![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
Ziua de 7 octombrie 2006 va rămâne pentru multă vreme de acum încolo în amintirea credincioșilor din Săbăoani, întrucât în această zi au trăit marea bucurie de a participa la sfințirea bisericii "Regina Sfântului Rozariu", cel de-al treilea lăcaș de cult al comunității, ridicat în perioada septembrie 2003 - octombrie 2006. Liturghia de sfințire a bisericii și de consacrare a altarului a început la ora 11.00 și a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au participat: PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, PS Anton Coșa, prelatul Martin Walchhofer (Salzburg), prelatul Albert Holenstein, oaspeți veniți din străinătate, preoți din Biserica Greco-Catolică, preoți din sat, din împrejurimi și de departe (aproximativ 100), numeroase oficialități, cei care au contribuit într-o formă sau alta la ridicarea noii biserici, precum și numeroși credincioși.
"Ce este mai frumos" - a spus în continuare PS Aurel Percă - "decât să încredințăm această biserică celei care este plină de har și templul prin excelență al Duhului Sfânt..., unde însuși Dumnezeu a venit să locuiască între noi! Maria este, așadar, templul, locul spiritual în care se descoperă gingășia lui Dumnezeu față de poporul său".
După predică a fost intonată Litania tuturor sfinților și au fost depuse în altar moaște aparținând sfântului Anton de Padova, sfântului Francisc de Sales și sfintei Ecaterina din Siena. A urmat ungerea altarului și a pereților cu sfânta crismă, apoi pe altar s-a aprins focul și s-a pus tămâie. În continuare, episcopul a incenzat altarul și întreaga biserică. După ștergerea și pregătirea altarului, episcopul, conform ritului prescris, a aprins lumânările de pe altar. Apoi au fost aprinse și celelalte lumini din biserică, începând astfel liturgia euharistică.
După sfânta Liturghie, toți cei prezenți la acest eveniment solemn au fost invitați la biserica din centru, pentru a participa la o masă fraternă și la un program cultural-artistic oferit de copiii și tinerii din parohie. Cu această ocazie, pr. Toma Encuță a ținut, la rândul său, să le mulțumească din inimă și să le ofere diplome celor care l-au susținut din punct de vedere financiar în realizarea mărețului proiect, dar și tuturor celor care și-au adus contribuția într-un fel sau altul la construirea noii biserici. Detalii despre eveniment sunt prezentate și pe situl www.sabaoani.cnet.ro. Emanuel Imbrea * * *
Scurt istoric al desfășurării lucrărilor:
* * * Biserica "Regina Sfântului Rozariu" are 60 m lungime, 28 m lățime în crucieră și 22 m în navată, înălțimea de 16 m în interior și 20 m în exterior, și are trei turnuri, două laterale de 30 m fiecare și unul principal de 50 m. Biserica este concepută sub formă de cruce, atât interiorul, cât și exteriorul său vorbind de la sine despre simbolul central al creștinismului. Intrarea în curtea bisericii se face printr-un porticul alcătuit din șase coloane care, împreună cu cele șase coloane de la intrarea în biserică, îi simbolizează pe cei doisprezece apostoli, și dintr-o boltă semicirculară, întreruptă la mijloc de o piatră, simbolul lui Cristos, piatra din capul unghiului. Această boltă realizează împreună cu poarta forma unui ostensor. Curtea bisericii are forma unui potir, iar în interiorul ei este amenajată "grădina Maicii Domnului", care, prin frumusețea și deschiderea ei, creează o atmosferă care îi îndeamnă pe credincioși la rugăciune și interiorizare.
La intrarea în biserică, pașii credinciosului sunt conduși de o cruce imensă din marmură, plasată pe pavimentul bisericii și care se termină sub altar, vrând să semnifice faptul că Euharistia este actualizarea jertfei lui Cristos de pe cruce, izvorul oricărui har din lume. Construit din marmură masivă, altarul are forma unui potir. De o parte și de alta a sa se află două pupitre, ale căror socluri preiau tema coloanelor din biserică și care au partea superioară sub formă de papirus. Altarul închide în el relicve ale sfântului Anton de Padova, ale sfântului Francisc de Sales și ale sfintei Ecaterina din Siena, așezate sub placa superioară cu ocazia consacrării. Interiorul bisericii este dominat de imaginea sfintei Fecioare din spatele altarului, realizată în mozaic, care reia într-o altă formă ideea statuii din exteriorul bisericii. Sfânta Fecioară este reprezentată ca fiind cea care, umilindu-se și acceptând crucea în viața ei, e acum înălțată la Tatăl. Maria este îmbrăcată într-o haină roșie (simbolul pământului), acoperită de o mantie albastră (simbolul cerului), întregul portret fiind încadrat de un fond auriu (simbolul gloriei cerești), joc de culori ce simbolizează faptul că Maria, deși este în cer, continuă să fie mijlocitoare între noi și Fiul ei prezent pe altar.
În dreapta altarului se află baptisteriul, realizat în marmură și alcătuit dintr-un soclu și cinci cercuri concentrice suprapuse. În partea opusă se află cel de-al doilea tabernacol, din metal aurit și gravat cu simboluri euharistice. Concepută într-un stil clasico-modern, Calea crucii se impune prin sobrietatea stațiunilor, care îl au în centru pe Isus, cel ce acceptă drumul crucii, pentru ca noi să putem ajunge la mântuire. Fiecare stațiune reprezintă un studiu de portret al personajelor, ale căror chipuri sunt lucrate cu minuțiozitate. De remarcat este faptul că, pe lângă mesajul clasic al scenelor, în toate cele 14 stațiuni se poate citi mesajul artistului, care scoate în evidență diferite realități filozofico-existențiale. Un exemplu în acest sens îl constituie chiar prima stațiune, în care Isus pare să nu-l asculte pe Pilat, conștient fiind de misiunea primită de la Tatăl. Deși este legat la mâini, Mântuitorul este reprezentat ca fiind liber, în timp ce Pilat, deși e liber, este reprezentat ca fiind legat. Interiorul bisericii este conceput într-un stil romanic, simplu. Impresionează de la prima vedere cele 12 coloane solide, simbolul apostolilor, stâlpi pe care se sprijină Biserica vie a lui Cristos. Capacitatea spațiului de cult este de peste 1.500 de locuri: 800 în bănci și aproximativ 700 pe culoare, în spate și la cor. lecturi: 53.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |