Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - ultima zi
La Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a avut loc încheierea octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Celebrarea a avut loc în ziua de 25 ianuarie 2007, la ora 17.00. Aceasta a fost prezidată de pr. Wilhelm Dancă, rector al institutului, alături de Sfinția sa participând pr. prof. dr. Viorel Sava, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, părinți profesori de la Seminarul romano-catolic, studenți teologi de la cele două facultăți, autorități locale ale orașului Iași, precum și numeroși credincioși ai ambelor confesiuni, romano-catolici și ortodocși.
Încheierea octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor a adunat în capela Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași un mare număr de tineri studenți și credincioși. În cuvântul de întâmpinare, rostit de pr. Dancă, acesta și-a exprimat bucuria și mulțumirea pentru aceste momente de rugăciune împreună, și i-a invitat pe toți să înalțe rugăciuni către Dumnezeu pentru a se realiza voința lui Cristos: "Ca toți să fie una" (In 17,21).
A urmat apoi proclamarea lecturilor sfinte și a evangheliei. În cuvântul de învățătură, pr. ortodox Gheorghe Petraru a accentuat importanța rugăciunii în viața noastră. Fără rugăciune, noi ne petrecem fără nici un rost viața noastră. A spus părintele că "rugăciunea produce în noi dragostea, care este un dar al Duhului Sfânt, și dragostea ne unește, dragostea ne face să fim în comuniune și, chiar dacă nu avem comuniunea deplină în cele sacre, ne apropiem prin rugăciunea rostită în comuniune". El a continuat că "această săptămână de rugăciune semnifică o redescoperire a fratelui din cealaltă confesiune, separat nu din voința noastră, ci de credința care îi este proprie, căreia trebuie să-i fie fidel". În acest sens, el s-a adresat studenților ambelor confesiuni, pe care i-a îndemnat "să fie fideli Bisericii, să fie fideli Tradiției și, în același timp, să cunoască foarte bine această Tradiție, pentru că numai astfel se pot angaja în dialogul ecumenic: într-o bună cunoștință teologică și într-o bună convergență, într-o smerenie în fața celuilalt, prin depășirea unor bariere lingvistice, culturale, care s-au structurat într-o istorie a separațiilor".
La sfârșitul celebrării, pr. Wilhelm Dancă, după ce a mulțumit din inimă tuturor celor care au participat la aceste sfinte zile de rugăciune pentru unitatea creștinilor, a lansat către toți, dar în special către tineri, îndemnul pe care papa Ioan Paul al II-lea, de fericită memorie, l-a făcut, la vizita sa în România, în anul 1999: "Dumnezeu dorește ca toți creștinii să fie una. Mai mult, dorește ca toate popoarele să formeze o singură familie. Și acesta este visul lui Dumnezeu, pe care vi-l încredințez vouă, dragi tineri din România". Acest vis al unității, pentru care ne-am rugat de-a lungul acestei săptămâni, să fie purtat de tinerii noștri și să-l ducă cu ei în viețile lor, în familiile lor, în activitățile lor de mai târziu.
Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an s-a încheiat, dar ecourile acesteia, în special moto-ul ei din acest an: "Pe surzi îi face să audă, iar pe cei muți să vorbească" (Mc 7,37), au rămas adânc întipărite în inimile noastre. Ne revine nouă tuturor, fiecăruia în parte, ca în acest an să purtă, în societate, în familie, în mijlocul celor dragi, mesajul pe care Biserica l-a transmis în această perioadă. Este de datoria fiecărui creștin de a fi purtător autentic al lui Cristos, semn și instrument al luptei pentru unitate și pace.
Diacon Marius-Claudiu Dumea
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
25 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - ultima zi,
lecturi: 12.