Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Familia migrantă, protagonistă a lumii de astăzi

S-a deschis Adunarea Plenară a Dicasterului pentru Migranți și Itineranți

De Roberta Sciamplicotti

"Familia migrantă și itinerantă" este tema de puternică actualitate în centrul Celei de-a XVIII-a sesiuni plenare a Consiliului Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Itineranți, care se desfășoară între 13-15 mai.

În sediul dicasterului, în Cetatea Vaticanului, se întâlnesc 26 membri (cardinali, arhiepiscopi și episcopi) care provin din diferite țări, ajutați de 14 consultanți, și ei de diferite naționalități și experți în materii inerente noilor sectoare ale mobilității umane încredințate grijii Consiliului Pontifical. Printre participanți a fost și PS Petru Gherghel.

Acestea din urmă se referă la migranții economici, refugiații și exilații, studenții străini, nomazii, cei din lumea circului, turiștii și pelerinii, marinarii, pescarii și cei care fac croaziere, cei de pe aeroporturi și de pe străzi (automobiliști, copii și femei ai străzii și persoanele fără locuință fixă).

În intervenția sa de deschidere, cardinalul Renato Raffaele Martino, președintele Consiliului Pontifical, a ilustrat tema bazându-se pe cele mai recente documente publicate de dicaster pentru a aminti orientările pastorale care au apărut deja în diferitele domenii în care el își realizează misiunea. Cardinalul a subliniat suferințele pe care mobilitatea umană le provoacă familiei, amintind că totuși nu rareori însăși familia "este unul din factorii propulsori ai mobilității persoanelor": "astfel, se emigrează pentru a ajuta familia, eventual căzând în mâinile traficanților de persoane umane".

Pentru cel care trăiește în mobilitate, explică Eminența sa, "ceea ce ar putea constitui un punct de referință este familia".

În afară de asta, deoarece aceasta este "celula vitală a oricărei societăți", a spus el, trebuie "favorizată reunificarea familiilor despărțite de mobilitatea unuia sau a mai multor membri, ca în cazul refugiaților".

Printre îndatoririle care revin familiei, Martino a amintit misiunea educatoare: "Prin intermediul exemplului și al dialogului, părinții își pot îndeplini datoria de cateheți ai copiilor lor, oferind o cultură a vieții, în respectarea valorilor, în armonia relațiilor, în respectarea religiei și în ocrotirea creației".

La rândul său, arhiepiscopul Agostino Marchetto, secretarul dicasterului, a intervenit cu privire la tema "Gândirea, opera și schimbările în Consiliul Pontifical de la ultima Adunare Plenară", spunând că în această perioadă atenția Bisericii universale și a întregii lumi a fost atrasă de fenomenul migrator crescând.

Trasând un bilanț al activităților dicasterului pe baza diferitelor domenii de intervenție, prelatul a explicat că în sectorul migranți s-a dus mai departe "angajarea de colaborare și susținere dată Bisericilor locale, mai ales în situațiile deosebit de dificile al îngrijirii pastorale a migranților, interni și internaționali".

În schimb, în sectorul turism și pelerinaje, Consiliul Pontifical s-a angajat mai ales să promoveze "un turism cu față nouă", "adică în măsură să dea o contribuție la înțelegerea între oameni și la conviețuirea pașnică între popoare, nu numai din Europa".

În anul 2006, a continuat Marchetto, a fost inaugurat cel de-al 117-lea centru al Apostolatului Mării în lume, la Fujairah (Emiratele Arabe Unite). Anul următor a fost rândul pregătirii "Manualului pentru capelanii și lucrătorii pastorali din Apostolatul Mării", în trei limbi, cu revizuirea profundă a precedentului manual din anul 1990.

Referitor la sectorul nomazi, în anul 2006 Consiliul Pontifical s-a angajat în prezentarea și difuzarea Orientărilor pentru o Pastorație a Țiganilor, "primul document al Bisericii, în dimensiunea sa universală, dedicat populației țigănești și nomazilor în general". Între 22-25 septembrie 2007 s-a desfășurat la Roma și Prima Întâlnirea a Preoților, Diaconilor, Călugărilor/Călugărițelor Țigani, cu peste patruzeci de participanți provenind din 9 țări europene (Franța, Italia, Lituania, Republica Cehă, România, Slovacia, Spania, Ucraina și Ungaria) și din Brazilia.

De asemenea, la 19 iunie au fost publicate "Orientări pentru pastorația străzii", în patru părți: cei care folosesc strada și calea ferată; femeile străzii; copiii străzii; cei fără locuință fixă.

Consiliul Pontifical, a adăugat Marchetto, a dat importanță și altor aspecte, cum ar fi "cooperarea inter-dicasterială în Curia Romană", "dimensiunea ecumenică" și "cooperarea în cadrul Bisericii".

Cât privește tema Adunării Plenare din anul acesta, arhiepiscopul a subliniat că familia migrantă și itinerantă "are un rol de ocrotire a valorilor umane și culturale într-o lume caracterizată tot mai mult de mobilitate".

Conform prelatului, nu e suficient "a concepe familia migrantă și itinerantă numai ca beneficiară a acțiunii pastorale și caritative a Bisericii"; "trebuie transformată și într-o protagonistă a evanghelizării în ambientul său specific".

"Adică familia migrantă și itinerantă - a încheiat el - ar trebui să recunoască vocația sa specială de a fi martor al alianței pascale a lui Cristos, printr-o continuă primire în credință a vieții evanghelice, primire care nu este mișcare pasivă".

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat