![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
![]() Vineri, 8 septembrie. Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului ne găsește la Lourdes. Prin aerul primenit după ploaia din ajun, însoțiți de un soare prietenos de dimineață, pornim în procesiune pe străzile orașului. Purtând steagul marian, flancat de drapele tricolore, în frunte cu episcopul străbatem orașul până la Grotă recitând rozariul. Așa a început peregrinarea noastră pe la locurile cele mai importante de la Lourdes. Ne-am oprit toți pentru o rugăciune la Grota Massabielle, apoi am urcat treptele celor trei biserici suprapuse: bazilica "Sfântul Rozariu", cripta și bazilica "Neprihănita Zămislire". Era primul contact cu aceste locuri prin excelență sfinte, și de aceea emoțiile erau pe măsură. Am văzut persoane din grupul nostru extaziate de bucurie sau chiar plângând și rugându-se. Pentru mulți era momentul unei împliniri, a realizării unui vis.
În aceeași zi o mare parte a pelerinilor a putut urmări procesiunea cu sfântul sacrament de la ora 17.00. După procesiune urmează adorația sfântului sacrament iar apoi binecuvântarea specială a bolnavilor. În seara zilei de 8 septembrie grupul de voluntari ai Asociației "Caritas", prezent în Cite de Pierre, unde a fost cazat grupul de pelerini, a avut un marș al păcii și o seara festivă. Am putea spune că grupul de voluntari din România a prezentat un program artistic de excepție. Au mai participat grupuri din Cehia, Ucraina și Franța. Episcopul de Iași a avut o întâlnire cu grupul român și a apreciat generozitatea și voluntariatul lor. Ziua de sâmbătă se anunța interesantă încă de la primele ore ale dimineții. Înainte a răsări soarele am pornit spre Grota Massabielle, unde era programată Liturghia în limba română pentru ora 6.45. Din nou bucurie și emoție: aveam să rămânem 45 de minute în rugăciune chiar la locul aparițiilor Mariei. Pelerinii aveau să rămână chiar pe locul unde stătea Bernadeta în timpul aparițiilor. Episcopul, în omilia sa, afirma: "Observați că nu există aici o statuie a Bernadetei. Ei bine, toți pelerinii, care vin la această grotă sfântă, sunt alte Bernadete care o întâlnesc pe Maria".
Imediat după Liturghia în limba română ne-am îndreptat spre bazilica "Pius al X-lea" unde, la ora 10.00, începea Liturghia internațională. Bazilica, impresionant de mare, era plină până la refuz. Celebrant principal a fost cardinalul de Napoli, Crescenzio Sepe. Au mai concelebrat opt episcopi, printre care și episcopul de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, și peste o sută de preoți din toate țările și națiunile. Când s-a intonat imnul Gloria ne-am putut alătura și noi foarte ușor, cântecul fiindu-ne tuturor cunoscut. La evanghelie patru diaconi au proclamat textul sacru în patru limbi, în cele patru direcții ale bisericii. La rugăciunea credincioșilor, sr. Lidia Gherguț a rostit în limba română o invocație pentru unitatea creștinilor. La această Liturghie internațională au participat și câteva sute de bolnavi purtați în cărucioare de către voluntarii care îi însoțeau la Lourdes. După Liturghie Preasfințitul Petru Gherghel a avut o întrevedere cu reprezentații UNITALSI, o casă specială de pelerini care se ocupă cu cazarea infirmilor care vin la Lourdes. În ultima seară la Lourdes, episcopul Petru Gherghel împreună cu preoții care îl însoțeau în pelerinaj și cu pr. Mihai Percă, a avut o întrevedere cu episcopul de Tarbes și Lourdes, Mons. Jacques Perrier. S-a discutat și despre continuarea colaborării între diecezele noastre, colaborare începută prin prezența pr. Mihai Percă. Luni, 11 septembrie, pe când soarele era încă departe a răsări, am celebrat o Liturghie în capela coloniei unde am locuit. Se anunța un drum foarte lung: până seara să ajungem la Torino (Italia). În drumul nostru, doar într-o pauză scurtă, l-am întâlnit pe părintele Anton Robu, preot român care lucrează în Dieceza de San Remo. Seara târziu am ajuns la Torino.
De la Torino am plecat spre un alt oraș cu rezonanță pentru noi: Padova. Aici toți pelerinii au intrat cu emoție în bazilica ce adăpostește moaștele sfântului Anton. Am văzut cum toți au îngenuncheat în fața mormântului și au înălțat o rugăciune plină de speranță și încredere către "Sfântul minunilor". Am rămas peste noapte într-un sat de lângă Padova.
Apoi am coborât puțin până la casa părintească a episcopului martir. Aici este amplasată o lespede de piatră ce amintește de locul nașterii. În fața acestui monument episcopul, împreună cu cei prezenți, s-a rugat pentru odihna sufletului episcopului martir și pentru obținerea beatificării acestuia. Toți cei prezenți au pornit apoi în procesiune spre capela "Sfânta Elisabeta" și am celebrat sfânta Liturghie. Era tocmai în sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur, iar episcopul Anton s-a asemănat așa de mult cu acest sfânt! Seara târziu am părăsit Austria pentru a rămâne peste noapte în Ungaria.
Vineri, 15 septembrie, pe la ora amiezii, aveam să revenim pe pământ românesc. Pe la ora 16.00, după ce am călătorit prim munții Maramureșului, am ajuns la Sighetu Marmației. Am intrat cu sfioșenie și emoție, în tăcere și cu pietate în Cimitirul Săracilor, aici unde odihnesc osemintele multor episcopi, printre care și ale Preasfințitului Anton Durcovici. Am putea considera acest cimitir marele nostru Panteon, pentru că aici odihnesc numeroși mari oameni, de valoare ai Bisericii și ai țării noastre. Aveam sentimentul că intrăm într-o mare bazilică pentru a venera și pentru a ne ruga la moaștele sfinților noștri. Aici, pe o lespede de piatră, am celebrat sfânta Liturghie pentru episcopul Anton Durcovici. Cred ca Sighetu este cel mai sfânt loc din România pentru că în Cimitirul Săracilor de aici sunt cele mai multe moaște ale sfinților noștri martiri. La sfârșitul celebrării Liturghiei episcopul a rostit rugăciunea de încheiere a pelerinajului și a oferit binecuvântarea specială a pelerinilor.
Aici se încheie pelerinajul nostru dominat de prezența Mariei de la Lourdes și de la La Salette și de martiriul Episcopului Anton Durcovici. Acest pelerinaj, primul de așa mare amploare, cred că va rămâne unul de referință în istoria Bisericii noastre catolice din Moldova. Pr. Iosif Dorcu Mai multe imagini din timpul acestui pelerinaj puteți vedea în albumul foto.
lecturi: 41.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |