București: Conferință despre regimul comunist
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) de pe lângă Academia Română a organizat joi, 26 aprilie 2007, conferința cu titlul "Regimul comunist: între realități ale trecutului și dezbaterea contemporană. Repere metodologice și istoriografice".
Lucrările conferinței, care au avut loc la sediul Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din strada Arh. Grigore Cerchez, nr. 16, din București, au fost prezidate de prof. dr. Radu Ciuceanu, directorul INST, și de acad. Dinu Giurescu.
Au prezentat comunicări științifice personalități de seamă și specialiști în domeniul istoriografiei românești, precum acad. Dinu C. Giurescu, ÎPS dr. Ioan Robu, dr. Florian Abraham și prof. dr. Gh. Buzatu.
Printre participanții la conferință s-au numărat dr. Șerban Milcoveanu, prof. Alexandru Badea, prof. dr. Octavian Roske, dr. Constantin Buchet, prof. Iulian Crețu, prof. Nicolae Panait, prof. Nicolae-Adrian Petcu, dr. Dănuț Doboș ș.a. Participanții au abordat numeroase teme, precum lucrările istoriografice cu privire la perioada regimului comunist, manualele școlare și modul cum este reflectată istoria perioadei respective, dar mai ales calitățile și defectele Raportului Tismăneanu, care a radiografiat cei 45 de ani de dictatură comunistă în România. Acest document, alcătuit de Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste, a avut un impact deosebit în istoriografia românească, fiind criticat pentru metodologia folosită, pentru anonimizarea autorilor la capitolele lucrării, cât mai ales pentru unele erori, grave, științifice.
Majoritatea vorbitorilor au prezentat un punct de vedere comun potrivit căruia unele exagerări și erori din Raport vor trebui să fie înlăturate atunci când se va lua decizia publicării documentului.
ÎPS dr. Ioan Robu a prezentat o comunicare științifică cu privire la istoria Bisericii Romano-Catolice în anii regimului comunist, reliefând aspecte importante precum represiunea antibisericească, rezistența anticomunistă, persecuția la care a fost supusă Biserica, figuri de martiri ș.a.
De menționat faptul că la conferință s-au evidențiat și unele erori și tendințe ale istoriografiei contemporane de a prezenta în mod denaturat, fugitiv și selectiv istoria Bisericii în anii regimului comunist și necesitatea ca forma finală a Raportului Tismăneanu să conțină și punctul de vedere al Bisericilor din România cu privire la propria lor istorie.
Un moment emoționant l-a constituit evocarea susținută ad-hoc de prof. dr. Radu Ciuceanu cu privire la moartea martirică în 1956 a pr. Egon Francisc Xaveriu Haider.
Dr. Dănuț Doboș
lecturi: 22.