Bacău: Pelerinaj în Israel
Un grup de 45 de credincioși au mers în pelerinaj în Israel, în perioada 14-20 octombrie 2007, fiind coordonați de preoți din Parohia "Sf. Nicolae" din Bacău, la inițiativa pr. Cristian Vacaru, asistentul spiritual pentru catolicii romani din Israel. Cei mai mulți dintre participanți au fost din parohia băcăuană, la care s-au mai adăugat cinci persoane din zona Onești, trei din Iași, doi din Huși, București și Craiova și câte o persoană din Rădăuți, Pașcani și Oradea.
Parohia "Sf. Nicolae" din Bacău s-a angajat în organizarea unui pelerinaj la locurile sfinte, acele locuri atinse de picioarele lui Isus și ale Mariei. Deși s-au înscris mai mulți credincioși, atât catolici cât și ortodocși, care din diverse motive s-au și mai retras, totuși un număr de 45 de persoane au plecat cu mult curaj spre aceste locuri.
Traseul acestui pelerinaj a inclus multe locuri menționate în evanghelie și în celelalte scrieri ale Sfintei Scripturi, cum ar fi: Ein Karem, Betleem, Muntele Măslinilor, Galileea, Nazaret, Cana Galileii, Cafarnaum, Tiberia, Muntele Tabor, Pustiul Iudeii, Valea Hozevei, Ierihon, Muntele Ispitirii, Marea Moartă, Qumram, Betania și, evident, Ierusalimul - cetatea veche și împrejmuirile. Scopul pelerinajului a fost acela de a cunoaște mai bine și evident de a înțelege Cuvântul lui Dumnezeu, așa cum ne cheamă și Biserica în acest An al Sfintei Scripturi.
Pelerinajul la locurile sfinte devine, pe lângă împlinirea visului vieții creștine, o experiență extraordinar de semnificativă. La prima vedere, a vorbi despre pelerinaj trezește în sufletul multora curiozitatea de a ști cum arată locul, spațiu, peisajul unde Dumnezeu a atins concret această vale de lacrimi, fie ele de dureri dar și de mici bucurii. În schimb, uităm să vorbim despre ceea ce trăiești și simți cu adevărat în aceste locuri sfinte.
Nu îmi propun să descriu cu lux de amănunte fiecare loc pe care l-am vizitat, ci de a vorbi despre semnificația lui pentru viața de credință. În Betleem, locul sărăciei, așa cum îl menționează evanghelistul Luca, orice pelerin vede sărăcia oamenilor ce trăiesc efectiv după urma turiștilor. Acești oameni nu pot trece de zidurile granițelor și pe aceste ziduri se pateu citi strigatul lor de durere și dorința de a se ridica interdicțiile dintre aceste țări. Și Dumnezeu a preferat acest loc sărac. De fapt, sărăcia este rezultatul împietririi inimii omului față este semenul său. De aici, asemenea magilor, pe alt drum am pornit pe urmele Fiului lui Dumnezeu, acolo unde a trăit gingășia copilăriei - Nazaret ("Nume de floare") - și unde Dumnezeu a ales cu adevărat "floarea" pământului nostru - sfânta Fecioară Maria pentru a conlucra la planul mântuirii noastre. Tot cu această ocazie am pășit cu multă emoție prin locurile care au fost martore la activitatea publică a lui Isus, dar și care au simțit atotputernicia cuvântului lui Isus și, evident, că ne gândim la Marea Galileii sau Lacul Tiberiadei sau în limbaj popular, Lacul Genezaret.
În pelerinajul nostru nu puteam trece pe lângă Muntele Tabor fără să nu simțim și noi ceea ce a mărturisit Petru: "Doamne, ce bine ne simțim aici". Fericirea am trăit-o cu adevărat acolo unde el a vorbit despre adevărata fericire - Muntele Fericirilor - și unde am celebrat și noi sfânta Liturghie, amintindu-ne totodată de minunea înmulțirii pâinilor. Întăriți cu pâinea vieții ne-am îndreptat spre Ierusalim, locul evenimentelor esențiale din istoria mântuirii noastre. Plecând de la Cenacol am mers pe Drumul crucii, marcat de tradiția creștină cu niște discuri, iar la unele stațiunii au fost amenajate și câte o mică capelă. Pe Muntele Calvar am putut celebra sfânta Liturghie, care actualizează sacrificiul lui Cristos. Dar am plecat întăriți că el nu a rămas mort, pământul nu l-a putut ține, dovada este sfântul mormânt sau mai corect spus, locul Învierii.
Nu găsim cuvinte mai profunde pentru a exprima ceea ce am trăit în acest pelerinaj, decât cuvintele Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, de pioasă amintire, care s-a exprimat astfel: "Ah, loc sfânt! Nu pot să te calc cu picioarele mele, trebuie să îngenunchez, să te sărut. Doar tu ești azi martorul întâlnirii lui Dumnezeu cu ființa umană. Vreau să te port cu mine, să te transformi în mine ca un loc de mărturie".
Pr. Valentin Aenoaei
* * *
O compilație de imagini de la acest pelerinaj poate fi vizualizată la adresa http://www.romcatil.cnet.ro/Pelerinaj_octombrie_2007.htm
lecturi: 94.