Iași: Zi de reculegere pentru tineri
Un grup de tineri din Parohia "Sf. Tereza" din Iași au ales să înceapă primăvara acestui an cu o zi de reculegere menită să îi ajute să trăiască din plin timpul sacru al Postului Mare și să se pregătească astfel pentru sărbătoarea Învierii Domnului.
Încurajați și susținuți de pr. paroh Anton Farcaș și însoțiți de pr. Daniel Iacobuț, vicar la Parohia "Sf. Tereza", tinerii au ajuns, la 1 martie 2008, la casa Surorilor Providenței din Iași unde au fost așteptați de pr. Cornel Cadar, cel care i-a ghidat în ziua de reculegere. După rugăciunea Laudelor, fiecare a primit câte un mărțișor spiritual care consta într-un înger care întruchipa o virtute pe care erau îndemnați să o practice în mod special.
Da, suntem tineri și avem o viață întreaga să alergăm, să învățăm, să ne preocupăm..., dar de 1 martie Dumnezeu alege câțiva îngerași: îngerul seninătății, îngerul zburdălniciei, îngerul respectului, îngerul iubirii, al tăcerii etc., în total 30, și vrea să le amintească de ce există Postul Mare.
Postul Mare, un timp în care nu ai voie să dansezi (să petreci), să asculți muzică la maxim, să te distrezi cu prietenii prin cluburi... greu! - am zice noi -, dar un post în care ai voie să reiei legătura cu cel care te iubește, să te distrezi împăcându-te cu el, sau, cu alte cuvinte, e timpul să găsești un start mai "altfel" în viața ta... un start care să te conducă spre cununa învingătorului.
Dintre atâtea imagini care ne înconjoară, atâtea poze și figuri, tinerii au fost îndemnați de pr. Cornel să se concentreze asupra uneia: "Tatăl și fiii" sau tabloul Fiului risipitor (de Rembrandt). Un tablou încărcat de simboluri cărora nu le dădusem atenție niciodată, cum ar fi: prezența ambilor fii în pictura care ne duce cu gândul la o altă parabolă, cea a vameșului și a fariseului; Dumnezeu: tată și mamă în același timp, ochii orbiți de plâns și durere ai celui ce așteaptă întoarcerea fiului. Toate acestea sunt prezente cu un singur scop: să ne scoată din indiferența noastră, să transforme indecizia în decizia de a te reîntoarce în brațele celui ce este gata să dea uitării păcatele noastre... și care este gata să împartă totul cu noi, să trăiască totul cu noi: suferința noastră până la moartea pe cruce și bucuria noastră până la învierea trupului.
Astfel am descoperit că nu este vorba despre ce nu ai voie să faci în timpul postului, dar este vorba despre cât de mult poți sa faci în postul acesta: o spovadă frumoasă, o spovadă sinceră care să îți dea un nou chip, cel al frumuseții!
Am citit semne, ne-am rugat, am meditat, l-am adorat pe cel care binecuvântează lumea și am participat la jertfa lui, apoi părintele Cornel a simțit nevoia să strângă câte un gând bun de la noi: cineva dorește cununa învingătorului; cel ce a primit îngerul păstrării dorește să se spovedească mai des; un alt înger dorește sa fie mai îngăduitor cu cei din jur etc. și împreună am păstrat în gând îndemnul de a deveni mai frumoși.
Printre atâtea rânduri strâmbe din viața noastră, Dumnezeu scrie drept; ne vrea pentru el, pentru a ne întregi.
Ana-Maria Pogor
lecturi: 10.