajează în mod eficient în promovarea dezvoltării agricole a țărilor mai sărace, în promovarea capacității lor de a se îngriji de întreținerea primară a populației, fără a depinde în mod excesiv de aportul extern, și în promovarea unei mai mari productivități agricole a lor prin investiții în infrastructuri rurale, sisteme de irigații, transporturi, organizarea piețelor, finanțarea recoltelor, formarea și răspândirea de tehnici agricole și de stocare. Agricultorii săraci, în țările în curs de dezvoltare, trebuie să fie ajutați să producă mai mult și să facă în așa fel încât produsele lor să ajungă pe piață. Ei trebuie să aibă acces la mijloacele fundamentale pentru a cultiva: pământ, semințe, fertilizanți și apă pentru a iriga.

În acest sens, ar putea fi util să se ia în considerare noile frontiere care sunt deschise de o corectă folosire a biotehnologiilor în domeniul agricol. În același timp, nu trebuie să fie neglijată chestiunea reformei agrare în țările în curs de dezvoltare pentru ca să confere proprietatea de terenuri agricultorilor și astfel să favorizeze folosirea de mii de hectare de pământ cultivabil. În această privință, în anul 1997 Consiliul Pontifical al Dreptății și Păcii a publicat un document cu titlul "Pentru o mai bună împărțire a pământului. Provocarea reformei agrare", care își propune să solicite, la toate nivelele, o conștientizare puternică a dramaticelor probleme umane, sociale și etice, pe care le ridică fenomenul concentrării și al aproprierii necuvenite a pământului.

Probabil că țările avansate vor trebui să reconsidere, și cu ocazia apropiatei întâlniri ai G8 în Japonia, oportunitatea producerii de bioenergii în contextul actual de lipsă de produse agricole. De fapt, statele sunt chemate să acționeze pe baza unor considerații care au ca obiectiv esențial ocrotirea și realizarea dreptului la alimentație, motiv pentru care nu se concepe scăderea cantității de produse agricole care trebuie plasate pe piața alimentelor sau care trebuie ținute în rezerve pentru urgențele care ar mai putea veni, în favoarea altor scopuri chiar acceptabile, care însă nu satisfac un drept fundamental cum este cel la alimentației2.

Politicile publice ale celor mai mari producători de biocarburanți (Statele Unite, Brazilia, dar și Uniunea Europeană) iau prin stimulente și ajutoare terenuri de la cultivarea de bunuri primare pentru cultivarea de combustibili de origine vegetală. Prezența unor asemenea amestecuri guvernamentale împiedică funcționarea corectă a pieței, unde creșterea prețurilor bunurilor alimentare, legată de creșterea prețului petrolului, ar trebui să aibă un decurs normal al său prin ajustarea între cerere și ofertă. O contribuție necesară la creșterea necesară a acesteia din urmă ar putea să derive dintr-o întoarcere la cultivarea unui mare număr de terenuri care au fost lăsate necultivate în acești ani, în special în Statele Unite și în Europa. Pe versantul previziunilor, Banca Mondială, deși estimează că prețurile primare rămân mari până în anul 2015, speră într-o reluare a ofertei alimentare la nivel mondial între anii 2009-2010 care permite frânarea ridicării prețurilor.

În afară de aceasta, actuala criză alimentară, determinată și de speculația financiară asupra acelor commodities - materii prime și produse primare - cheamă în cauză o reglementare a acestei tipologii de comportament financiar care are incidență puternică asupra realizării dreptului primar la alimentație propriu oricărei ființe umane. În sfârșit, nu lipsesc din aceia care încă o dată recurgând la inacceptabilele teze malthusiene, văd în creșterea demografică motivul inevitabil al urgenței alimentare actuale și prin urmare văd soluția în diminuarea nașterilor în țările sărace.

Concluzie

În anul în care comunitatea internațională celebrează a 60-a aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului, criza alimentară mondială amenință urmărirea dreptului primar al oricărei persoane de a fi "liberă de foamete". Dreptul la alimentație îmbracă un rol important pentru obținerea altor drepturi, începând, înainte de toate, de la dreptul fundamental la viață. De aceea, este necesar ca între membrii familiei națiunilor să crească o conștiință socială care să considere alimentația ca un drept universal al tuturor ființelor umane, fără distincții și fără discriminări. Este urgent ca această conștientizare să urmeze după o angajare comună și concretă în care toți membrii societății să se simtă chemați să coopereze pentru a face posibil dreptul la alimentație3.

(Agenția Zenit)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


1 Cf. Mesajul Sanctității sale Benedict al XVI-lea pentru celebrarea Zilei Mondiale a Păcii, "Familia umană, comunitate de pace", 1 ianuarie 2008.
2 Cf. Intervenția Sfântului Scaun la sesiunea a XXX-a a Conferinței Regionale a FAO pentru America Latină și Caraibe, desfășurată la Brasilia între 14-18 aprilie 2008.
3 Cf. Mesajul Sanctității sale Benedict al XVI-lea cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației 2007.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat