București: Manifestare de protest în problema catedralei
Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a organizat joi, 15 februarie 2007, o acțiune de protest în vederea stopării construirii imobilului cu patru subsoluri și 19 etaje care se construiește în vecinătatea catedralei "Sfântul Iosif" din București și care afectează rezistența construcției catedralei.
La manifestarea care s-a desfășurat în fața sediului Guvernului din Piața Victoriei și în fața sediului Președinției de la Palatul Cotroceni au participat ÎPS Ioan Robu, PS Cornel Damian, împreună cu peste 200 de preoți și persoane consacrate. Dieceza Romano-Catolică de Iași s-a solidarizat la această manifestare prin participarea la protest a patru reprezentați de la episcopie alături de alți preoți din Dieceza de Iași.
Senatul României a adoptat Hotărârea nr. 40/2006, din 9 noiembrie 2006, prin care cerea Guvernului României următoarele:
Oprirea de îndată a lucrărilor construcției. În termen de 15 zile să întocmească un proiect de lege pentru exproprierea terenului pe care se construiește imobilul.
Exproprierea se va efectua în interes public, cu despăgubirea investitorului.
Ministerul Public (Parchetul General) va cerceta aspectele de legalitate ale autorizației de construcție, spre a stabili, dacă e cazul, răspunderea vinovaților.
Cu toate că această Hotărâre a Senatului a fost publicată în Monitorul oficial din 17 noiembrie 2006 cei în drept nu au răspuns, iar construirea imobilului nu a încetat, ci, din contră, a avansat până la etajul al 13-lea.
Prin manifestația din 15 februarie 2007, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București dorește să exprime indignarea și protestul față de refuzul Guvernului și al autorităților române, mai ales al justiției, de a rezolva această problemă deosebită și a înaintat scrisori de protest la cele două instituții vizate: Guvernul și Președinția României.
Reprezentanții delegației din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București care au fost purtătorii de cuvânt în fața celor două instituții au declarat: "Catedrala «Sfântul Iosif» din București este un simbol național al existenței noastre, iar dacă autoritățile refuză să ne dea dreptate într-o cauză mai mult decât evidentă, ne vedem nevoiți să ne considerăm o minoritate religioasă persecutată în această țară care tocmai a fost acceptată în comunitatea Uniunii Europene".
Sfântul Scaun sprijină cauza Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București prin declarațiile și demersurile care sunt cunoscute și autorităților române. Totodată Episcopia Romano-Catolică de Iași a adresat o scrisoare de solidaritate la acțiunea de protest desfășurată la 15 februarie 2007 și tot o astfel de scrisoare a sosit și din partea Bisericii Ortodoxe din România.
Doar Senatul României să fie singura instituție care a înțeles nedreptatea care se face Bisericii Catolice din România?
Acest gest neobișnuit din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice a avut loc la mai puțin de o lună de când papa Benedict al XVI-lea, primind în Vatican, sâmbătă, 20 ianuarie, noul ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația catedralei catolice din capitală. Cu acea ocazie, pontiful a amintit, între altele, că: "Este important... să se garanteze tuturor accesul echitabil la o justiție independentă și transparentă, capabilă să lupte în mod eficient împotriva celor care nu respectă binele comun și care deturnează legile în profitul lor"; "În această privință, nu pot să nu îmi exprim neliniștea privind cazul catedralei «Sfântul Iosif» din București, în favoarea căreia arhiepiscopul de București a făcut numeroase demersuri pe lângă instanțele competente ale statului, pentru a prezerva patrimoniul istoric pe care îl constituie și valorile credinței pe care le reprezintă, nu numai pentru comunitatea catolică, ci pentru toată populația română".
Pr. Cristinel Farcaș
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
15 februarie: București: Manifestare de protest în problema catedralei.
lecturi: 19.