Invitație la sfințirea bisericii din Nicorești
Parohia Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată" din Nicorești adresează tuturor celor interesați, preoți și credincioși laici, o călduroasă invitație de a lua parte, sâmbătă, 6 octombrie 2007, ora 11.00, la sfânta Liturghie solemnă, prezidată de Excelența sa PS Petru Gherghel, în cadrul căreia va avea loc sfințirea noii biserici și consacrarea altarului.
Satul Nicorești (comuna Pârgărești, județul Bacău) este așezat pe un platou al dealurilor ce despart valea Oituzului de cea a Slănicului. În statisticile catolice vechi, satul a purtat numele de "Szitas" și sub acest nume "este menționat pentru prima dată, de Schematismul Misiunii din 1850, când erau aici 92 de credincioși, fără biserică". Se pare că cei care au format acest sat sunt cetățeni veniți de dincolo de Pasul Oituz (azi județul Covasna), care făceau schimb de mărfuri în renumitul târg medieval Târgu Trotuș. Distanța ce trebuiau să o parcurgă, aproximativ 50 km, i-a determinat să rămână nu departe de Târgul Trotuș. Cu siguranță că acest platou, de pe care ai o vizibilitate la mare distanță, a fost determinant în alegerea comercianților de a se stabili pe actualul teritoriu al satului Nicorești.
Locuitorii Nicoreștiului au participat de-a lungul istoriei la marile războaie. În secolul trecut, în timpul celor două războaie mondiale, foarte mulți dintre locuitori și-au dat viața pe câmpul de luptă. În marea bătălie de la Oituz (1916-1917) au murit mulți dintre oamenii acestui sat. În cinstea lor s-a ridicat un monument din piatră, care poate fi observat și astăzi, în centrul satului.
Biserica veche a fost construită în anul 1912 și pentru dotarea ei s-a adus aici tot inventarul lucrurilor bisericești care au aparținut capelei fostei fabrici de sticlă de la Huta.
Construită din lemn, tencuită cu lut, biserica a fost parțial distrusă în timpul Primului Război Mondial, apoi refăcută, iar după gravele avarii suferite în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a fost restaurată și i s-au aplicat consolidări serioase din piatră. Are o lungime de aproximativ 20 m și o lățime de 14 m. Astăzi se găsește în centrul vechiului sat aflat pe coasta muntelui. Această biserică o are drept patroană pe Sfânta Fecioară Îndurerată.
Nicoreștiul, ca filială, a aparținut mai întâi de Parohia Grozești, Oituz astăzi, iar mai târziu, din anul 1980, a făcut parte din Parohia Satu Nou. La 31 decembrie 1993 erau la Nicorești 232 de familii cu 884 de credincioși.
În anul 1999 prin fuzionarea filialelor Nicorești și Bahna s-a format noua Parohie Nicorești, paroh fiind numit pr. Mihai Horvat. La 1 august 2003, paroh al comunității din Nicorești a fost numit pr. Inocențiu Arcana. La 1 ianuarie 2007, Parohia Nicorești era formată din 445 de familii, cu 1.469 de credincioși, dintre care în filiala Bahna se aflau 173 de familii, cu 552 de credincioși.
Din anul 1999 până astăzi s-au construit la Nicorești casa parohială, sfințită de Preasfințitul Petru Gherghel, în anul 2000, la 15 septembrie, și biserica nouă, ce urmează a fi sfințită la 6 octombrie. Construită cu sprijinul credincioșilor din Nicorești și a altor binefăcători, biserica are 35 m lungime și 15 m lățime. Înălțimea turnului este de 35 m.
Pr. Inocențiu Arcana
*
* *
După ce profeții veacuri așteptară, suspinară,
A venit Cristos din ceruri. El e piatra unghiulară
Ce-o primi Ierusalimul, ce s-a pus cetății sfinte,
E liantul ce unește cele două legăminte.
Orice om să intre poate, dacă-n el credința-i vie,
În cetatea construită pe această temelie.
Are turnuri minunate, are ziduri apărate
Preafrumoasa, strălucita, sfânta Domnului cetate;
E-mbrăcată parcă-n soare; n-ar putea să o măsoare
Și s-o-ntreacă în splendoare alta mai strălucitoare.
Fericirea-n ea domnește, bucuria, voia bună,
Zi și noapte, fără preget, de cântarea ei răsună.
Te rugăm, coboară, Doamne, întru mila ta cea mare
În acest iubit de tine sfânt lăcaș de închinare.
Când poporul ți se-nchină, tu ascultă-l cu plăcere,
Darnic mâinile-ți deschide, dăruiește-i tot ce-ți cere.
Peste el, cu bunătate, pune-ți mâinile-amândouă,
Ca din cer să vină haruri cum vin picurii de rouă.
Îl alină când suspină și când plânge-n rugăciune
Și degrabă împlinește-i ale lui dorințe bune.
Din biserică fă, Doamne, paradisului tău tindă,
Să găsească-n ea speranță creatura suferindă.
Și atunci când va dispare trecătorul, efemerul,
Pentru cei ce-o frecventează să-și deschidă poarta cerul.
Preamărire și-nchinare ție, veșnicule Tată.
?ie, Fiule, mărire îți aducem totodată.
Să-ți aducă tot pământul slavă, Duhule Preasfinte,
Tu, ce ești îmbrățișarea și iubirea lor fierbinte.
Inefabilă Treime, pe vecie să te-adoare,
Sfinți și îngeri laolaltă în a cerului splendoare. Amin.
(Din Liturgia orelor, Comunul sfințirii unei biserici, imnul de la Laude)
lecturi: 32.