Galbeni: Ședință decanală
Parohia Galbeni a găzduit, luni, 17 decembrie 2007, ultima ședință decanală a acestui an la care au luat parte pr. decan Vasile Rediu și preoții parohi aparținând decanatului, împreună cu părinții vicari.
Este o tradiție ca, în perioada Adventului, preoții din decanatul de Traian să se întrunească pentru a trata diferite teme de actualitate, pentru a împărtăși din experiența proprie, dar, mai ales, pentru o bună colegialitate între toți.
La 12 decembrie s-a trimis o scrisoare de înștiințare tuturor parohiilor decanatului anunțând temele propuse și dorința de a participa intens din partea tuturor preoților.
La 17 decembrie, la ora 10.30, pe o vreme ce anunța o iarnă grea, ne-am adunat la Parohia Galbeni toți preoții pentru a dezbate temele propuse.
Iată aceste teme:
- Anul Sfintei Scripturi și al Familiei, prezentată de pr. Isidor Ghiorghieș
- Celibatul în viața Bisericii și a persoanelor consacrate, prezentată de pr. Augustin Pascaru
- Rugăciunea și importanța ei în viața preotului, în special recitarea Oficiului divin, prezentată de pr. Mihai Simon
- Anul Paulin 2008-2009, prezentată de pr. decan Vasile Rediu
- Diverse.
Redăm câteva puncte esențiale din temele prezentate pentru o aprofundare a tuturor celor interesați.
Părintele Gheorghieș a propus pentru toți, preoți și laici, o cercetare mai profundă a cuvântului lui Dumnezeu, izvor de înțelepciune și de liniște interioară. Creștinii de azi, tot mai puțin interesați de cuvântul lui Dumnezeu, pun accentul pe alte "valori", care, de fapt, în timp se dovedesc a fi non-valori. Depărtarea de Dumnezeu generează probleme familiale din cele mai diverse. Din criza familială reiese neîmplinirea omului ca om dar, mai ales, negăsirea lui Dumnezeu. Acolo unde familia nu mai pactizează cu Dumnezeu, se poate vorbi și de o criză de credință. Și sunt numeroase cazurile de divorțați, de căsătorii de probă, de cununați doar civil, amânând la infinit căsătoria religioasă etc. În acest sens, părintele a prezentat liniile principale propuse de Preasfințitul Petru Gherghel alături de Consiliul Prezbiteral. În plan practic, s-a propus în primul rând ca, o dată pe lună, în cadrul Liturghiei duminicale, să se predice poporului creștin despre familie, importanța ei, drepturile și obligațiile ei etc. În al doilea rând, părintele decan Vasile Rediu a propus ca, la sfințirea caselor, să se meargă și la cei care sunt in stare iregulară: concubinii, adulterii. Nu atât pentru ei, care nu merită acest lucru, dar, mai ales, pentru sufletele nevinovate care locuiesc alături de ei. Părintele decan a exemplificat că, pe când era paroh la Gioseni, după ce a terminat sfințirea caselor, a găsit la poarta parohiei trei copilași care au cerut să sărute crucea, amintind că ei nu au nici o vină în faptul că părinții lor nu sunt pe drumul cel bun. Este un exemplu bun pentru toți. Cu această ocazie se poate sensibiliza acel cuplu, care poate de ani de zile trăiește imoral, să intre în legalitate cu Dumnezeu și Biserica.
A doua temă propusă dezbaterii este una de actualitate stringentă: celibatul și importanța lui. Părintele Augustin Pascaru, paroh de Cleja, a prezentat din punct de vedere doctrinar această normă a Bisericii asumată de fiecare preot și persoană consacrată în mod liber.
Primul exemplu de curăție îl găsim în Maria, cea care, născându-l pe Dumnezeu a rămas pururea Fecioară. Apostolii l-au urmat pe Cristos, lăsând toate pentru el și pentru împărăția cerurilor. Sfântul Anton Pustnicul, prin viața lui exemplară, i-a determinat pe mulți să accepte această trăire specială. Biserica latină a îmbrățișat această formă de viață pentru toți membrii ei clerici în secolul VII, la Trullo având trei motivații: celibatul pentru împărăția cerurilor, izvor de rodnicie și activitate spirituală și pastorală, imagine a unirii lui Cristos cu Biserica sa. Este cunoscut faptul că sunt tot mai mulți cei care lovesc azi puternic în această formă de viață trăită de fiecare cleric. Se așteaptă cu nerăbdare orice semn sau motiv pentru a recurge din nou la acuzații nedrepte de pedofilie sau homosexualism, lovind astfel în însăși Biserica lui Cristos. S-a pus problema (în urma expunerii unui caz actual din Italia, în care un preot și-a recunoscut copilul și relația sa cu o femeie și a mers la Sfântul Părinte să-i spună că nu renunță nici la copil nici la preoție), dacă cele două sacramente, Preoția și Căsătoria nu pot găsi o cale comună și pentru preotul catolic, încercând să se găsească o motivație și o soluție la cazul amintit mai sus. În mod sigur, puterea Bisericii este celibatul care nu poate fi separat de rugăciune. Acestea merg mână în mână și se susțin reciproc. Preotul romano-catolic își găsește puterea în jertfa sfintei Liturghii celebrate zilnic, în sacramente și, mai ales, în comuniunea dintre preoți. Cei care abandonează preoția din diferite motive nu trebuie condamnați drastic. Dialogul cu ei și, mai ales, susținerea spirituală sunt cele mai bune căi de rezolvare a acestor probleme.
Rugăciunea și importanța ei în viața preotului, în special recitarea Oficiului divin, a fost o temă care a completat foarte bine cele tratate la tema despre celibat. Părintele Mihai Simon a prezentat într-o manieră exhaustivă necesitatea rugăciunii, care este mijlocul cel mai eficace de a fi în contact cu Dumnezeu, în special importanța ei în viața preotului și a credinciosului. Rugăciunea este mijlocul și calea prin care credincioșii se pot înălța la Dumnezeu. În rugăciune creștinul îi vorbește direct lui Dumnezeu ca unui bun părinte, căruia îi destăinuie gândurile, păsurile și sentimentele sale. Preotul este invitat să fie un maestru al rugăciunii, un model pentru toți cei care îi sunt încredințați. Totuși este un pericol pentru unii preoți chiar și pentru cei plini de zel să se scufunde atât de mult în lucrarea Domnului, încât să uite de Domnul lucrării, adică să nu se facă nimic în dauna legăturii intime cu Dumnezeu. În partea a doua, părintele Mihai a vorbit despre valoarea de neînlocuit a Oficiului divin care este rugăciunea lui Isus și a Bisericii sale. Preotul are obligația gravă de a recita Oficiul divin în fiecare zi. Este gravă pentru că este o rugăciune adresată întregii Biserici, întregii comunități pe care o păstorește. În plan practic s-a propus o atragere a laicilor spre recitarea Oficiului divin, mai ales Laudele și Vesperele. S-a remarcat cu bucurie că sunt anumite comunități care au deja această practică, ceea ce este un semn pozitiv și un exemplu pentru cei care doresc pe viitor să introducă în parohii această practică.
Părintele decan Vasile Rediu a prezentat pe scurt, în a patra temă programul anului paulin, propunerile și așteptările pentru acest prilej. Anul paulin va începe pe 28 iunie 2008 și se va încheia pe 29 iunie 2009, prilej cu care se dorește, în primul rând, o cunoaștere profundă a sfântului Paul, cunoscut fiind faptul că sunt mulți și dintre creștinii catolici care nu au o idee clară despre persoana apostolului neamurilor. În al doilea rând se pune accentul foarte mult în această perioadă pe dimensiunea ecumenică, cu scopul de a se tinde spre unitate. În bazilica "Sfântul Paul din afara zidurilor" este în curs de amenajare o capelă ecumenică și care să fie disponibilă fraților separați care doresc să se roage în imediata apropiere a mormântului sfântului Paul. Celebrările liturgice comune nu vor exista pentru că acestea vor fi posibile numai când se va ajunge la unitate. La nivel local se vor pregăti conferințe pentru cunoașterea persoanei sfântului Paul, vor fi organizate pelerinaje la locurile pauline din Roma, Grecia, Turcia.
În încheiere, părintele decan a adus la cunoștință tuturor preoților temele discutate la ultima ședință a Consiliului Prezbiteral din toamnă cum ar fi: structura Bisericii și a Diecezei de Iași, înființarea a trei vicariate - Bucovina, Moldova și Vrancea, necesitatea inventarierii tuturor bunurilor parohiei, cursuri de formare pentru laici la Traian cu durata de 7 ani, după care se poate obține diplomă de recunoaștere din partea Presfințitului Gherghel, dar nu pentru a preda în școli, ci pentru o cultură personală sau pentru desfășurarea dimensiunii catehetice. La 10 mai 2008, va avea loc un pelerinaj la Sighet cu ocazia a 120 de ani de la nașterea episcopului martir Anton Durcovici, de unde se va aduce o urnă de pământ care va fi depusă în catedrala din Iași. În perioada 8-31 mai 2008, moaștele Fericitului Ieremia vor fi aduse la Onești.
Întâlnirea s-a încheiat cu rugăciunea Angelus, aducându-i mulțumiri Domnului și Maicii sale preasfinte pentru ajutorul oferit de a aprofunda noi teme și de a crea între preoți un climat de bună dispoziție și angajare. Fiecare întâlnire de acest gen dorește să depășească ideea unei sindrofii sau a unei simple întâlniri între preoți. Finalitatea este îmbogățirea reciprocă și trăirea fiecărei decizii luate în mod matur. Prezența la această ședință a fost de 99%, cu un total de 22 de preoți din 23 activi în decanat.
Pr. Marius Gabriel Catrințașu
lecturi: 13.