Vizită pastorală în Parohia Prăjești
PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, ne-a făcut bucuria să viziteze atât comunitatea parohială din Prăjești cât și cea din filiala Bogdănești cu prilejul vizitei pastorale din zilele de 27 și 28 ianuarie 2007.
Înainte de a marca momentele importante ale acestui eveniment se cuvine să amintim în treacăt câteva din datele acestor comunități.
Comunitatea catolica din comuna Prăjești este foarte veche, prima atestare documentare datând încă din anul 1491. În prezent ea numără peste 700 de familii, cu circa 2.100 de suflete. Dintre acestea, din diferite motive, sunt plecate în străinătate 140 de familii, incluzând circa 500 de suflete.
Comunitatea catolică din Bogdănești, comuna Traian (Bacău), este și ea la fel de veche, fiind atestată de același document din 1491. Ea derivă din comunitatea din Prăjești. În prezent este filiala Parohiei Prăjești, având aproximativ 160 de familii cu circa 560 de suflete. Și de aici sunt plecate circa 40 de familii, cam 130 de suflete.
Comunitățile au fost încredințate spre păstorire Provinciei Franciscanilor Conventuali din Moldova încă din 1895, anul înființării canonice a acestei provincii.
După această scurtă prezentare revenim la evenimentul ce a cauzat redactarea acestor rânduri: vizita pastorala a episcopului nostru de Iași.
La ora fixată, numeroși credincioși, în frunte cu păstorii lor, pr. paroh Fabian Iacob și părinții vicari Valentin Sabău și Dănuț Ciubotaru, precum și frații novici franciscani conduși de pr. magistru Eugen Blăjuț jr. s-au adunat pentru a-l întâmpina cu bucurie pe păstorul diecezei. Vizita a început cu rugăciunea rozariului și a continuat cu celebrarea sfintei Liturghii.
A doua zi, fiind zi de duminică, a fost o bună ocazie pentru Preasfințitul să cunoască îndeaproape trăirea comunității noastre, fie din confesional, fie celebrând în mod solemn sfintele Liturghii principale din Prăjești și Bogdănești, fie întâlnindu-se cu copiii, fie cu membrii comitetului parohial.
Vizita s-a încheiat cu un moment solemn de adorație, condus de Preasfințitul Petru Gherghel, și prin binecuvântarea solemnă și împărțirea indulgenței plenare tuturor celor care au participat la acest eveniment cu dispozițiile cuvenite.
Am înțeles că vizita canonică nu este un control rece, ci un moment de har. Preasfințitul a venit ca să se roage cu poporul său, să-i cunoască bucuriile, problemele, speranțele și proiectele. A venit ca să întărească în credință, să intensifice sau să reaprindă dragostea creștină în suflete, în familii și în comunitățile noastre. La reînnoirea spirituală, Excelența sa a fost însoțit de pr. Isidor Mocanu, penitentiarius magnus, și de pr. Lucian Păuleț, cancelarius. Le mulțumim.
Pr. Fabian Iacob, OFMConv.
lecturi: 12.