Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Festival "Privind copiii"

La Iași, în perioada 4-6 decembrie 2006, a fost un festival itinerant de film, care și-a propus promovarea drepturilor copilului printr-un program de șapte filme, urmate de dezbateri. Toate proiecțiile de film s-au desfășurat la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" din Parcul Copou. Festivalul Itinerant Iași a fost continuarea Festivalului Internațional de Film "Privind Copiii" - "Facing children", care a avut loc la București sub egida SIGNIS și UNICEF în perioada 15-20 noiembrie 2006. Parteneri locali ai proiectului au fost Centrul Diecezan Caritas Iași și Primăria Municipiului Iași.

Un copil are:

  • dreptul la viață (Articolul 6)

  • dreptul la identitate (Articolul 8)

  • dreptul la familie (Articolul 5)

  • dreptul la un mediu care să-l protejeze (Articolul 9)

  • dreptul la educație (Articolul 28)

  • dreptul la libertatea de exprimare (Articolul 13)

  • dreptul la protecție împotriva oricăror forme de violență, vătămare sau abuz, fizic sau mental, de abandon sau neglijență, de rele tratamente sau de exploatare, inclusiv abuz sexual (Articolul 19)

  • dreptul de a fi protejat împotriva exploatării economice (Articolul 32)

  • dreptul la protecție în caz de război (Articolul 38)

  • dreptul la protecție împotriva discriminării (Articolul 2)

Nu întâmplător am început cu decalogul de mai sus. Aidoma aceluia lăsat pe munte lui Moise, apoi gravat pentru totdeauna în inima omului (nu mai amintim de ce s-a trecut de la scrijelitul legii în piatră, la punerea ei în inimă), și acesta de mai sus dovedește spiritul legii de a-l apăra pe om de propriile porniri rele.

UNICEF și Asociația SIGNIS România au desfășurat un proiect care promovează drepturile copilului prin film. Obiectivele acestui proiect au fost acelea de a promova cunoașterea drepturilor copilului prin intermediul celei de a șaptea arte, de a stimula cooperarea în domeniul educației, între cineaști, asistenți sociali și psihologi, de a oferi unor copii defavorizați sau marginalizați oportunitatea de a se exprima prin intermediul fotografiei și a producțiilor video și de a face cunoscută viziunea lor asupra drepturilor copilului atât publicului larg cât și factorilor de decizie din societate, de a informa și sensibiliza comunitatea asupra problemelor cu care se confruntă copii defavorizați și, nu în ultimul rând, de a oferi publicului larg o modalitate de a înțelege problematica drepturilor copilului, prin dezbaterile unor filme de calitate. Festivalul a avut o secțiune itinerantă: Iași și Timișoara.

La Iași, Festivalul "Privind copiii" s-a desfășurat în perioada 4-6 decembrie, organizator local fiind Centrul Diecezan Caritas Iași, în parteneriat cu Casa de Cultură "Mihai Ursachi" și Primăria Municipiului Iași.

Lista invitaților a cuprins personalități din domeniul universitar, religios, social și media, deoarece intenția noastră a fost de a aborda subiectele filmelor din punctul de vedere al realizării lor, al mesajului pe care l-au transmis, și al experienței de care dispuneau participanții.

Am avut onoarea ca în deschidere să participe PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, pr. Egidiu Condac, Director General Centrului Diecezan Caritas Iași, pr. Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-catolic "Sf. Iosif", Anca Berlogea, președinte SIGNIS România, prof. univ. Popa Cojocaru, Fundația Holt (care a transmis mesajul UNICEF), un reprezentant al DGASPC Iași.

Dezbaterile care au urmat primei proiecții, "Copiii din Beslan" (Trofeul pentru Drepturile Copilului oferit de SIGNIS și UNICEF), au scos la lumină, prin moderarea făcută de pr. Wilhelm Dancă, o întrebare care a marcat toate cele trei zile ale Festivalului, născută din replica unui copil din film, victimă a catastrofei din Beslan: "Când eram acolo, eu nu credeam în Dumnezeu. Credeam în Armata Roșie care mă va salva". Întrebarea părintelui era: Dacă pentru un creștin e mai mult sau mai puțin greu în mijlocul unei suferințe atroce, cât de greu trebuie să fie pentru omul care nu crede în Dumnezeu? Aceeași problematică am întâlnit-o prezentată dintr-o altă perspectivă de către doamna conf. univ. Daniela Șoitu, în filmul Lilja 4-ever, un film despre traficul de persoane.

În seara aceleiași zile a festivalului am beneficiat și de prezența a doi documentariști ieșeni, Dana Petrea și Titus Ceia, care mai mult decât observații de natura profesională asupra documentarelor proiectate (Living Rights), ne-au împărtășit din experiența lor și uneori, din compromisurile pe care trebuie să le facă orice jurnalist, documentarist în istorisirea adevărului despre un grup minoritar. În experiența lor, aplicând la realitatea românească, a fost vorba despre minoritatea romilor.

Un alt moment tulburător de frumos s-a întâmplat în cea de a doua zi a festivalului, când invitata noastră, conf. univ. Gabriela Irimescu, de la Catedra de Sociologie Asistență Socială a Universității "Al.I. Cuza", a reușit să declanșeze o dispută aprinsă între studenții de la Psihologie și cei de la Sociologie, în urma vizionării de data aceasta, a unui film de ficțiune Ça commence aujourd?hui.

În film era vorba despre dificultățile pe care le întâmpină un director de grădiniță în relația cu autoritățile locale, încercând să reprezinte interesele beneficiarilor defavorizați din punct de vedere social. În cele din urmă, disputa s-a dizolvat în observațiile unor artiști din sală, ceea ce a destins auditoriul foarte aplecat către problemele sistemului românesc pe care desigur că deja le sesizează. Însă, la întrebarea invitatei "Care a fost bunul câștigat în acea seară?", a răsunat clar răspunsul unei studente: "O discuție serioasă între noi și dumneavoastră, în afara mediului universitar". Așadar, aplauze pentru Casa de Cultură "Mihai Ursachi", datorită căreia a reușit să se creeze un astfel de ambient.

Mulți dintre profesioniștii invitați au considerat necesar să aibă la dispoziție filme precum cele vizionate drept material didactic atât în domeniul universitar, cât și în cel social. Apoi, să nu se mai mire nimeni, mulți studenți ieșeau la sfârșitul serii îngăimând că abia atunci aflau despre un drept al lor sau al celor mai mici...

Ultima zi a festivalului, stând întâmplător sau nu sub semnul sfântului Nicolae, a umplut de bucurie inimile tuturor, sfântul având grijă, printr-o minunată inspirație, să-și trimită colegul mai tânăr de breaslă, pe PS Petru Gherghel să împartă daruri copiilor care au participat la atelierele din vară "Un minut de adolescență" (și ale căror filmulețe le-am vizionat), altor copii beneficiari ai proiectelor Caritas și copiilor de la Corul "Luceafărul" și Academia "Show" (prof. Anca Apetroaiei, Cosmina Țărnă și Ligia Cosoi) care ne-au încântat cu cântece și dansuri.

Îi mulțumim pe această cale episcopului nostru, PS Petru Gherghel, pentru că a răspuns cu atâta solicitudine invitației noastre și a împărțit cu bonomia care îl caracterizează, daruri celor 150 de copilași prezenți. Unii dintre copii făcuseră un film de un minut despre viața lor, alții deja colaborează cu televiziunile locale și chiar participă la Festivaluri Internaționale de Muzică; alții, dar nu cei din urmă, s-au lăsat încântați și încurajați în acea zi dedicată lor să se exprime liber și cu voie bună.

Suntem siguri că primul Festival de Film privind Drepturile Copilului ar putea să însemne un izvor bogat pentru spiritualitatea, profesionalismul și destinele multor ieșeni. De aceea, mulțumind tuturor colaboratorilor și participanților, spre mai marea glorie a lui Dumnezeu, așteptăm noi participanți și în edițiile viitoare.

Vasilica Oncioaia și sr. Petra Mariuț, CJ,
Centrul Diecezan Caritas Iași


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat