Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală: "Vă anunț o mare bucurie" (Lc 2,10)

PS Petru Gherghel a trimis o scrisoare pastorală cu ocazia Crăciunului 2007, cu titlul "Vă anunț o mare bucurie" (Lc 2,10), către toate parohiile din Dieceza de Iași, în care vorbește despre misterul Nașterii Mântuitorului, care este Cristos Domnul, motiv de mare bucurie.

Bucuria este laitmotivul mesajului pastoral pe care păstorul diecezei îl transmite în sărbătoarea Crăciunului tuturor credincioșilor Diecezei de Iași.

PS Petru ne introduce deja în atmosfera Crăciunului prin cuvintele de început ale scrisorii, în care ne împărtășește bucuria, lumina și speranța Crăciunului, când Dumnezeu se face om pentru a ne introduce în sânul familiei trinitare din ceruri, făcându-ne astfel părtași de firea sa dumnezeiască.

"De la cântul de preamărire al îngerilor, de la bucuria păstorilor și a magilor și până în zilele noastre, vestea nașterii Mântuitorului a cuprins tot pământul, a străbătut toată istoria și a ajuns la noi".

Folosindu-se de cuvintele îngerului, Preasfințitul adresează și anul acesta mesajul său și al colaboratorilor săi de sfintele sărbători, spunând din inimă: "Nu vă temeți, căci vă vestesc o mare bucurie, care va fi pentru tot poporul: astăzi în cetatea lui David vi s-a născut Mântuitorul, care este Cristos Domnul" (Lc 2,10).

Mai departe, PS Gherghel face referință la sfântul Augustin care, adresându-se credincioșilor din nordul Africii de sărbătoarea nașterii Domnului, le spunea: "Celebrăm nașterea Domnului cu mare sărbătoare. Să se bucure oamenii, să se bucure mamele. Cristos s-a făcut om și s-a născut dintr-o femeie. Bucurați-vă, voi copii sfinți, care ați ales să-l urmați pe Cristos. Bucurați-vă, voi fecioarelor sfinte, Fecioara a născut pentru voi un mire, care nu vă lezează integritatea voastră. Bucurați-vă, voi cei drepți, pentru că este nașterea celui care face dreptate. Bucurați-vă, voi cei slabi și bolnavi, pentru că este nașterea Salvatorului. Bucurați-vă, voi cei închiși, pentru că este ziua de naștere a Eliberatorului. Bucurați-vă, voi cei ce slujiți, pentru că s-a născut Stăpânul tuturor. Bucurați-vă, voi oameni liberi, pentru că este ziua de naștere a Biruitorului. Să se bucure toți creștinii, căci este nașterea lui Cristos!" (Serm. 184.2). Acest îndemn este valabil pentru toți și pentru totdeauna.

Veacurile și istoria ne confirmă cuvintele îngerului: "Vă vestesc o mare bucurie".

Care este această bucurie?

Fiul lui Dumnezeu devine om, se face asemenea nouă

Evanghelistul Ioan ne asigură de acest lucru chiar din primele rânduri ale evangheliei sale: "Cel care era la început" (In 1,1) și "prin care toate au luat ființă" (v. 3) "s-a făcut om și a locuit între noi, iar noi am văzut slava lui, glorie ca a unicului născut din Tatăl, plin de har și de adevăr" (cf. In 1,14).

"Bucuria nașterii Domnului, este cea mai mare bucurie din câte există pe pământ, și prin aceasta orice naștere, orice copil, este un dar ceresc, transmis lumii de Dumnezeu prin părinți, este un adevărat motiv de bucurie".

De ce să ne bucurăm de Crăciun?

Pentru că Isus s-a născut într-o familie

"Cristos consacră opera pe care Tatăl a stabilit-o încă de la începutul lumii, ca să fie leagănul vieții și sanctuarul iubirii, când l-a creat pe om, bărbat și femeie, și le-a spus primilor părinți, Adam și Eva: "Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul". El a stabilit ca viața să fie darul său prin cei pe care i-a ales colaboratori, tatăl și mama, bărbatul și femeia.

Dumnezeu a creat un ambient ceresc pentru Fiul său: o mamă fecioară, curată și sfântă, și un tată legal, feciorelnic și devotat.

Planul lui Dumnezeu a fost clar: pentru viață, pentru iubire și pentru desăvârșire este nevoie de o iubire de mamă și de o grijă specială de tată".

Astfel familia a fost sfințită și confirmată de pruncul dumnezeiesc, venit pe pământ. Familia este un lucru sacru și nu poate fi înlocuită niciodată de voința și capriciile oamenilor, de aceea, spune PS Gherghel, "e o bucurie ca prin sărbătoarea Crăciunului să redescoperim rolul fiecărei familii, bazate pe sacramentul Căsătoriei".

"În plan pastoral - adaugă Preasfințitul - vom încerca etapă cu etapă ca în noul an liturgic să ne apropiem mai mult de instituția divină a familiei și să-i conturăm conținutul și rolul fundamental la transmiterea vieții și la asigurarea continuității acestui dar divin în istoria omenirii".

Să mergem cu bucurie la Betleem

În finalul scrisorii sale, PS Petru evocă reflecția predicatorului Angelo Comastri, făcută într-o omilie de Crăciun: "Dacă m-aș afla singur într-o biserică în ziua de Crăciun, mi-aș da jos pantofii sau ghetele și aș parcurge încet toată lungimea bisericii, amintindu-mi de drumul care duce la Betleem. Apoi aș îngenunchea în fața pruncului Isus și i-aș dărui două lacrimi; da, două lacrimi: una de regret că nu am ascultat vocea cea plăcută a Betleemului și cealaltă, că până acum nu am înțeles lecția minunată a pruncului", pentru a ilustra încă o dată întrebarea: Ce s-a întâmplat la Betleem?

"Dumnezeu e cu noi, Dumnezeu e prezent între noi, Dumnezeu vrea să rămână în orice familie prin darul vieții și prin orice copil.

Tuturor slujitorilor altarelor, tuturor credincioșilor noștri, tuturor oamenilor de bunăvoință și tuturor familiilor noastre, pace și adevărată bucurie de Crăciun", conchide PS Petru Gherghel.

Scrisoarea poate fi citită și pe sit în secțiunea Biblioteca > Documente episcopale..

Marcelin Blaj


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat