Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

foto de Ovidiu Bisog11 februarie: Ziua Mondială a Bolnavului

Îmi amintesc de un preot care, pregătindu-se să meargă la un bolnav grav, se gândea ce ar putea să-i spună și cum ar putea să-l încurajeze. Întorcându-se spre casă, a declarat că el însuși a fost încurajat de vorbele celui în suferință, de seninătatea de pe chipul lui, de modul cu a primit suferința.

Bolnavii pot contribui la evanghelizarea lumii, pentru că vestea cea bună are nevoie de semne care să o confirme. Aceste semne vorbesc limbajul iubirii universale, un limbaj pe care toți pot să-l înțeleagă.

Ziua Mondială a Bolnavului (a XV-a) se celebrează în lumea catolică în ziua de 11 februarie când Biserica amintește Apariția Sfintei Fecioare Maria la Lourdes. Mesajul papei Benedict al XVI-lea din acest an îi are în centru pe bolnavii incurabili.

De cincisprezece ani sărbătoarea Apariției Sfintei Fecioare Maria la Lourdes a devenit și Ziua Mondială a Bolnavului. Se știe că la Grota din Massabielle (Lourdes) Maica Domnului a arătat iubirea lui Dumnezeu pentru cei suferinzi. Sărbătoarea face trimitere la anul 1858, când în ziua de 11 februarie tânăra Bernadeta Soubirous, în vârstă de 14 ani, împreună cu sora ei și cu o vecină au pornit să adune câteva brațe de crengi uscate. Bernadeta, fiind suferindă de astm, a rămas în urmă, gândindu-se că nu ar fi bine să pună picioarele în apă rece. Deodată, aude un vuiet ca de vijelie ce clătina copacii; își ridică ochii și uimită observă că din peștera din fața ei "o Doamnă" îmbrăcată în alb, încinsă cu o panglică aurie, cu înfățișare strălucitoare, o privește și îi surâde. În cursul aparițiilor care au urmat, Doamna a cerut Bernadetei să se roage pentru păcătoși și să îndemne pe cei credincioși să facă pocăință. La 25 februarie a invitat-o să bea apă dintr-un izvor, arătându-i locul unde se află. Și astăzi, după aproape 150 de ani, mulțimi nenumărate se îndreaptă spre apa firavului izvor pentru a experimenta "miracolul Lourdesului": bucuria împăcării cu viața, cu oamenii, cu Creatorul. Vindecările pe care Domnul le acordă pelerinilor la rugăciunile Maicii sale sunt semnul acestei voințe de mântuire.

Lourdesul a devenit punctul de atracție pentru mulți pelerini, în special pentru aceia care sunt împovărați și suferinzi în trup și în suflet. "Veniți la mine voi, toți cei trudiți și împovărați și eu vă voi da odihnă" (Mt 11,28), a spus Isus. La Lourdes, Cristos continuă să repete această invitație.

Papa Benedict al XVI-lea, în mesajul de anul acesta, arată că sunt mulți în lume care nu beneficiază de o îngrijire decentă: "Multe milioane de persoane în lume trăiesc încă în condiții insalubre și nu au acces la resurse medicale foarte necesare, adesea de tip fundamental, cu rezultatul că numărul de ființe umane considerate «incurabile» a crescut mult". De aceea "este necesar de promovat politici în măsură să creeze condiții în care ființele umane să poată suporta și boli incurabile și să înfrunte moartea într-o manieră demnă".

Biserica, de-a lungul istoriei sale, a fost mereu alături de cei suferinzi și bolnavi și le-a oferit sprijinul. "Biserica, urmând exemplul samariteanului milostiv, a arătat mereu grijă deosebită față de cei infirmi. Prin intermediul fiecărui membru al său și prin instituțiile sale, continuă să stea alături de suferinzi și muribunzi, căutând să ocrotească demnitatea lor în aceste momente semnificative ale existenței umane".

Benedict al XVI-lea îi încurajează pe cei în suferință: "Să știți că suferințele voastre, unite cu cele ale lui Cristos, se vor dovedi rodnice pentru necesitățile Bisericii și ale lumii".

Celebrările pentru Cea de-a XV-a Zi Mondială a Bolnavului au loc în Coreea de Sud, la Seul. Cardinalului Javier Lozano Barragan, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Serviciilor Sanitare este trimisul special al papei.

Un redactor al Radio Vatican i-a solicitat cardinalului Barragan o reflecție privind poziția Bisericii față de bolnavii incurabili: "Biserica, în privința bolnavilor incurabili, își propune să le ofere tot ceea ce poate în această condiție dureroasă, să le ofere deci toată încurajarea, consolarea cea mai profundă și toate acele ajutoare practice și eficace care pot fi oferite în acest moment dificil. Însă ca răspuns avem și tratamentul paliativ. Tratamentul paliativ nu este doar fizic, ci se extinde și la starea psihică, mintală și mai cu seamă spirituală a bolnavilor. Biserica, așadar, în această situație de boală incurabilă, este unica sursă de fericire, nu de a se simți bine, ci de fericire. Este necesar să se facă deosebire între a se simți bine și fericire. Singura cale pentru a depăși boala este tocmai grija spirituală".

Ziua Mondială a Bolnavului a fost instituită în anul 1992 de către papa Ioan Paul al II-lea, prima celebrare având loc la 11 februarie 1993. Această zi a fost fixată acum 15 ani cu scopul de a sensibiliza întregul popor al lui Dumnezeu, instituțiile sanitare catolice și societatea civilă însăși pentru o mai bună asistență acordată celor bolnavi.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat