Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Blaj: Seminarul de formare a formatorilor (II)

La Blaj, în perioada 25-27 octombrie 2007, a avut loc Seminarul internațional de formare a formatorilor având ca temă "Educația pentru religie și cultura diversității. Paradigma schimbărilor în educația pentru o societate a cunoașterii. Noi coordonate în formarea formatorilor. Rolul comitetului de părinți în asigurarea necesarului școlar" organizat de Secretariatul Național al Învățământului Catolic din România (SNEC) în colaborare cu Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, în parteneriat cu Federația Educatorilor Religioși din Spania (FERE) și Comitetul European al Educației Catolice din Bruxelles (CEEC).

Beneficiarii acestei activități metodice au fost 50 de educatori din învățământul preuniversitar, preoți și profesori catolici, împreună cu profesori de confesiune ortodoxă, care s-au implicat în cadrul atelierelor de lucru.

Din Dieceza de Iași au participat sr. Regina Horvat, fr. prof. Antxon Andueza și fr. prof. Daniel Ciobanu de la Școala profesională "La Salle" din Pildești, prof. dr. Violeta Apostu, director al Liceului Catolic Onești, și prof. drd. Mariana Purțuc, responsabil al profilului romano-catolic din cadrul Școlii Normale "V. Lupu" Iași.

Întâlnirea s-a desfășurat într-un climat de bucurie și conlucrare, beneficiind de sprijinul spiritual și de îndrumarea Excelențelor lor PS Aurel Percă, episcop auxiliar romano-catolic de Iași, responsabil cu învățământul catolic în cadrul Conferinței Episcopale din România, și Preafericirea Sa Lucian Mureșan, arhiepiscop-mitropolit greco-catolic al Mitropoliei de Blaj-Făgăraș, gazda manifestării.

Prestanța pedagogică și climatul religios al seminarului au fost asigurate de conferințele susținute de fr. dr. Lorenzo Tebar Belmonde și de pr. prof. Angel Miranda (FERE). Problematica dezvoltată s-a concentrat în jurul unor axe precum schimbările de paradigmă în educație, profilul didactic al profesorului mediator într-o societate a cunoașterii, competență și calitate în învățământ. Seminarul a urmărit, de asemenea, prin prelegeri și dezbateri, să contureze relația cultură - educație pe trei dimensiuni fundamentale:

  • cultură - valori - obiective - conținuturi;

  • cultură - valori - modele culturale;

  • cultură - valori - misiuni ale educație.

Seminarul a sugerat, prin dezbaterile sale, modul în care "noua viziune asupra lumii, culturii și cunoașterii", fundamentată pe reunificarea câmpului intercultural și pe perspectiva transdisciplinară, poate fi transferată din orizontul descoperirii în orizontul aplicării, deci în praxisul educațional.

S-a conturat și o deplasare de accent pe relația școală-comunitate, pe misiunea școlii, pe comunitatea educativă și pe valorile promovate de aceasta prin prezența doamnei Betty Meyer, vicepreședinte al UFAPEC și OE - GIAPEC, Bruxelles.

S-au remarcat intervențiile făcute de pr. dr. Cristian Barta, rectorul Institutului Teologic Blaj, de pr. dr. Ioan Mitrofan, de cercetător gr. I dr. Matei Cerkez, IȘE București, de prof. Maria Lupu, de prof. dr. Costina Popa, de prof. Daniela Sârghie și de prof. drd. M. Purțuc.

Exemplele de bună practică prezentate de fr. Antxon Andueza (Școala Profesională "La Salle" Pildești), sr. Regina Horvat (Grădinița "Sf. Familie" Gherăești), pr. director Peter Szabo (Liceul Teologic Romano-Catolic "Gernardium" Timișoara) au demonstrat că învățământul catolic din România începe să devină o realitate marcată de atributele competenței profesionale, ale calității învățământului, un model de trăire creștină în climat școlar. Comunitatea educatorilor catolici, conturată cu timiditate la început, începe să devină un semn al dăruirii, al slujirii, un spațiu al manifestării unor valori, precum bucuria, iubirea, dorința de dreptate, rugăciunea, umilința.

S-a conturat, astfel, ideea că sarcina educației, în general, și a educației religioase, în special, este dublă: mai întâi de a-l pregăti pe educat în propria credință și, apoi, a-l face pe creștin să-l recunoască pe celălalt, să-l respecte și să intre în dialog cu acesta, sinteză a lui "savoir-être".

Dezbaterile de factură psiho-pedagogică și de formare religioasă au alternat cu clipele de rugăciune în cadrul sfintelor Liturghii și cu un moment artistic prezentat de elevii școlilor din Blaj.

Finalul zilelor de formare a invitat la meditație privind rolul educației, în general, și al școlii catolice, în special, în lumea contemporană. Rămâne să găsim răspunsuri la întrebări care ne preocupă pe toți:

  • - Care sunt trăsăturile de personalitate cărora ar trebui să li se confere prioritate?

  • - Cum va arăta educația în perspectiva informatizării, globalizării, internaționalizării?

  • - Ce reprezintă educația - instruire, socializare, transmiterea culturii?

  • - Care este locul lui Cristos în viața tinerilor și cum se materializează deplasările de accent din sfera instrucției spre cea a atribuțiilor și valorilor ce trebuie să le cultivăm?

Concluzia personală a Seminarului a fost că Europa unită trebuie să fie o Europă a dialogului și a promovării valorilor autentice în care moștenirea creștină trebuie să aibă un impact pozitiv atât în dialogul ecumenic cât și în cel interreligios.

Prof. drd. Mariana Georgeta Purțuc


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat