Pelerinaj la Lourdes: Însemnări (I)
Drumul către Lourdes
Luni dimineața, 4 septembrie, 150 de pelerini, din toate colțurile Moldovei, porneau cu emoție și bucurie la un drum lung spre Lourdes. Ne-am întânit la Piatra Neamț o mulțime de catolici care ne diferențiam între noi din multe puncte de vedere: ca vârstă, profesie, origine, misiuni și implicări variate în biserică. Dar toți porneam, împreună cu episcopul Petru Gherghel și cinci preoți, animați de aceeași dorință și ideal: să ajungem la Lourdes.
Ne-am încântat privirea traversând frumoșii noștri Carpați. Drumul fiind destul de greu, la câteva ore după miezul nopții am ajuns la Budapesta.
Marți dimineața pornim din nou la drum. Ne-am propus sa ajungem la Bregenz, în nordul Austriei. Chiar dacă doar din mersul autobuzului sau în micile popasuri, am rămas impresionați de ordinea, frumusețea și curățenia ce domnește pe drumurile din Austria.
Seara târziu poposim la Bregenz.
Miercuri dimineața începe un program interesant și impresionant la biserica "Sfântul Columban" din Bregenz. Suntem întâmpinați de preoții români de aici: pr. Pavel Solomon, paroh și decan de Bregenz, pr. Romeo Pal și pr. Celestin Dâscă.
Preasfințitul împreună cu gazdele și preoții pelerini au celebrat o sfântă Liturghie, în timpul căreia a făcut referință la marea personalitate a prelatului Hollenstein.
După Liturghie pelerinii au fost invitați la o recepție oferită de primitoarele gazde din Bregenz.
Străbatem apoi minunata Elveție.
În după-amiaza zilei de miercuri, deoarece trecem de orașul Grenoble, începem urcușul greu al munților Alpi pentru a ajunge la un sanctuar despre care nu știam prea multe. Soarele nu ne-a fost prea prieten pentru că a asfințit înainte ca noi să ajungem la sanctuarul din La Salette. Întunericul ne copleșea; drumul îngust și șerpuitor parcă nu mai avea capăt. Orice luminiță pe care o zăream credeam că e mănăstire. Doar luna, cocoțată pe un vârf de munte, ne-a fost tovarăș și prieten. Niciodată nu mi s-a părut luna așa de frumoasă și zâmbitoare.
După ora 21.00 ajungem. Aici pe vârf de munte găsim un impresionant complex pentru pelerini și minunați voluntari din toată lumea ne întâmpină cu o cină copioasă. Nu ne venea a crede ce minunății putem întâlni aici, pe creasta munților, deși încă nu știm ce surprize ne aduce ziua de mâine.
La primele mijiri ale soarelui mulți pelerini erau deja la grota de pe munte, la izvorul minunat sau în sanctuarul ce amintește de arătarea Maicii Domnului celor doi copii, Melania și Maximin, aici, la La Salette, la 19 septembrie 1846.
Toți ne bucurăm că găsim un așa munte minunat, un așa sanctuar și că putem călca pe un loc vizitat de Maica Preacurată. Încărcați cu emoțiile locului și ale momentului, am celebrat sfânta Liturghie împreună cu vicerectorul sanctuarului, pr. Efrem Munchi. Preasfințitul Pentru Gherghel a donat acestui sanctuar o icoană a Maicii Domnului de la Cacica.
În predica sa, pr. Iosif Dorcu a subliniat: "Noi trebuie să ducem tuturor mesajul de la Salette: Maria cere respectare duminicii, încetarea blasfemiilor îndreptate contra lui Dumnezeu și intensificarea rugăciunilor în lumea de azi și de la noi de acasă!"
Cu durerea că părăsim un asemenea loc, dar și cu bucuria că pașii ne-au fost conduși până aici, am coborât muntele admirând ceea ce nu am reușit la urcare.
Am pornit spre Lourdes. Drumul a fost și în această zi de joi foarte lung și am ajuns la Lourdes pe întuneric. Ultimii kilometri înainte de Lourdes am fost întâmpinați de o ploaie torențială. Să fi fost un semn? Să fi spălat ploaia drumurile spre Lourdes în cinstea sosirii pelerinilor români? Voia să însemne că vom fi copleșit aici cu o ploaie de haruri? O fi vrând să ne îndemne și pe noi la o purificare spirituală? Poate toate trei! Oricum, am ajuns cu bine la Lourdes. Despre Lourdes voi vorbi într-o corespondență viitoare.
Pr. Iosif Dorcu
lecturi: 28.