Mesajul final al Celei de-a XVIII-a Adunări Generale C.R.S.M.
La mănăstirea Părinților Carmeliți din Snagov s-a desfășurat, în perioada 25-27 septembrie 2007, Cea de-a XVIII-a Adunare Generală a C.R.S.M. cu tema: "Comunitatea europeană: implicări morale și spirituale pentru viața consacrată și misiunea ei în România".
Sora Magdalena Fülöp, SSS, președinta C.R.S.M., a urat de bun venit nunțiului apostolic Jean-Claude Perisset, Preasfinției sale Florentin Crihălmeanu - responsabilul pentru viața consacrată în cadrul C.E.R., Mons. Ilie Sociu - vicar episcopal, responsabil pentru viața consacrată în cadrul Arhidiecezei de București, precum și tuturor celor 61 de surori participante, din 48 de congregații, venite din toate colțurile țării.
Sora Hanni Rolfes, MSC, a făcut o analiză profundă asupra provocărilor reieșite în urma aderării României la Uniunea Europeană, precum și implicările morale și spirituale pe care aceasta le presupune. Punctele supuse reflecțiilor individuale și în plen au fost legate de:
- atitudinile de bază în relațiile cu lumea, concret în relațiile cu Uniunea Europeană;
- implicările morale și spirituale pentru viața consacrată și misiunea ei în România.
Laitmotivul biblic care ne-a condus și care este în același timp o încurajare pentru drumul Bisericii în această perioadă istorică este: "Tu vei fi o binecuvântare... prin tine vor fi binecuvântate toate neamurile pământului" (Gen 12,2). Și în acest sens, toți suntem chemați să fim o binecuvântare pentru alții, semn și martori ai binecuvântării. Dorința tuturor este aceea că vrem să ne "amestecăm" în problemele de azi, deoarece suntem parte din această cultură și suntem coresponsabili, copii ai timpului nostru.
Ca o concluzie a reflecțiilor ne-a fost propus exemplul samariteanului milostiv care a participat concret la construirea împărăției lui Dumnezeu prin fapte, care înseamnă mult mai mult decât numai cuvinte.
Suntem chemate să fim o binecuvântare atunci când libertatea noastră devine slujire și solidaritatea o căutare a binelui comun.
Îmbogățim identitatea proprie prin dialog înțeles ca împărtășire a darurilor cu toții, prin implicare și creativitate învingem pasivitatea și resemnarea, întâmpinându-i pe toți care sunt în căutarea sensului vieții lor cu simpatie și cu gratuitate. Astfel, vom face ca în această lume și pentru această Europă Dumnezeu să continue opera sa prin noi.
Sr. Ildiko Homa, SSS,
secretara genarală CRSM
lecturi: 10.