Roman: Priveghere de Rusalii
Iosefinii lui Murialdo, conduși de pr. Fabio, împreună cu preoții din cele patru parohii din Roman, au organizat privegherea de Rusalii, sâmbătă seara, 10 mai 2008, la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".
La această manifestare spirituală au participat în special tinerii din parohiile "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", "Fericitul Ieremia", "Inima Neprihănită a Mariei" și "Isus Bunul Păstor", dar nu au lipsit copiii și adulții.
Adunându-ne cu toții în curtea bisericii, în jurul unui foc, simbol al prezenței Duhului Sfânt, am putut să cunoaștem mai bine cine este Duhul Sfânt și rolul său în istoria omenirii și în viața noastră meditând asupra principalelor intervenții spirituale și anume: în creație ca și Duh dătător de viață; în eliberarea poporului israelit din Egipt, când Dumnezeu i s-a arătat lui Moise în focul rugului care nu se mistuia; în viața poporului ales până la venirea Mântuitorului când prin profeți, Dumnezeu l-a trimis pe Duhul său ca să reînnoiască inimile oamenilor; în viața lui Isus care era plin de Duhul Sfânt în cuvintele, faptele și minunile sale; în momentul trimiterii Duhului Sfânt asupra apostolilor adunați în cenacol, copleșiți de darurile sale, dându-le îndeosebi curaj pentru a vesti cuvântul lui Dumnezeu; și în viața noastră unde Duhul Sfânt este tăria, știința, evlavia, înțelepciunea, sfatul, înțelegerea, teama bună de Dumnezeu, cu alte cuvinte, călăuza spre sfințirea noastră.
În mijlocul nostru a fost și părintele misionar Victor Osoloș, care ne-a descris în câteva cuvinte activitatea de misionar și viața din Africa, trezind în noi conștiința că dacă facem parte din Biserica Universală ne revine și nouă datoria de a fi mesageri ai cuvântului lui Dumnezeu nu numai în propria comunitate, țară, dar și în țările de misiune.
Prin rugăciuni, reflecții și cântece am cerut roadele Duhului Sfânt: iubirea, bucuria, pacea, răbdarea, bunăvoința, bunătatea, fidelitatea, blândețea, cumpătarea ca să putem să trăim cum se cuvine viața de fiecare zi.
La sfârșit, toți, însuflețiți și de cuvintele sfântului apostol Paul: "Umblați în duh și nu împliniți poftele trupului", ne-am întors la casele și în parohiile noastre spre a fi martori ai prezenței Duhului Sfânt în noi, oriunde ne-am afla.
Emanuel Măcincă
lecturi: 8.