Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Pelerinajul comunității românești din Londra, la sanctuarul marian de la Walsingham

Pelerinajul a fost organizat de Dieceza Romano-Catolică de Westminster. Pentru englezi, sanctuarul marian de la Walsingham, aflat în estul Angliei, reprezintă ceea ce pentru noi, românii, reprezintă sanctuarul marian de la Cacica. Un punct de reper spiritual și un loc de devoțiune mariană, drag sufletelor credincioșilor.

Sanctuarul marian de la Walsingham a fost construit de către Richeldis de Faverches, în anul 1061, inspirată de sfânta Fecioară, ca o replică la scară mai mică a casei din Nazaret. Scopul a fost acela de a se constitui într-o amintire perpetuă a Bunei-Vestiri, un loc de devoțiune și alinare sufletească. Sanctuarul a trecut prin momente cumplite în timpul Reformei din anul 1538, când a fost dărâmat din temelii iar obiectele de cult duse la Londra pentru a fi arse. Până în anul 1829, sanctuarul a fost vizitat în secret de către credincioși, apoi a fost din nou permisă catolicilor exprimarea publică a credinței lor.

În anul 1897, cu aprobarea și binecuvântarea Papei Leon al XIII-lea, sanctuarul a fost reconstruit în apropierea fostului loc la aproximativ 2 km.

Sanctuarul marian de la Walsingham astăzi este vizitat de peste 100.000 de credincioși catolici anual.

Printre aceștia, anul acesta pentru prima oară, s-a aflat și un grup de pelerini români din cadrul comunității românești din Anglia. În jur de 55 de credincioși împreună cu pr. Robert Mățău, capelanul român din Londra, au participat la pelerinajul anual al comunităților etnice din Londra la Walsingham. După un drum de aproape 200 km ne-am bucurat de clipe de înălțare spirituală și de rememorare a bucuriei pe care o simțeam mergând în pelerinaj la Cacica.

Celebrările au început cu prezentarea grupurilor de pelerini, a steagului țării pe care o reprezentau, și a rostirii rugăciunii Tatăl nostru în limba maternă. A urmat celebrarea sfintei Liturghii, la care a participat un mare număr de credincioși din toate colțurile lumii, ceea ce a fost un prilej de reamintire și reiterare a catolicității Bisericii noastre. În prezența PS Michael Evans, episcopul Diecezei de East Anglia (unde se află sanctuarul), precum și a celor doi episcopi auxiliari de Westminster, PS Alan Hopes și PS Bernard Longley, ne-am rugat, am adus laudă lui Dumnezeu și mulțumiri sfintei Fecioare Maria, în cântecele și rugăciunile noastre, hrănindu-ne sufletește cu pâinea cerească, sfânta Euharistie.

După ce s-au încheiat celebrările liturgice și după ce ne-am rugat pentru cei de aici și de acasă din țară, am plecat către Londra întăriți sufletește, cu imaginea sfintei Fecioare Maria în inimi și cu speranța de mai bine, cântând imnuri în cinstea sfintei Fecioare, mama și ocrotitoarea noastră.

Pr. Robert Mățău
 


lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat