Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Clădirea Filarmonicii în atenția și slujirea tuturor

La sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a fost semnat, vineri, 11 aprilie 2008, contractul de locațiune prin care Episcopia a încredințat Universității de Arte "George Enescu" din Iași actualul imobil în care funcționează Filarmonica "Moldova" din Iași, de curând reintrat în proprietatea Bisericii Catolice.

Prezentăm integral mesajul rostit de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, la această ocazie.

Preasfințite, sfințiile voastre,
domnule ministru al Educației, Cercetării și Tineretului, prof. Cristian Adomniței,
domnule ministru al Culturii și Cultelor, prof. Adrian Iorgulescu
domnule profesor Munteanu,
stimați rectori,
stimate autorități locale,
doamnelor și domnilor,
onorată asistență,
stimați reprezentanți ai mass-media,

Mă bucur să vă salut în centrul Episcopiei noastre.

Clădirea Filarmonicii, care este astăzi pe agenda acestei întâlniri, s-a înscris în conștiința Bisericii noastre Catolice și totodată în memoria întregii comunități ieșene ca un obiectiv de mare importanță spirituală și culturală. Așa a fost gândită de la început, din anul 1871 - un centru spiritual și educativ, o școală de înaltă ținută, sub egida Bisericii Catolice și sub conducerea și coordonarea Surorilor "Notre Dame de Sion", deschisă copiilor, nu numai catolici, ci și tuturor acelora care doreau o aleasă pregătire pentru viață, o întâlnire cu bogăția culturii clasice și cu spiritul limbilor română, latină și franceză.

În anul 1900, alături de alte clădiri, a fost construită capela Institutului "Notre Dame de Sion", actuala sală de concerte a Filarmonicii ieșene. Aici au fost sfințiți preoți, s-au celebrat Liturghii și s-au administrat sfintele taine (la 20 septembrie 1925, a fost consacrat episcopul Mihai Robu; la 24 iunie 1939, au fost hirotoniți 21 de preoți, cea mai mare serie de preoți de atunci).

Acest drum a fost întrerupt în anul 1948 de regimul comunist, iar măicuțele au fost obligate să lase toate și să se risipească peste tot în lume.

S-a întâmplat totuși un lucru, aș zice, cât de cât mângâietor. Întregul complex care a fost naționalizat a fost pus la dispoziția artelor și școlii, iar capela a devenit un sanctuar al muzicii. Noi, cei care am urmat acelor timpuri, am simțit într-o oarecare măsură mângâierea Domnului ce ne-a fost oferită în locul pierderii, o consolare că lauda și cinstirea Domnului a continuat cumva prin concertele Filarmonicii "Moldova" și ale altor formații și orchestre.

Dacă ne uităm bine în sala actuală de concerte, fosta capelă a surorilor, au rămas în toată perioada dictaturii trecute niște îngerași cu aripile lor ocrotitoare așezați deasupra ogivelor și ferestrelor gotice privind mereu spre cei prezenți. Pentru mine, pentru noi, pentru măicuțe și pentru cei care altădată intrau în acest locaș cu sfială și credință pentru a se ruga, ne-a fost dat să intrăm și după 1948 cu vii emoții și cucernicie și așa să-l întâlnim pe artistul lumii și izvorul oricărei inspirații spre frumos și al oricărei armonii muzicale și să ne reamintim astfel de înaintași și de iubirea lor.

O dată cu reinstaurarea libertății și a dreptății, s-au conturat zorii unei noi reglementări și reașezări a drepturilor și iată că religia și credința și-au reluat locul în viața comunităților și a țării iar spiritul proprietății a fost restabilit. Îngerii Domnului au vegheat și s-au rugat pentru noi ca să ajungem la noi timpuri și noi realități.

Stimat auditoriu,

Ca episcop de Iași, împreună cu Surorile "Notre Dame de Sion", care au dat dovadă de un spirit de mare generozitate și iubire față de Dumnezeu și față de oameni, analizând noile realități în care se află imobilul Filarmonicii, reintrat de curând în proprietatea Bisericii, cu consultarea Ministerului Culturii și Cultelor, a autorităților locale și a Direcțiunii Filarmonicii precum și a celor interesați, am decis să convenim cu Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului să analizăm o soluție și să procedăm la un contract de locațiune prin care să încredințăm întregul imobil cu cele două clădiri componente Universității de Arte "George Enescu" din Iași pentru o perioadă de 31 de ani, pentru liberă folosire a spațiului, în condițiile unei angajări a reabilitării construcției, după cum o vor impune specialiștii, pentru ca acest obiectiv atât de cunoscut și prețuit de ieșeni, să fie mai departe în slujirea artelor și a muzicii, de care să se bucure întregul corp de docenți, studenții și, desigur, cei ce au iubit și iubesc valorile spirituale și culturale.

Formalitățile au durat o perioadă de timp, întrucât reglementările în vigoare au cerut și presupus respectarea normativelor privind proprietatea și darea în folosință a unui imobil de o importanță notabilă atât pentru Biserică, cât și pentru oraș.

Țin să aduc mulțumiri surorilor care și-au dat avizul lor pentru o astfel de soluție, să exprim prețuirea mea și a noastră pentru cei care s-au implicat în rezolvarea acestui obiectiv și să manifest o aleasă considerație față de Comisia guvernamentală națională pentru retrocedări din București, o apreciere și mulțumire pentru autoritățile centrale și locale și, desigur, să aduc o specială recunoștință domnului ministru Cristian Adomniței, care s-a implicat de la început în rezolvarea corectă a acestei probleme, pentru că, așa cum a afirmat de mai multe ori, acest obiectiv este așa important și valoros pentru orașul Iași, iar funcționarea Școlii și a Filarmonicii ieșene constituie pe drept un act de respect pentru istorie, pentru cultură și educație și mai ales pentru locuitorii orașului nostru.

Împreună cu cei care ne-au stat alături, cu Surorile "Notre Dame", cu Consiliul nostru Episcopal, cu pr. răposat Petru Gabor, cu pr. vicar econom Petru Sescu, cu juriștii și specialiștii noștri, cărora le mulțumesc încă odată, mă rog și doresc ca acest moment să fie un prinos de laudă adus lui Dumnezeu, o prețuire adusă artelor și muzicii, și o aleasă pagină de cinstire a cetății noastre spirituale și culturale, Iași.

Cu aceste sentimente și speranțe încredințăm Ministerului Educației și Cercetării București, Universității de Arte "George Enescu" din Iași acest imobil. Nutrim speranța că prin documentul contractului de locațiune pe care îl semnăm astăzi îl vom vedea cât mai frumos și cât mai de folos pentru știință, artă și muzică.

Iași, 11 aprilie 2008

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat