Iași: Ecouri la o inițiativă privind ocrotirea căsătorie și familiei în România
Un comitet de inițiativă a demarat, în 2006, procedurile pentru introducerea în Constituția României a unui amendament privind interzicerea poligamiei și permiterea doar a căsătoriilor heterosexuale. Au fost mai multe campanii de strângere de semnături, pentru care, la un anumit moment, s-a cerut și sprijinul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, pe care această instituție l-a oferit cu generozitate. La 16 ianuarie 2007, din partea acestui comitet a sosit o scrisoare de mulțumire pe adresa Episcopiei.
* * *
Comitetul de inițiativă
Proiectul Legislativ privind Ocrotirea Căsătoriei și Familiei în România
Str. Victor Babeș nr. 3, Iași
Tel. 0742.956.865
16 ianuarie 2007
Către Episcopia Romano-Catolică, Iași
În anul 2006, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne-am implicat într-un proiect care are ca scop păstrarea clarității și normalității în ceea ce privește înțelegerea și utilizarea publică a conceptului de familie. Astfel, urmărim ca în Constituția României, la art. 48 să fie introdusă următoarea formulare: "În România poligamia este interzisă, iar căsătoria este permisă doar între un bărbat și o femeie". Câteva din motivele ce stau la baza acestui demers sunt:
- familia compusă dintr-un bărbat și o femeie a fost întemeiată de Dumnezeu și trebuie păstrată ca atare;
- încă de la apariția sa în istorie, poporul român este creștin, aceasta fiind una din trăsăturile sale definitorii, iar familia este expresia acestei credințe;
- familia este garantul valorilor morale, spirituale și culturale ale generației tinere, precum și al unei societăți sănătoase, stabile și cu un viitor. Fără familie, progresul societății umane este imposibil;
- în ultima vreme se fac auzite tot mai multe voci care încearcă să denatureze familia așa cum a lăsat-o Dumnezeu, promovând relații nefirești între oameni, în totală opoziție cu învățăturile creștine.
În conformitate cu Legea nr. 189 din 1999, am parcurs mai multe etape ale proiectului, finalizând pe 21 decembrie 2006 prin depunerea la Parlament a listelor de semnături de susținere. Etapele următoare constau din obținerea avizului Curții Constituționale; adoptarea de către Parlament a unei legi a referendumului pe această problemă și organizarea referendumului.
La nivel național s-au strâns peste 650.000 de semnături, ceea ce confirmă atașamentul românilor la valorile tradiționale ale familiei. La nivelul județului Iași au fost strânse 27.169 de semnături atestate de primărie, iar în alte județe ale Moldovei situația se prezintă astfel: Bacău 20.329, Vaslui 23.000, Botoșani 34.000, Neamț 39.000, Suceava 51.730 și Galați 51.813 semnături.
La acest proiect participă credincioși din toate bisericile și cultele din România. Din acest punct de vedere, proiectul este o reușită prin faptul că toți cei care respectă valorile creștine fundamentale cu privire la familie au arătat că ei constituie o majoritate morală în această țară. Dincolo de diferențele dogmatice, toți cei care se numesc "creștini" conlucrează atunci când este vorba de un bine moral comun, vital pentru sănătatea societății noastre.
Dorim să mulțumim pe această cale susținerii deosebite oferite de Biserica Creștină Romano-Catolică prin Episcopia Romano-Catolică Iași, în desfășurarea acestui proiect. Avem credința că și de acum încolo, pentru etapele care urmează, ne vom bucura de sprijinul dumneavoastră, astfel încât amendamentul propus să fie introdus în Constituția României și astfel, familia creștină să fie protejată prin Legea Fundamentală a țării. De asemenea, vă urăm un an 2007 cu sănătate și bucurii duhovnicești!
Doamne ajută!
Lect. univ. dr. Vasile Maciuc,
membru în Comitetul de inițiativă
lecturi: 12.