Casilina (Roma): Hramul "Fericitul Ieremia Valahul"
Comunitatea românilor din Casilina (Roma) a sărbătorit, duminică, 11 mai 2008, două mari evenimente: Coborârea Duhului Sfânt și sărbătoarea Fericitul Ieremia Valahul, patronul acestei comunități. Liturghia a fost celebrată de către părintele paroh Isidor Iacovici, responsabilul cu pastorația românilor romano-catolici din Roma.
Pentru acest eveniment credincioșii parohiei, și nu numai, s-au pregătit spiritual printr-un pelerinaj la Napoli, la relicvele fericitului Ieremia Valahul, patronul migranților și "pelerinul iubirii", așa cum a fost numit de către PS Petru Gherghel. Pelerinajul a fost un ultim omagiu adus fratelui Ieremia, înainte ca moaștele acestuia să se întoarcă acasă, în România, acolo unde vor rămâne pentru totdeauna. La Liturghie au mai participat pr. Iulian Faraoanu, pr. Benone Lucaci, care a ținut și omilia, și credincioșii comunității.
Părintele Benone ne-a purtat, de-a lungul omiliei, prin misterele pneumatologiei, subliniind importanța Duhului Sfânt în toată istoria mântuirii, potrivit învățăturii sfântului Irineu, care îl compara pe Duhul Sfânt, mângâietorul, cu samariteanul milostiv ce s-a oprit din drumul său pentru a îngriji rănile celui căzut în mâinile tâlharilor. El, Duhul Sfânt, este cel care ne face să fim Biserică, el este Duhul Tatălui și al Fiului, el este cel care, după înălțarea lui Isus la dreapta Tatălui, a făcut ca din acel grup restrâns de apostoli, care formau Biserica primară, să apară o Biserică fără frontiere.
A doua parte a omiliei a fost axată pe exemplul vieții fericitului Ieremia Valahul și asupra scopului pentru care el a venit în Italia, și anume cel al mântuirii sufletului. Aceasta a fost dorința arzătoare, exprimată atunci când a intrat în mănăstirea capucinilor din Napoli. Părintele Benone a scos în evidență faptul că deși scopul nostru primar, al migranților, atunci când am venit în Italia, nu a fost acela al mântuirii sufletului, ci acela al unei vieți mai bune, totuși nu trebuie să pierdem din vedere acest punct important spre care trebuie să tindă toate acțiunile noastre.
În timpul procesiunii cu darurile pentru ofertoriu, pe lângă pâine și vin, credincioșii au dus la altar o pereche de sandale, o traistă și un toiag ca semne ale peregrinării noastre pe acest pământ și al drumului de credință pe care noi îl parcurgem spre scopul final, slava lui Dumnezeu și mântuirea proprie.
Sărbătoarea hramului a fost o altă ocazie binecuvântată de rugăciune intensă și aspirație la sfințenie.
Ciprian Bejan-Piser
lecturi: 8.