Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Simpozion internațional - Identitatea creștină și valorile Europei de astăzi (I)

Simpozionul internațional Identitatea creștină și valorile Europei de astăzi se desfășoară la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași în perioada 18-19 aprilie 2007. Participă studenți, profesori, politicieni, oameni de cultură, clerici și creștini laici. Sunt invitați experți din Germania, Italia, Elveția și România (București, Cluj și Iași).

Simpozionul tratează despre provocările modernității, emigrării și ale globalizării și dorește să marcheze trei evenimente importante: intrarea României în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007; aniversarea a 50 de ani, la 25 martie 2007, de la semnarea Tratatelor de la Roma, care au stat la baza procesului de formare a Uniunii Europene; aniversarea a doi ani de la alegerea papei Benedict al XVI-lea, la 19 aprilie 2007.

În prima zi a lucrărilor simpozionului, introducerea a fost făcută de pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rectorul instituției gazdă a acestui eveniment, care a punctat obiectivele simpozionului: dorința participării la consolidarea structurii Europei, în conformitate cu particularitatea specifică creștinului angajat; descoperirea posibilităților de exercitare a memoriei istorice; edificarea, în sistemul de valori autentice, a bunului român pentru a fi un bun european.

A urmat transmiterea către publicul participant a mesajului ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, prin lectura pr. prof. dr. Ștefan Lupu. În acest mesaj s-a accentuat perspectiva reflectării asupra identității creștine și a valorilor europene ca o conștientizare mai bună a valorii patrimoniului nostru creștin.

A urmat și salutul adresat de PS Aurel Percă, s-a exprimat dorința edificării intelectuale și spirituale în cadrul acestui moment, după care au fost deschise lucrările simpozionului.

Prima prezentare a aparținut pr. Abelardo Lobato (Elveția), care a fost de mai multe ori președinte al Academiei Pontificale "Sfântul Toma de Aquino" din Roma și primul președinte al "Societății Internaționale Toma de Aquino". În introducerea prezentării sale asupra întemeierii Europei a vorbit despre memorie ca element definitoriu în recunoașterea propriei identități, după care a punctat două elemente constitutive din cadrul formării Europei: proiectul Europei din 1957, prin semnarea tratatelor care au dat naștere noii Europe, la 25 martie 1957; rădăcinile Europei, o incursiune retrospectivă pentru înțelegerea itinerarului pe care îl parcurgem în prezent. În finalul conferinței pr. Abelardo Lobato a vorbit despre prezentul Europei, ca provocare a descrierii parcursului viitor în edificarea noii Europe.

ÎPS Ignazio Sanna, arhiepiscop de Oristano în Sardegna, Italia, și profesor timp de mai bine de 40 de ani de antropologie teologică la Universitatea Pontificală din Lateran, a deschis conferința vorbind despre numeroasele studii făcute asupra identității în general. A vorbit despre două fenomene care împiedică procesul de identitate actual: globalizarea și revoluția bio-tehnologică. Globalizarea nu poate fi înțeleasă doar prin prisma sa economică, influențând identitatea universală. Criza relațională între diferitele culturi nu ajută la menținerea unei identități național care să contribuie la întregul areal religios. Cercetarea științifică își arogă drepturile care depășesc limitele sale privind aspectul antropologic, printr-un punct de vedere relativ. În opinia lui Ignazio Sanna omul nu poate fi privit doar prin prisma sa biologică: "Pentru că omul nu este doar biologie ci este și biografie".

PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, în deschiderea expunerii sale a accentuat relativismul, curent care indică două realități: cea ideologică, în baza căreia se afirmă că nu există nimic care să aibă caracter de absolut și de permanență, și comportamentul practic, care nu ține cont de principii și norme morale. Semnificațiile de tip relativist comportă și se dezvoltă în direcții de tip gnoseologic, etic și juridic. În continuarea conferinței, PS Aurel a tratat despre fundamentul relativismului modern, dezvoltând elementele constituente ale acesteia: filozofia imanenței, istorismul, ideea progresului de neoprit, scepticismul și utilitarismul, componente care reprezintă o provocare fundamentală pentru credință și morala creștină. Pe linia definirii caracterului relativist ultima parte a prezentării a accentuat conotațiile cuprinse în orientarea fundamentalistă (împotrivirea față de relativismul modern neputând fi descrisă drept o acțiune ce aparține unei persoane fundamentaliste), apariția, distincția formelor de tip fundamentalist - de natură religioasă sau laică.

Mons. Mariano Fazio, rector al Universității "Sfânta Cruce" din Roma, a vorbit despre modernitate și secularizare pornind de la o perspectivă creștină. Într-o societate post-modernistă, în care aspectul secular începe să își lase amprenta din ce în ce mai mult, reorientarea societății ar trebui să se realizeze după principii creștine. Ideologiile care s-au manifestat de-a lungul secolelor au făcut în așa fel încât sentimentul religios să aibă de suferit. Conferința a continuat cu punctarea contribuțiilor acestor ideologii, subliniindu-se importanța, în ceea ce privește reorientarea modernă, a două curente de gândire: iluminismul și romantismul (rațiune și sentiment). Gândirea medievală, în care sunt sintetizate din ce în ce mai clar conceptele teologice, vine în contradicție cu gândirea contemporană influențată de filozofiile nihiliste, ce reduc și relativizează importanța transcendentalului. Modernitatea trebuie să fie deschisă spre transcendental pentru a-și recupera valorile. Mons. Mariano Fazio apelează la exemplul sfinților care au fost oameni inserați în realități concrete și în contexte chiar și sociale, defavorabile ideii de transcendent (Maximilian Kolbe, Edith Stein, Tereza de Calcuta).

Pr. Ottorino Pasquato, profesor emerit al Universității Pontificale Saleziene din Roma, Italia, în conferința sa a vorbit despre rolul și importanța laicatului în Biserică. Chiar dacă la începutul Bisericii laicul nu a avut un rol determinant (se poate constata o absență a laicatului începând din Noul Testament și până la Clement Alexandrinul - secolul al II-lea), s-a ajuns ca în secolul al XX-lea, o dată cu Conciliul al II-lea din Vatican să se acorde importanță misiunii laicilor în Biserică. Conferința face o incursiune asupra contribuțiilor laicilor începând de la perioada părinților apostolici, tranzitând sensibilitățile, atât occidentale cât și orientale, marcând într-un mod deosebit impostarea creștinului antic. Ideea fundamentală este dată de caracterul creștin al laicului, care, într-o strânsă legătură cu harul lui Cristos și prin intermediul celor trei dimensiuni, sacerdotală, profetică și regală, derivate din Botez, își actualizează misiunea proprie în Biserică (Ad gentes, VI, 36). Cele două tematici, laicat și laici, din antichitatea creștină, corespund celor două constituții, Lumen gentium și Gaudium et spes de la Conciliul al II-lea din Vatican.

Hermann Schuster, fost primar al orașului München, Germania, a arătat în conferința sa rolul ce îi revine creștinului laic în societatea pluralistă a Europei în continuă schimbare. Astfel, s-a tratat despre creștinism, ca rădăcină în constituirea Europei și fundament al comunității europene de valori; despre conținutul Constituției europene, care cuprinde fundamentul de valori creștine ce se constituie ca și o componentă esențială la identitatea culturală europeană, ceea ce comportă pentru creștinul laic într-o societate pluralistă răspunsul concretizat prin acțiunea în spiritul credinței în cuvântul lui Dumnezeu; despre Conciliul al II-lea din Vatican, prin care s-a consolidat angajarea creștinului laic.

Lucrările simpozionului se vor încheia în după-amiaza zilei de 19 aprilie 2007.

Iulian Roca


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat