Interviu cu pr. Eugen Blaj: Viața de misionar
Părintele Eugen Blaj lucrează din octombrie 1999 ca misionar în Kenya. În perioada 29 mai - 20 iunie fiind în România a avut amabilitatea de a împărtăși câteva gânduri din experiența din misiune.
• Multă lume știe că sunteți misionar în Kenya. Puțini însă sunt cei care știu cum anume ați ajuns acolo. Ne puteți spune în câteva cuvinte cine și ce anume v-a călăuzit pașii pe acele meleaguri?
PS Petru Gherghel a vizitat Kenya împreună cu Preasfințitul din Padova care avea deja de 40 de ani misiuni în Kenya. Sunt convins că Domnul a pus în inima lui dorința de a colabora cu Biserica din Kenya, dorință pe care a dorit să o concretizeze în scurt timp. Știind de dorința mea de a fi misionar pe continentul african, într-o zi m-a întrebat dacă mai vreau să merg ca misionar. După ce a cerut și părerea altora, a considerat oportun să inițieze un proiect de colaborare a diecezei noastre cu Kenya, un proiect care s-a concretizat în noiembrie 1999 și care continuă și astăzi.
• Din multele momente grele prin care ați trecut ne puteți povesti unul pe care nu-l puteți uita ușor?
În misiune, din punct de vederea al evanghelizării, momentele cele mai grele sunt cele care îngreunează libertatea de evanghelizare. Unele dintre momentele cele mai dificile, mai dure, sunt conflictele etnice între cele două triburi majoritare din zona Parohiei Maikona pe care noi o păstorim. Și aceasta pentru că provoacă rivalități și dușmănii între ei, pentru că mărește nesiguranța drumurilor, a călătoriilor, și pentru că pare să se demonstreze că rasismul este superior fraternității creștine, ignorându-se în acest context tribal valorile credinței în Cristos. Dacă mai înainte erau conflicte sporadice, în ultimul an tensiunea acestor conflicte a ieșit de sub controlul autorităților și a virtuților umane și a degenerat în atacuri reciproce, furturi de animale, arderi și distrugeri de case și omoruri. Aceste conflicte încă nu și-au găsit o rezolvare pacifică.
• Viața de misionar este grea și plină de primejdii. Ce anume face să existe aceste primejdii?
Greutățile din viața de misionar ar putea fi văzute din două puncte de vedere: obiectiv și subiectiv. Subiectiv, adică ceea ce ține direct de misionar, se întâmpină greutăți culturale și lingvistice, care după o anumită perioadă vor fi depășite. Un alt aspect al greutăților din partea misionarului pot fi: lipsa de prudență, decizii neconforme cu ceea ce au ei în culturile lor. Din punct de vedere obiectiv, adică ceea ce ține de mediul în care trăiește misionarul, se întâmpină greutăți deoarece sunt persoane care urmăresc interese personale, fie economice, fie de altă natură, mai puțin creștine, și aceasta pentru că misiunea este de multe ori văzută ca o organizație nonguvernamentală prezentă în comunitate doar cu scopuri trecătoare. Natura creează și ea multe greutăți: seceta și căldura excesivă creează multe probleme supraviețuirii. Un ultim aspect, nu mai vine nici de la misionar, nici de la mediul în care trăiește, ci din planul lui Dumnezeu. Pedagogia divină poate pune la încercare persoana misionarului pentru a-l perfecționa în credință și speranță și pentru a-l face un martor optim al lui Cristos în misiune.
• Vorbiți-ne puțin despre parohia dumneavoastră. Cu ce se ocupă oamenii, unde locuiesc?
Misiunea din Maikona poate să celebreze 40 de ani de existență, adică 40 de la credința creștină pe acele meleaguri. Primele botezuri care s-au făcut în Parohia Maikona au fost la 17 iulie 1967. În registrul botezurilor sunt în prezent aproximativ 3.800 de botezați. În registrul de căsătorii am ajuns la numărul 80. Avem și un preot din parohie, care a fost sfințit în luna mai anul acesta și un alt seminarist care în decembrie anul acesta va termina seminarul. Ocupația de bază a oamenilor este păstoritul, majoritatea din parohie sunt nomazi, însă avem și sate sedentare: Maikona, Badha Hurri și Forole. Din partea misiunii oferim servicii de catehizare și de educație în 17 locuri diferite. Pe teritoriul parohiei avem patru școli primare și un liceu. Apoi oferim servicii în favoarea sănătății atât în dispensar cât și cu clinica ambulantă în toate satele de nomazi mai îndepărtate. Vorbim de o populație între 10 și 11 mii de locuitori, cu drumuri întinse în diferite direcții, cel mai lung de 160 km.
• În final un gând senin pentru cititori.
În rugăciunile personale și comunitare să mijlocească pentru noi și pentru cei cărora noi le ducem cuvântul lui Dumnezeu.
A consemnat pr. Iosif Tiba
lecturi: 12.