Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnire și rugăciune ecumenică

Biserica "Sf. Haralambie" din Iași a găzduit, vineri, 7 martie 2008, un eveniment deosebit: întâlnirea ocazionată de Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor pentru Unitatea Creștinilor. Aici s-au reunit femei ortodoxe, romano-catolice, luterane și câte o persoană din comunitatea grecilor din Iași și din comunitatea musulmană.

Ziua Mondiala de Rugăciune a Femeilor pentru Unitatea Creștinilor este organizată în fiecare an în prima vineri a lunii martie, din anul 1920, fără întrerupere.

În România, această zi a fost organizată pentru prima dată în anul 1996, iar în anul 2002 textele rugăciunilor au fost întocmite de o comisie, alcătuită în acest scop, din țara noastră.

Conform tradiției, textele acestor rugăciuni sunt alcătuite, în fiecare an, de o țară din lume, pentru a cunoaște cultura și civilizația țării respective.

Anul acesta textele au fost alcătuite de o comisie alcătuită din femei aparținând diferitor culte creștine din Guyana, având ca temă "Înțelepciunea lui Dumnezeu dă omenirii o nouă înțelegere".

Iașiul nu a fost departe de aceste evenimente, deoarece aceste rugăciuni au avut loc în fiecare an ca rezultat al comuniunii pe plan mondial și al bunei colaborări între confesiunile ortodoxă, romano - catolică și evanghelică.

În acest an gazda evenimentului a fost biserica "Sf. Haralambie" din Iași în după-amiaza zilei de 7 martie 2008. Din partea Bisericii Romano Catolice a participat un grup ce a avut ca responsabilă pe prof. Fulvina Blânda. Din grup au mai făcut parte dr. Iulia Vasiliu, reprezentanta Institutului secular "Sf. Tereza", Celina Romila, reprezentanta "Familiilor de Nazaret", și surorile Cecilia Pușcașu și Lidia Gherguț, de la Institutul "Slujitoarele lui Cristos, marele Preot".

În partea introductivă a fost rostit cuvântul de bun venit adresat tuturor celor prezenți de către parohul acestei biserici, preotul Radu Brânză. Apoi a fost prezentată Guyana, țară situată în America de Sud, numită și "?ara cu multe fluvii". Făcându-ne cunoscută bogăția resurselor naturale de care se bucură locuitorii acestei țări, femeile din Guyana ne invită să-l preamărim pe Dumnezeu pentru darul creației.

Alte părți ale programului întocmit pentru această celebrare au mai fost: rugăciune de mărturisire, prin care se cerea iertare pentru greșelile comise împotriva darului creației, rugăciune de mijlocire, cu diferite invocații prin care se cerea ajutorul lui Dumnezeu în circumstanțe concrete, și rugăciunea de încheiere. Toate intervențiile au fost rostite alternativ de 12 persoane participante, aparținând tuturor cultelor.

Aceste rugăciuni au avut la bază două fragmente din Sfânta Scriptură în care sunt prezentate suferința lui Iob și disponibilitatea de slujire a celor două surori, Marta și Maria din Betania.

La final, din partea Bisericii Romano-Catolice a vorbit pr. Iosif Dorcu, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism și Dialog Interreligios din cadrul Episcopiei Romano-Catolice Iași, care, printre altele, a spus: "În seara aceasta am trăit împreună un moment de comuniune și de rugăciune. În lumea modernă putem afirma că există atât criză de rugăciune cât și de comuniune. Prezența noastră aici și rugăciunea noastră am vrea să nu se încheie acum ci să continue ca o permanentă dorință de unitate a creștinilor"

Prof. Fulvina Blânda


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat