Săbăoani: Procesiunea luminii
La două săptămâni de la sfințirea noii biserici, comunitatea din Săbăoani s-a adunat din nou în jurul sfintei Fecioare, regina sfântului Rozariu, pentru rugăciune. Fiind luna rozariului, duminică, 22 octombrie 2006, a avut loc la ora 18.00, o Liturghie specială închinată Maicii Domnului, prezidată de PS Aurel Percă, urmată de o procesiune cu lumânări în jurul bisericii.
Ceremoniile au început la ora 17.30, cu primirea oaspeților și cu recitarea solemnă a sfântului Rozariu.
A urmat apoi sfânta Litughie la care, alături de PS Aurel Percă, au mai participat prelatul Albert Holenstein, pr. Petru Sescu, pr. Pal Mihai, pr. Vasilică Pană, preoții din parohie, precum și o mulțime mare de credincioși din Săbăoani și din parohiile din jur.
La sfârșitul Liturghiei s-a plecat într-o procesiune a luminii în jurul bisericii, în care tinerii au purtat statuia reginei rozariului, iar pelerinii, cu lumânările aprinse în mâini, au cinstit-o pe sfânta Fecioară prin rugăciuni, cântece și litanii. Întreaga celebrare s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă acordată credincioșilor de PS Aurel Percă de pe esplanada de la intrarea în biserică.
Pr. Toma Encuță, paroh de Săbăoani, a fost rugat să evoce evenimentul în câteva rânduri pentru situl diecezei, rânduri pe care le redăm în continuare:
"Cred în minuni pentru că în spatele acestor frumoase realități nu e altcineva decât Dumnezeu care este iubire. Un Dumnezeu care mereu este pornit pe urmele creaturilor sale.
Nimeni dintre cei prezenți la celebrarea euharistică din această seară nu ar fi crezut acum trei ani că la 7 octombrie 2006 va fi sfințită biserica "Regina Sfântului Rozariu", și că la 22 octombrie 2006 se va celebra prima Liturghie cu procesiune solemnă, la care să participe aproximativ 10.000 de credincioși, pelerini din Săbăoani și din satele vecine. A intrat în istorie acest moment solemn prezidat de PS Aurel Percă, un eveniment ce a dus spiritului nostru un plus de noutate și vigoare divină.
Nu a fost vis, ci a fost realitate. Priveam cu atenție la episcopul Aurel cu câtă bucurie și emoție a vorbit poporului creștin, atât în cadrul celebrării euharistice, cât și la sfârșitul procesiunii, când pelerinii, cu lumânările aprinse în mâini, sub privirea preacuratei Fecioare Maria, regina rozariului, primeau cu bucurie mesajul divin al episcopului. Înălțător a fost momentul când noi toți cei prezenți, cu capul plecat, am primit binecuvântarea cerului, prin mijlocirea preasfintei Fecioare, din mâinile Excelenței sale. Cât de feerică și sfântă a fost atmosfera din Grădina Maicii Domnului din Săbăoani, când la sfârșit, cu toții, am înălțat lumânările aprinse în plină noapte și am cântat cu bucurie Mariei, mulțumind cerului pentru acest dar.
Acum pot spune cu cea mai profundă sinceritate, umilință și bucurie, că a fost o mare binecuvântare pentru mine ca, împreună cu preoții colaboratori, cu creștinii din Săbăoani și cu alți creștini de bunăvoință din țară și de peste hotare, să ridicăm spre slava lui Dumnezeu și pentru binele spiritual al credincioșilor acest sanctuar marian. Aici o vom găsi mereu pe Maria cu brațele deschise, pentru a ne apăra. Aici, întunecați de patimi și ispite, în locurile sacre ale acestui sanctuar vom găsi lumină și forță de a ne ridica și de a tinde cu optimism spre viața divină. Aici, în mărețul sanctuar din Săbăoani, vom trăi momente de paradis, așa cum în această seară de 22 octombrie am simțit paradisul coborât pe pământ, am simțit-o atât de aproape de noi pe Maria. Aici, în sfântul sanctuar al Mariei, generație după generație - copii, tineri, adulți și bătrâni -, beneficiind din plin de harul divin, va aduce prinosul ei de mulțumire Tatălui ceresc.
A fost o seară înălțătoare, în care am simțit din plin aroma dumnezeiască revărsată asupra tuturor acelora care au participat la marele eveniment. La sfârșit, toți cei prezenți au putut spune cu multă bucurie, împreună cu sfânta Fecioară:
«Preamărește suflete al meu pe Domnul
și nu uita nicicând de binefacerile lui»".
Pr. Mihăiță Blaj
lecturi: 18.