Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a treia zi

Cea de-a treia zi de rugăciune comună, realizată între credincioșii catolici și ortodocși, i-a regăsit pe aceștia, sâmbătă, 20 ianuarie 2007, la biserica "Sfinții Petru și Pavel" (Bărboi).

La începutul acestei celebrări pr. protopop Constantin Andrei a adresat tuturor celor prezenți un salut frățesc de "bine ați venit" și și-a exprimat dorința "ca timp de o oră să ne concentrăm și să ne rugăm atotputernicului Dumnezeu să audă glasul rugăciunii noastre și să devenim mai buni, mai drepți, mai credincioși și mai cu iubire unii față de alții". A "justificat" prezența credincioșilor acolo ca pe o împlinire a rugăciunii lui Isus, "Ca toți să fie una".

În cuvântul de început a mai fost punctată dubla cerință a lui Isus Cristos, necesară și timpului nostru: "Mântuitorul nostru Isus Cristos a dorit două lucruri de la noi, esențiale: unitatea și iubirea. Unitatea credinței a dorit-o prin rugăciunea pe care a înălțat-o în grădina Ghetsemani. Știind ce se va întâmpla între timp, s-a rugat ca Dumnezeu să aibă grijă ca cei care slujesc lui, de Biserica pe care o va întemeia".

Un cuvânt i-a privit pe cei care, în acest timp, în care eforturile celor de bună voință se concentrează pe ideea stringentă a unității, nu parcurg același drum: "Lipsa de unitate înseamnă dezbinare și se condamnă atât dezbinarea cât și dezbinatorii, și de aceea, iată aceste două Biserici fac eforturi ca să fie unitate de credință, să ajungem din nou la ceea ce era la început, când toți, într-un glas, într-un gând, preaslăveau pe Dumnezeu".

Lecturile din Sfânta Scriptură au fost luate din Cartea profetului Ioel, Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni și din Evanghelia după sfântul Ioan. Prima lectură (Il 2,28-32), despre revărsarea Duhului Sfânt asupra tuturor și despre semnele ce vor preceda venirea în slavă a Domnului, a fost proclamată de părintele Daniel Iacobuț, vicar la Parohia "Sf. Tereza". Cea de-a doua lectură (1Cor 12,3-7,12-13), în care ne este făcut cunoscut faptul că doar prin puterea oferită de Duhul putem afirma dumnezeirea lui Cristos, a fost citită de părintele Iosif Comorașu, paroh la Parohia "Sf. Anton". Evanghelia (In 15,26-27;16,12-13), care a vorbit despre înțelegerea de pe urmă ce va fi primită de la Duhul, prin care tot adevărul va fi cunoscut, a fost proclamată de către părintele Cornel Cadar. Tot prin el a răsunat în impresionantul lăcaș de cult și cuvântul de învățătură duhovnicească.

Accentul a căzut într-un mod deosebit pe două fundamente, care ne motivează și ne susțin să fim împreună. Astfel, noi suntem în comuniune, formăm o comunitate, fiind adunați sub același cuvânt și sub același Duh.

Părintele Cornel Cadar a vorbit despre speranțele care ne însoțesc pe drumul spre unitate: "Suntem încurajați pe drumul unității de evenimentele care au avut loc sau care vor avea loc în Biserică. Ne amintim că la sfârșitul lunii noiembrie, anul trecut, papa Benedict al XVI-lea, făcând o vizită în Turcia, s-a întâlnit cu patriarhul ecumenic Bartolomeu I. În ziua de 30 noiembrie 2006 au semnat împreună o declarație după ce s-au rugat împreună. Și în această declarație și-au exprimat dorința de a continua drumul unității". A amintit și de Întâlnirea Ecumenică Europeană de la Sibiu, ocazie cu care se vor aduna principalii lideri spirituali ai creștinătății.

Răspunsul în fața unor provocări ale timpului, prin care se desconsideră aceste încercări și eforturi spre unitate, este dat și rezidă în cuvântul lui Dumnezeu - a mai afirmat părintele predicator -, prin privirea cu credință și valorificarea în mod real a posibilităților de creștere reciprocă.

În cuvântul de final, accentuând necesitatea rugăciunii în acest parcurs comun spre unitate, precum și necesitatea evidențierii elementelor edificatoare, părintele protopop Constantin Andrei a afirmat: "Însăși rugăciunea este scară către cer. Și am putut să vedem cât de frumos, cât de plăcut și cât de necesar este să ne rugăm mai mult, să eliminăm tot ceea ce ne desparte și să căutăm ceea ce ne apropie mai mult".

Celebrarea ecumenică din seara zilei de 20 ianuarie s-a încheiat cu binecuvântarea acordată de părintele Iosif Dorcu, decan de Iași. La ieșirea din biserică, conform invitației făcute de părintele protopop Constantin Andrei, credincioșii s-au bucurat, împreună, la o agapă frățească.

Următoarea întâlnire ecumenică va avea loc duminică, 21 ianuarie, la ora 17.00, la biserica romano-catolică "Sf. Tereza".

Iulian Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a treia zi.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat