Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: FOCUSSăbăoani: Sfințirea bisericii "Regina Sfântului Rozariu" (I)

Ziua de 7 octombrie 2006 va rămâne pentru multă vreme de acum încolo în amintirea credincioșilor din Săbăoani, întrucât în această zi au trăit marea bucurie de a participa la sfințirea bisericii "Regina Sfântului Rozariu", cel de-al treilea lăcaș de cult al comunității, ridicat în perioada septembrie 2003 - octombrie 2006. Liturghia de sfințire a bisericii și de consacrare a altarului a început la ora 11.00 și a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au participat: PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, PS Anton Coșa, prelatul Martin Walchhofer (Salzburg), prelatul Albert Holenstein, oaspeți veniți din străinătate, preoți din Biserica Greco-Catolică, preoți din sat, din împrejurimi și de departe (aproximativ 100), numeroase oficialități, cei care au contribuit într-o formă sau alta la ridicarea noii biserici, precum și numeroși credincioși.

Foto: FOCUSDupă salutul PS Petru Gherghel și după cuvântul de mulțumire adresat de pr. paroh Toma Encuță tuturor celor care și-au adus contribuția într-un fel sau altul la ridicarea noului lăcaș de cult dedicat sfintei Fecioare Maria, a urmat sfințirea și stropirea cu apă a credincioșilor și a zidurilor bisericii. După aceea, episcopul a preluat cheile și a deschis noua biserică, spunând: "Intrați cu credință prin porțile casei Domnului...". Apoi, rând pe rând, ministranții, preoții, episcopii și ceilalți credincioși au pășit cu emoție și multă bucurie spre altarul noii biserici.

Foto: FOCUSAu urmat intonarea imnului "Mărire", proclamarea lecturilor sfinte și cuvântul de învățătură al PS Aurel Percă. "Întreaga solemnitate de astăzi trebuie să ne îndrepte privirea și gândul spre sfințenia acestui loc, unde vom veni să-l adorăm pe Dumnezeu, care trăiește în mijlocul nostru", a spus episcopul la începutul predicii. "Aici îi vom oferi găzduire Mântuitorului și vom învăța să ne recunoaștem ca adevărați frați și să construim zi de zi o vie și mare comunitate de credință".

Foto: FOCUSVorbind apoi despre semnificația zidirii unui lăcaș de cult, episcopul a subliniat: "A construi o biserică este o lucrare pe care Duhul lui Dumnezeu o însuflețește... A înălța o biserică este ofranda întregii comunități, care se adună pentru a celebra jertfa lui Cristos".

"Ce este mai frumos" - a spus în continuare PS Aurel Percă - "decât să încredințăm această biserică celei care este plină de har și templul prin excelență al Duhului Sfânt..., unde însuși Dumnezeu a venit să locuiască între noi! Maria este, așadar, templul, locul spiritual în care se descoperă gingășia lui Dumnezeu față de poporul său".

Foto: FOCUS"Consacrând o biserică, noi îl lăudăm pe Dumnezeu..., care face din Biserica sa un trup viu, însuflețit de sângele lui Cristos. Noi îl lăudăm pe Dumnezeu, care înalță cetatea sa sfântă, deoarece ea îl are drept piatră unghiulară pe Isus Cristos", a mai spus episcopul.

După predică a fost intonată Litania tuturor sfinților și au fost depuse în altar moaște aparținând sfântului Anton de Padova, sfântului Francisc de Sales și sfintei Ecaterina din Siena. A urmat ungerea altarului și a pereților cu sfânta crismă, apoi pe altar s-a aprins focul și s-a pus tămâie. În continuare, episcopul a incenzat altarul și întreaga biserică. După ștergerea și pregătirea altarului, episcopul, conform ritului prescris, a aprins lumânările de pe altar. Apoi au fost aprinse și celelalte lumini din biserică, începând astfel liturgia euharistică.

Foto: FOCUSDupă împărtășanie, au luat cuvântul prelatul Albert Holenstein, un preot reprezentând Biserica Greco-Catolică și episcopul Petru Gherghel, care a ținut să-l felicite într-un mod deosebit pe pr. paroh Toma Encuță pentru zelul și activitatea depusă la ridicarea unei biserici mărețe închinate sfintei Fecioare Maria, înmânându-i cu acest prilej o cruce pectorală și o diplomă de onoare.

După sfânta Liturghie, toți cei prezenți la acest eveniment solemn au fost invitați la biserica din centru, pentru a participa la o masă fraternă și la un program cultural-artistic oferit de copiii și tinerii din parohie. Cu această ocazie, pr. Toma Encuță a ținut, la rândul său, să le mulțumească din inimă și să le ofere diplome celor care l-au susținut din punct de vedere financiar în realizarea mărețului proiect, dar și tuturor celor care și-au adus contribuția într-un fel sau altul la construirea noii biserici.

Detalii despre eveniment sunt prezentate și pe situl www.sabaoani.cnet.ro.

Emanuel Imbrea

* * *

Foto: FOCUSBiserica "Regina Sfântului Rozariu"

Scurt istoric al desfășurării lucrărilor:

  • 10 septembrie 2003: începerea lucrărilor la cea de-a treia biserică a comunității din Săbăoani;

  • până la 27 noiembrie 2003: turnarea temeliei și ridicarea zidurilor până la înălțimea de 2 m;

  • 1 martie - 7 noiembrie 2004: finalizarea zidurilor, punerea acoperișului și începerea lucrărilor la cele trei turnuri;

  • 28 martie - decembrie 2005: finalizarea turnurilor, tencuirea zidurilor și punerea instalației de încălzire;

  • martie - octombrie 2006: împodobirea bisericii cu obiectele de cult necesare și amenajarea curții;

  • 7 octombrie 2006: sfințirea bisericii și consacrarea altarului.

* * *

Foto: FOCUSPrezentare

Biserica "Regina Sfântului Rozariu" are 60 m lungime, 28 m lățime în crucieră și 22 m în navată, înălțimea de 16 m în interior și 20 m în exterior, și are trei turnuri, două laterale de 30 m fiecare și unul principal de 50 m. Biserica este concepută sub formă de cruce, atât interiorul, cât și exteriorul său vorbind de la sine despre simbolul central al creștinismului.

Intrarea în curtea bisericii se face printr-un porticul alcătuit din șase coloane care, împreună cu cele șase coloane de la intrarea în biserică, îi simbolizează pe cei doisprezece apostoli, și dintr-o boltă semicirculară, întreruptă la mijloc de o piatră, simbolul lui Cristos, piatra din capul unghiului. Această boltă realizează împreună cu poarta forma unui ostensor.

Curtea bisericii are forma unui potir, iar în interiorul ei este amenajată "grădina Maicii Domnului", care, prin frumusețea și deschiderea ei, creează o atmosferă care îi îndeamnă pe credincioși la rugăciune și interiorizare.

Foto: FOCUSTot farmecul aspectului exterior al bisericii este dat de statuia sfintei Fecioare, Regina Sfântului Rozariu, patroana acestui locaș de cult. Statuia, de 8 m înălțime și 3 m lățime, este realizată în stilul Art Deco și o prezintă pe sfânta Fecioară cu rozariul la piept și cu mâinile larg deschise, chemând poporul lui Dumnezeu la meditație și rugăciune. Impresionate sunt mâinile sfintei Fecioare, parcă exagerat de mari, tocmai pentru a exprima perseverența ei în a ne strânge în brațele ei de mamă.

La intrarea în biserică, pașii credinciosului sunt conduși de o cruce imensă din marmură, plasată pe pavimentul bisericii și care se termină sub altar, vrând să semnifice faptul că Euharistia este actualizarea jertfei lui Cristos de pe cruce, izvorul oricărui har din lume.

Construit din marmură masivă, altarul are forma unui potir. De o parte și de alta a sa se află două pupitre, ale căror socluri preiau tema coloanelor din biserică și care au partea superioară sub formă de papirus. Altarul închide în el relicve ale sfântului Anton de Padova, ale sfântului Francisc de Sales și ale sfintei Ecaterina din Siena, așezate sub placa superioară cu ocazia consacrării.

Interiorul bisericii este dominat de imaginea sfintei Fecioare din spatele altarului, realizată în mozaic, care reia într-o altă formă ideea statuii din exteriorul bisericii. Sfânta Fecioară este reprezentată ca fiind cea care, umilindu-se și acceptând crucea în viața ei, e acum înălțată la Tatăl. Maria este îmbrăcată într-o haină roșie (simbolul pământului), acoperită de o mantie albastră (simbolul cerului), întregul portret fiind încadrat de un fond auriu (simbolul gloriei cerești), joc de culori ce simbolizează faptul că Maria, deși este în cer, continuă să fie mijlocitoare între noi și Fiul ei prezent pe altar.

Foto: FOCUSTabernacolul, realizat tot în mozaic, este așezat în centrul globului pământesc, arătând că acolo se află cea mai prețioasă comoară a lumii, Cristos.

În dreapta altarului se află baptisteriul, realizat în marmură și alcătuit dintr-un soclu și cinci cercuri concentrice suprapuse. În partea opusă se află cel de-al doilea tabernacol, din metal aurit și gravat cu simboluri euharistice.

Concepută într-un stil clasico-modern, Calea crucii se impune prin sobrietatea stațiunilor, care îl au în centru pe Isus, cel ce acceptă drumul crucii, pentru ca noi să putem ajunge la mântuire. Fiecare stațiune reprezintă un studiu de portret al personajelor, ale căror chipuri sunt lucrate cu minuțiozitate. De remarcat este faptul că, pe lângă mesajul clasic al scenelor, în toate cele 14 stațiuni se poate citi mesajul artistului, care scoate în evidență diferite realități filozofico-existențiale. Un exemplu în acest sens îl constituie chiar prima stațiune, în care Isus pare să nu-l asculte pe Pilat, conștient fiind de misiunea primită de la Tatăl. Deși este legat la mâini, Mântuitorul este reprezentat ca fiind liber, în timp ce Pilat, deși e liber, este reprezentat ca fiind legat.

Interiorul bisericii este conceput într-un stil romanic, simplu. Impresionează de la prima vedere cele 12 coloane solide, simbolul apostolilor, stâlpi pe care se sprijină Biserica vie a lui Cristos.

Capacitatea spațiului de cult este de peste 1.500 de locuri: 800 în bănci și aproximativ 700 pe culoare, în spate și la cor.


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat