Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cluj: Seminar "Vocația educativă a Acțiunii Catolice"

Federația Acțiunea Catolică din România (ACRO) a organizat la Centrul Manresa din Cluj, în perioada 9-11 septembrie 2007, un seminar național formativ cu tema "Vocația educativă a Acțiunii Catolice".

Au fost prezente 35 de persoane, membri ai echipelor naționale și reprezentanți ai consiliilor de conducere ale asociațiilor membre ACRO (AC Iași, ASTRU - Cluj, Oradea, Blaj - AGRU Mitropolitan) și din asociații simpatizante ACRO (ASTRU Lugoj). Printre participanți s-a numărat și Maria Grazia Tibaldi, secretara FIAC, și Maria Giovana din partea UMOFC.

Seminarul a dorit să ofere participanților o oportunitate de formare în ceea ce privește contribuția Acțiunii Catolice în domeniul educației.

Pe parcursul zilelor seminarului am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru, la celebrarea sfintelor Liturghii, dar și la alte momente ale întâlnirii, pe PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă din Dieceza de Iași, PS Virgil Bercea - responsabil cu laicii în cadrul Conferinței Episcopale Române și episcop al Eparhiei de Oradea, și PS Florentin Crihălmeanu episcop al locului, al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași a fost prezentă la acest seminar formativ cu o delegație formată din: Narcis Jitaru, Lidia Biciușcă, Daniela Nistor, Gheorghe Cochior, Mădălina Martin, Ana-Maria Doboș, Viorel Butacu, Monica Bălăilă, Alexandra Cojan, Anca Lucaci și pr. Felix Roca.

Luni, 10 septembrie, în partea de dimineață, momentele formative au fost susținute sub formă de conferințe.

"Cine face educația în mileniul al treilea?" a fost tema primei conferințe susținută de Oana Tuduce, președinta ACRO, care a prezentat definiții ale educației și importanța familiei în domeniul educației. Cornelia Frișan, responsabil AGRU, a vorbit despre "Provocările educației în România de azi", referindu-se la educația oferită de școală, familie și societate. O "Viziune a Conciliului Vatican II asupra educației. Documentul Gravissimum educationis" ne-a fost oferită prin momentul formativ susținut de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care a prezentat atitudinea Bisericii în ceea ce privește educația. Despre "Vocația educativă a Acțiunii Catolice" ne-a vorbit prof. Luigi Alici, președintele Acțiunii Catolice din Italia, accentuând importanța calității educației oferită de către Acțiunea Catolică.

După-amiază a avut loc o masă rotundă, despre "Cum se face educația în Acțiunea Catolică din România", coordonată de pr Felix Roca, asistent general ACRO. Au participat la dezbatere vicepreședinții naționali de sectoare, alături de asistenții spirituali de sector. Alin Tat - vicepreședinte sector adulți și pr. Coriolan Mureșan - asistent spiritual sector adulți, au vorbit despre "calitățile" educative care nu ar trebui să lipsească la un adult creștin și despre punctele asupra cărora ar trebui să intervină ACRO în ceea ce privește educația. Anca Lucaci - vicepreședinte sector tineri, și Iuliu Muntean - asistent spiritual sector tineri, au vorbit despre complementaritatea dintre AC și școală, dar și despre finalitatea educației tinerilor. Corina Gecășan - vicepreședinte sector copii a explicat cum poate fi AC în slujba familiei pentru a susține educația. Cu toții au trasat în prelegerile lor urgențe în ceea ce privește domeniul educativ: importanța valorilor creștine în cadrul educației, întoarcerea spre persoană și nu spre sistem, educația cu responsabilitate și altele.

Marți, 11 septembrie, s-a desfășurat o altă masă rotundă despre "Ecumenism și ecourile Celei de-a III-a Adunări Ecumenice de la Sibiu", la care au participat persoane care au fost prezente la acest mare eveniment ca făcând parte din delegațiile oficiale, sau ca voluntari organizatori sau stewarzi. Fiecare a vorbit despre importanța și frumusețea întâlnirii prin oportunitatea de cunoaștere pe care a creat-o, iar cei implicați în organizare au vorbit despre pasiunea și dăruirea pe care au oferit-o în organizarea întâlnirii. "Cred că "unitatea" nu poate fi realizată de noi și nu noi vom decide momentul sau modalitatea de realizare. Cred că este în întregime opera Spiritului Sfânt și aceasta se va împlini doar prin rugăciunile noastre. Iar dacă noi credem în aceasta "unitate", înseamnă că ne vom ruga cu convingere, astfel încât Dumnezeu va înțelege ca o dorim cu adevărat." - a concluzionat Oana Tuduce, președinta națională, care a luat parte la lucrările de la Sibiu.

În cadrul întâlnirii de la Cluj au fost și momente culturale deosebite, prin desfășurarea unei seri tradiționale cu produse culinare specifice fiecărei zone și un moment artistic oferit de o trupă de dansuri populare din Cluj.

Seminarul național formativ s-a încheiat cu reunirea consiliului director ACRO, care a avut o sesiune de lucru la care a participat și Monica Kleck, referent Renovabis pentru România.

Anca Lucaci


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat