Cazul catedralei "Sf. Iosif"
În fața problemelor cetățenilor români, Parlamentul European s-a dovedit mai sensibil decât chiar autoritățile române. Ediția internațională a jurnalului Radio Vatican de miercuri, 17 octombrie 2007, ora 14.00 a difuzat știrea privind vizita la catedrala catolică din București a președintelui Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering.
Potrivit purtătorului de cuvânt al arhiepiscopiei, citat de agenția Sir, liderul popularilor europeni a voit să constate personal situația catedralei, amenințată de controversata construcție ridicată la numai opt metri de temelia lăcașului de cult monument istoric; amintim că ediția internațională a jurnalului Radio Vatican este preluată în peste 40 de limbi de pe cele cinci continente.
Între obiectivele călătoriei oficiale în România a președintelui Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering - notează redactorul ediției internaționale a radiojurnalului nostru - s-a aflat și vizita la catedrala catolică din București.
Demnitarul european a întâlnit responsabilii Bisericii Catolice din România și a vizitat catedrala "Sfântul Iosif", lunea trecută (15 octombrie) la București, în cadrul unei vizite oficiale în țară. După întâlnirea cu autoritățile, președinții Senatului și Camerei, cu președintele Republicii - potrivit agenției Sir care citează purtătorul de cuvânt al arhiepiscopiei de București, pr. Francisc Doboș - Hans Gert Pöttering "a voit să vadă personal situația catedralei", în apărarea căreia, lunile trecute, s-a mobilizat întreaga comunitate creștină din România. Amenințarea edificiului, parte a patrimoniului religios, istoric și artistic al țării, vine de la construcția, la numai opt metri distanță, a unui enorm zgârie-nori de 19 etaje și 4 niveluri subterane, ajuns acum aproape de finalizare.
Protestul Arhidiecezei de București s-a lovit lunile trecute de rezistența autorităților competente și de întârzierile provocate de recursurile în instanță, obținând suspendarea lucrărilor abia la 20 iulie a.c. La protestul comunității catolice s-a arătat mai sensibil Parlamentul European, care a aprobat recent o Declarație scrisă în care se condamnă ferm "construcția ilegală" a blocului-turn.
"Sperăm ca justiția să nu mai urmeze căile paralele ale ilegalității mafiote și zona catedralei să revină la stadiul inițial", a afirmat pr. Doboș, care continuă: "această bătălie reprezintă pentru noi angajarea Bisericii din România în combaterea corupției".
Radio Vatican (17 octombrie 2007)
lecturi: 8.