Comentariul arhiep. T. Valentinetti despre vizita papei în Austria
Vizita papei în Austria: trei zile cu o agendă bogată și intensă, toate sub motoul "A privi la Cristos"; același generic, în realitate, a stat și la baza mesajului adresat de Benedict al XVI-lea la întâlnirea cu tinerii italieni, la Loreto, cu câteva zile înainte, după cum observă arhiepiscopul de Pescara, Tommaso Valentinetti, contactat de redacția centrală Radio Vatican:
Cred că ultimele două momente publice ale papei au fost caracterizate mai ales de o mare claritate doctrinară, dar și de spiritualitatea profundă, de îndemnul de a-și îndrepta privirea spre esențial, la Cristos, Domnul vieții tuturor. De la Cristos vine nu atât cerința de a-l urma pe un drum care, într-un anumit fel, poate apărea apăsător, cât mai ales un "da" spus cu bucurie, un răspuns deplin și fără rețineri la marea prietenie cu el.
• Într-adevăr, creștinismul, a subliniat papa, este mult mai mult decât un simplu sistem moral: este o întâlnire cu o persoană, cu Isus Cristos; în această lumină, așadar, nici decalogul, poruncile lui Dumnezeu, nu trebuie citit ca o serie de interziceri, ci ca un "da" spus lui Dumnezeu și aproapelui...
Cu siguranță, este vorba de o temă preferată a Sfântului Părinte și o referință la enciclica inițială a pontificatului "Deus caritas est": întâlnirea dintre persoană și Dumnezeu care este iubire, comunicarea iubirii în viața persoanelor. Așadar, nu o serie de norme de respectat, cât mai ales - cum spune el însuși - o serie de "da"-uri de spus, un "da" spus vieții. Mi-a plăcut foarte mult referința la viață văzută la 360 de grade, la viața pe cale de a se naște și în particular la contemplarea lui Cristos copil; apoi, referința la nenumărații copii care trăiesc în sărăcie - sunt cuvintele papei - care sunt exploatați ca soldați, care n-au simțit niciodată iubirea părinților, copii bolnavi și suferinzi, precum și cei sănătoși, plini de bucurie. Aș spune că aceasta este marea frumusețe a acestei referințe, a întâlnirii cu Domnul, pentru că Domnul ne spune să trăim cu această mare deschidere de inimă față de el și față de aproapele.
• Papa spunea că "fără Cristos, timpul este gol", și i-a invitat pe austrieci să redescopere că duminica este o necesitate interioară...
Cele două teme sunt în strânsă legătură. Dacă este nevoie de prietenia cu Domnul, dacă trebuie spus "da" iubirii și la logica iubirii sale, toate acestea au nevoie de spațiu, de un timp, de un loc. Duminica este locul acestei mari întâlniri și, aș spune, că este locul acestui mare exercițiu prin care îl ascultăm pe Dumnezeu care vorbește, prin care celebrăm sfințenia lui Dumnezeu. Așadar, Euharistia trebuie trăită ca moment de întâlnire cu Domnul și cu cel care este absolutul vieții noastre, ca exercițiu al iubirii cu disponibilitatea de a face astfel încât să se reverse din belșug spre cei care au mai mare nevoie.
Radio Vatican (11 septembrie 2007)
lecturi: 8.