Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul catedralei noi

"Ave Maria" a fost cântarea în sunetele căreia s-a început Liturghia din sărbătoarea hramului catedralei noi din Iași, în seara zilei de 22 august 2007, când Biserica Catolică cinstește regalitatea Maicii Domnului prin sărbătoarea "Sfânta Fecioară Maria, Regină". A prezidat PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, însoțit în jurul altarului de PS Aurel Percă, episcopul auxiliar, și pr. Anton Despinescu, împreună cu alți 15 preoți și numeroși credincioși.

Ceremonialul liturgic a început cu o procesiune, apoi preoții împreună cu cei doi episcopi au îngenuncheat în fața altarului, sub privirea ocrotitoare a Mariei, vizibilă atât în mozaicul de deasupra altarului, cât și prin statuia din partea laterală dreapta a altarului.

Prima lectură, luată din cartea lui Isaia, 9,2-4.6-7, cântarea psalmului (Idt 13,23bc-24a.25abc) și pericopa evanghelică preluată din Evanghelia după sfântul Luca, 1,39-47, au subliniat rolul Mariei în istoria mântuirii: un fiu ne-a fost dat prin sânul Mariei, cea binecuvântată între femei, căreia i s-a spus: "Fericită ești tu care ai crezut".

Pr. dr. Anton Despinescu a rostit o impresionantă predică, o veritabilă lecție de teologie și spiritualitate mariană. A menționat istoricul acestei sărbători "Sfânta Fecioară Maria, Regină", cu trimitere la constituția apostolică Munificentissimus Deus (Nespus de darnicul Dumnezeu) a papei Pius al XII-lea, din 1 noiembrie 1950, prin care a fost decretat ca adevăr de credință ridicarea cu trupul și sufletul la cer a Mariei. Părintele predicator a spus: "Însuși papa Pius al XII-lea subliniază: Măreața Născătoare de Dumnezeu, unită în mod tainic cu Isus Cristos, deja din veșnicie, prin același decret de predestinare, neprihănită în zămislirea sa, fecioară nepătată în maternitatea sa divină, însoțitoare generoasă a Răscumpărătorului divin, victorios asupra păcatului și asupra morții, la sfârșit a obținut coroana măreției sale, trecând peste putreziciunea mormântului. A învins moartea, asemenea Fiului său, și a fost înălțată cu sufletul și trupul în slava cerului, unde strălucește ca Regină la dreapta Fiului său, Rege nemuritor al veacurilor. (...) În invitatoriul de la oficiul lecturilor din rugăciunea Bisericii, prescrisă pentru această comemorare, se spune: «Veniți să-l adorăm pe Cristos, Regele universului, care a încununat-o pe Maica sa ca Regină»".

În continuarea predicii, părintele predicator a subliniat trinomul spiritual realizat de cele trei importante lăcașuri de cult consacrate Maici Domnului: bazilica minor de la Cacica și catedrala veche - ambele cu hramul la 15 august, "Adormirea Maicii Domnului" -, și catedrala nouă - cu hramul sărbătorit la 22 august: "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

Noblesse oblige - faimoasa expresie franceză a fost preluată de pr. Despinescu într-o frumoasă metaforă prin care a voit să realizeze o aluzie la faptul că, având-o pe Maria ca regină, și noi am putea să ne considerăm prinți, marchize, baroni, prințese... Dar dincolo de orice titlu princiar, noi rămânem copii ai Mariei și ea ne rămâne mereu mamă iubitoare.

Rugăciunea credincioșilor a fost rostită de pr. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași.

După ritualul prefacerii, la împărtășanie, credincioșii s-au îndreptat pe trei rânduri spre a primi sfânta Euharistie, ca un semn vizibil și deopotrivă tainic al cinstirii Mamei Preacurate și a Fiului ei.

Spre finalul Liturghiei, PS Petru a rostit câteva cuvinte centrate pe această deosebită sărbătoare mariană. Un moment deosebit de emoționant l-a avut ca protagonist pe părintele Anton Despinescu, căruia PS Petru i-a acordat diploma și crucea sinodală în semn de respect și prețuire a celor 80 de ani împliniți recent, o încununare a îndelungatei sale activități în slujba Bisericii, a oamenilor și a lui Dumnezeu.

"Mergeți în pace" au fost cuvintele care au încheiat celebrarea Liturghiei, preoții și episcopii s-au retras în procesiune în sacristie, iar unii dintre credincioși, înainte de a pleca, s-au apropiat de statuia Maicii Domnului, au îngenuncheat și și-au plecat fruntea în rugăciune.

Ovidiu Bișog

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 august: Iași: Hramul catedralei noi


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat